Postul negru încă este ținut de unii creștini, ca formă de jertfă pentru suferințele îndurate de Iisus. Tradiția spune că acest post se ține mai ales în perioadele de dinaintea sărbătorilor importante, precum Paștele și Crăciunul. De exemplu, mulți aleg să țină post negru în Vinerea Mare sau în ajunul Crăciunului, toată ziua de 24 decembrie. Dar ce presupune postul negru și cum se ține corect?
Despre postul negru
Postul negru reprezintă o perioadă de sacrificiu în care creștinii lasă deoparte cele lumești și se concentrează pe credință și spiritualitate. În timpul podului, creștinii se vor concentra asupra rugăciuni și vor face față gândurilor necurate, ca o modalitate de a imita timpul petrecut de Iisus în deșert timp de 40 de zile.
Citește și: Rețeta originală de tiramisu. Cum se face cel mai popular desert Italian
Isus a fost condus în deșert pentru a reflecta după botezul său și a fost rapid ispitit de Satana să se întoarcă împotriva credinței sale. Cu toate acestea, Iisus nu a cedat tentațiilor și, prin urmare, adepții creștinismului încearcă să facă același lucru, schimbându-și acțiunile și chiar renunțând la unele dintre lucrurile lor preferate.
Postul Negru este respectat de creștinii ortodocși în anumite zile din Postul Mare, precum și a celorlalte și în anumite zile ale celor trei perioade de post din an (Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Nașterii Domnului și Postul Apostolilor).
Un post negru este o abstinență completă de la mâncare sau apă și nu se consumă nimic pe durata lui.
Postul Negru nu ar trebui să se extindă niciodată mai mult de trei zile din cauza pericolului deshidratării.
Postul pe parcursul anului
Vinerea este cea mai importantă zi de post, următoarea cea mai importantă fiind miercurea. În practica ortodoxă, acest lucru include majoritatea zilelor de miercuri și vineri pe tot parcursul anului (cu excepția perioadelor fără post, cum ar fi Paștele, săptămâna de după Rusalii, 11 zile după Crăciun).
Citește și: Rețetă fasole bătută. Ieftină și delicioasă
Postul (care trebuie să fie întotdeauna însoțit de rugăciune și de acte de bunătate) este un act de pocăință, iar pocăința (întoarcerea la Dumnezeu și îndepărtarea de egoism și de îngăduința păcătoasă) este parte integrantă a vieții creștine.
Pentru a evita dependențele, ar trebui să ne abținem de la anumite lucruri în cea mai mare parte a anului. Astfel, avem sărbători în care ne răsfățăm și posturi în care ne abținem de la răsfăț.
Modestia și cumpătarea
O parte din scopul de a avea zile și perioade de post este de a exersa rodul spiritual și virtutea moderației și a cumpătării și de a evita păcatele beției și ale lăcomiei.
Consumul moderat de alcool este permis în multe zile pe parcursul anului, dar nu este permisă beția, care este greșită și nesănătoasă atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. De asemenea, a mânca sau a bea în exces, mai ales dacă în mod repetat, este lăcomie.
Citește și: Rețeta de gogoși de post.Cu ce ingredient poți înlocui oul
Postul este o perioadă sacră în care creștinii se abțin de la mâncare sau de la alte plăceri și își iau timp să se concentreze asupra lui Dumnezeu.
Cum se ține corect postul negru
Postește ca un semn de smerenie în fața lui Dumnezeu. Postul negru este o modalitate de a-l glorifica, așa că nu posti dacă motivele tale țin de pierderea în greutate sau alte aspecte.
Înainte de începe postul, roagă-te, mărturisindu-ți fiecare dintre păcate. Cere-ți iertare de la toți cei pe care i-ai rănit; cere iertare de la Dumnezeu și iartă-i pe cei care te-au rănit. Vrei să intri în post curat, fără sentimente de invidie, mândrie, supărare sau durere.
Ține postul negru pentru o zi, două sau maximum trei. În aceste zile, roagă-te, fii atent la comportamentul pe care îl ai cu cei din jur și ține pentru tine faptul că postești. Renunță la orice sentiment negativ, postește cu sufletul și alungă invidia, mânia, mândria și orice alte păcate din suflet.
Postul negru nu înseamnă că nu poți bea apă. Apa nu este un aliment. Hidratează-te astfel încât să poți să continui cu activitățile de zi cu zi fără să te simți rău.
Citește și: Cum faci borș de casă
Vorbește cu Dumnezeu așa cum simți și ține postul doar dacă vrei să faci asta. Nu trebuie să ții post pentru că așa fac ceilalți sau așa este obiceiul în familia ta. Cel mai important lucru din post este, de fapt, curățarea spirituală și conexiunea cu Dumnezeu. Renunțând la plăcerile lumești, vei reuși să cunoști echilibrul, sacrificiul și să te concentrezi mai mult pe partea spirituală.
Nu uita să vorbești cu un duhovnic și să participi la slujbe. Postul negru, dincolo de alimentația, este despre a deveni mai buni și de a ne apropia mai mult de Dumnezeu.
Rugăciune de spus în post
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:
Semnificația zilei de post de vineri. Ce rugăciuni e bine să spui astăzi pentru a alunga răul
Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Sursa foto: Shutterstock.com