Trezitul dis-de-dimineață nu este pentru toată lumea. Oamenii se împart în mai multe categorii, în funcție de ritmul biologic al fiecăruia. Pe de-o parte, sunt cei majoritari (40% din populația globului) care se culcă devreme și se pot trezi fără probleme la ora 05.00 dimineața. O altă categorie este reprezentată de cei care preferă să adoarmă după miezul nopții și nu se pot trezi la primele ore ale dimineții. Aceștia reprezintă aproximativ 30% din populație. Cea de-a treia categorie îi cuprinde pe cei ale căror comportamente se află la intersecția celor două tipuri anterioare - matinalii și nocturnii.
Potrivit profesorului de neuroștiințe Matthew Walker, felul în care ne raportăm la somn diferă de la un individ la altul. În cartea „Why we sleep, Walker susține că, deși funcționăm după un tipar clasic de 24 de ore, momentele de odihnă diferă pentru fiecare individ în parte. De pildă, persoanele care sunt nocturne reușesc cu greu să adoarmă la fel de devreme ca cele matinale, chiar dacă programul le impune să se trezească de dimineață. Și astfel pot apărea probleme în privința odihnei.
Cu toate acestea, trezitul de dimineață nu trebuie să reprezinte o povară și sunt câteva modalități simple prin care să transformi fiecare început de zi într-o bucurie.
Setează-ți mai multe alarme
Unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie să le faci dimineața este să te dai jos din pat. Alarma care sună când visezi frumos se poate transforma, în timp, într-un coșmar. Pentru că dorința de a lenevi cât mai mult este mare dimineața, este recomandat să ai mai multe ceasuri deșteptătoare. Setarea unei alarme într-un colț îndepărtat al camerei te forțează să te ridici din pat și să mergi să o oprești. Astfel, primul pas în rutina de dimineață este îndeplinit cu succes.
Creează o rutină care să-ți aducă bucurie
Dacă ai nevoie de stimulente pentru a te trezi cu adevărat, atunci nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie un espressor de cafea. Astfel, vei putea savura un espresso intens sau un cappuccino cu spumă catifelată de lapte doar cu o atingere de buton. Plăcerea de a bea cafea dimineața și certitudinea că va fi una de calitate sunt factori care te pot determina să te dai jos din pat cu mai multă ușurință.
În plus, este important să îți oferi timp dimineața pentru mici răsfățuri. Un mic dejun copios, o cafea savuroasă, câteva pagini dintr-o carte sau ziarul pot fi parte din rutina matinală care să te energizeze.
Indiferent cât de greu va fi la început, este important să respecți obiceiurile zilnice. Astfel, organismul se va obișnui cu rutina, iar tiparele de somn se vor regla în așa manieră încât să se potrivească nevoilor tale.
Lasă lumina să pătrundă în locuință
Când trebuie să te trezești dimineața, lumina poate fi cel mai bun aliat. Cu cât lași razele soarelui să pătrundă mai repede în cameră, cu atât te vei simți mai bine. De aceea, este recomandat să dormi cu jaluzelele deschise. Lasă razele soarelui să te trezească, pentru a influența pozitiv ritmul circadian. Lumina este, așadar, o metodă eficientă pentru a te trezi dis-de-dimineață, fără să fii ursuză.
Trezitul fără probleme la primele ore ale dimineții este influențat de anumiți factori. Pe de-o parte, ora la care mergi la culcare joacă un rol important, deoarece determină perioada în care te vei odihni. Opt ore în fiecare noapte reprezintă recomandarea specialiștilor. Pe de altă parte, factorii externi, precum cafeaua și alimentele – care te ajută să te dezmeticești, sportul – care îți poate da un plus de energie și soarele – a cărui lumină te anunță că e timpul să începi o nouă zi grozavă, determină starea ta din fiecare dimineață.
Sursă foto: ldutko/ Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Philips