Cum să negociezi cu succes aproape orice

.

Viața este o negociere continuă! Și nu doar în afaceri sau la noul loc de muncă, ci și în relațiile cu cei apropiați. Gândește-te că începi negocierile încă din primii ani de viață ai copilului tău, când îi spui că îl lași să se uite la desene animate, dacă mănâncă tot din farfurie. Important este să nu faci compromisuri sau, dacă le faci, să fie cât mai mici. Setul de reguli de negociere nu este foarte stufos și îl poți pune în aplicare chiar de azi.

Nu îți fie teamă să ceri ceea ce îți dorești


Vei avea succes, dacă vei știi cum să ceri ceea ce vrei să obții. Ține minte că totul este negociabil, iar dacă nu vei accepta un refuz drept răspuns, vei ajunge în cele din urmă la o înțelegere. În primul rând, trebuie să exersezi felul în care îți exprimi emoțiile, fără a te enerva sau a părea speriat. Ajută-i pe oameni să înțeleagă ce îți dorești de la ei într-o manieră pașnică. Vorbește-le la persoana întâi singular. În loc să le spui nu trebuie să faci așa, încearcă să folosești fraza nu mă simt confortabil cu propunerea ta. Nu vei fi agresiv, dar în același timp îți vei impune punctul de vedere.   


Învață să asculți și fă-ți bine temele

Pentru a fi un bun negociator nu trebuie să vorbești fără să te mai oprești. Este foarte important și felul în care asculți și asimilezi informațiile pe care ți le transmite celălalt. Multe dintre conflicte se pot rezolva, dacă știm să și ascultăm și nu auzim doar ce vrem sau ne place. Pentru a pune în aplicare acest lucru, poți folosi regula 70/30. Ascultă în 70% din timp și vorbește doar 30%. Pune cât mai multe întrebări deschise, nicidecum cele la care ți se va răspunde cu da sau nu.

Pentru a ieși învingător dintr-o negociere, este extrem de important și să aduni toate informațiile de care ai nevoie. De exemplu, atunci când mergi la un interviu de angajare, este bine să știi absolut tot ceea ce poți obține, până și cum se calculeaza sporurile pentru jobul la care aplici. Să-ți faci bine temele este vital la o negociere. Cu cât știi mai multe despre cei cu care negociezi, cu atât vei avea mai multe șanse de succes.


Fii întotdeauna dispus să pleci și ai răbdare

Niciodată să nu negociezi fără să îți păstrezi opțiuni. Mai ales când vine vorba de afaceri, dacă depinzi prea mult de rezultatul pozitiv al unei negocieri, atunci îți va fi greu să spui nu. Pentru a evita situații care pot fi neplăcute, păstrează întotdeauna și alternative care să îți permită să te ridici de la masă atunci când afacerea nu mai este convenabilă pentru tine.

De asemenea, este indicat să nu iei niciodată decizii pe fugă atunci când participi la o negociere. Nu se spune degeaba că graba strică treaba. Răbdarea poate fi o armă extrem de redutabilă pentru tine atunci când negociezi. Vei da impresia că nu ești sub presiune să închei înțelegerea, iar posibilii clienți sau parteneri de afaceri vor fi mai dispuși să lase de la ei.


Țintește sus și nu lăsa de la tine, dacă nu primești ceva la schimb

Când începi o negociere, fii întotdeauna optimist. Dacă ai așteptări mai mari, vei primi mai mult. E ca la piață: vânzătorii cer mai mult decât se așteaptă să primească, iar cumpărătorii oferă mai puțin decât sunt dispuși să plătească. Cu cât așteptările tale sunt mai mici, cu atât și rezultatele vor fi mai slabe.

Pune-te întotdeauna și în locul celuilalt. Gândește-te ce așteptări are el de la tine și vezi pe câte dintre ele le poți îndeplini. Compromisurile făcute doar de unul dintre negociatori nu pot duce decât către eșec. Pentru orice oferi, cere ceva la schimb. Este exact exemplul pe care l-am dat mai sus, cu copilul care nu are voie să se uită la desene animate, dacă nu mănâncă tot din farfurie.


Poți ajunge destul de departe, dacă vei respecta aceste reguli de negociere. Se aplică în aproape orice situație și te vor face să obții ceea ce îți propui. 

Sursa foto: pexels.com