Cum să îţi educi pisica să nu zgârie mobilierul 

 Lupescu Anca
.

Dacă ai o pisică acasă, probabil știi că felinele sunt extrem de teritoriale și nu este un secret că prin tandrețea lor reușesc să captiveze inimile multor oameni. Cu toate acestea, există comportamente nedorite pe care, în calitate de „părinte” de pisică, le poți corecta în timp pentru a obține o conviețuire mai bună și pentru a forma o legătură emoțională mai puternică cu animalul tău de companie. Așadar, dacă te-ai întrebat cum să împiedici ca pisica ta să zgârie mobila, canapeaua sau să aibă comportamente de marcare în casă, există câteva sfaturi pe care să pui în aplicare.

De ce pisica ta zgârie mobila

În primul rând, este important de știut că, dacă pisica ta are obiceiul de a zgâria, marca distruge lucruri prin casă, poate fi pur și simplu pentru că aceste acțiuni reprezintă o nevoie naturală pentru ea. Mai mult, câteva zgârieturi sunt adesea prea tentante chiar și pentru cea mai cuminte pisică.

Ce este compostul și cum să-l faci la tine acasă

Din acest motiv, pisica ta va căuta în mod natural suprafețele care o satisfac și le va folosi pentru a-și ascuți ghearele și a se întinde frumos. 

Cu toate acestea, o pisică ce zgârie canapeaua, fotoliu sau mobilierul îngreunează situația, mai ales dacă apartamentul sau casa nu îți aparține sau dacă mobilierul este unul scump.

Limbajul felinelor este complex și trebuie să învățăm să îl interpretăm pentru a îmbunătăți conviețuirea și a acoperi toate nevoile animalului. În acest sens, o pisică poate zgâria canapeaua sau altă mobilă din două motive principale: marcarea locului și ascuțirea unghiilor. 

Atunci când o felină nu dispune de resursele necesare pentru a-și menține unghiile în stare perfectă, este normal ca ea să caute suprafețe potrivite pentru a le uza și, în același timp, pentru a face mișcare.

Felul în care zgârie e important

În general, din acest motiv, pisica zgârie canapeaua în poziție verticală, întinzându-și complet spatele. Același exercițiu poate fi folosit și pentru a întinde mușchii. Marcarea, ca și toaletarea, face parte din natura pisicii și poate fi făcută din motive teritoriale, de stres sau din ambele motive.

Dacă pisica zgârie canapeaua pentru a-și „pili' unghiile sau ca exercițiu de întindere, va fi ușor să o îndrumi către un obiect potrivit pentru aceste scopuri; adevărata problemă este atunci când o face pentru a marca. 

Cum să îţi educi pisica să nu zgârie mobilierul 

Pisicile sunt animale foarte teritoriale prin natura lor și au trei moduri diferite de a marca: cu fața, cu unghiile sau cu urina. 

Marcarea facială nu este de obicei asociată cu ceva negativ de către proprietari, deoarece nu lasă un semn vizibil și este chiar plăcută atunci când pisica își freacă fața de obiecte, animale sau oameni pentru a lăsa o urmă de miros și pentru a asocia tot ceea ce este marcat ca făcând parte din teritoriul său.

Citește și: De ce sunt roșiile roșii

Cu toate acestea, zgârieturile în locuri nedorite îi îngrijorează pe oameni și este important să le înțelegem pentru a le corecta. Pisicile își marchează teritoriul prin zgârieturi din două motive: pentru a lăsa un semn olfactiv și un semn vizual. 

Ambele semne le indică celorlalte animale că teritoriul le aparține. În general, zgârieturile sunt întotdeauna aceleași, deoarece aceste animale își aleg zone strategice pentru a-și limita și marca teritoriul. Pe măsură ce zgârie din nou canapeaua, semnele devin mai adânci și, prin urmare, mai vizibile. 

Același lucru este valabil și pentru marcarea prin miros. Prin intermediul glandelor sudoripare din labe, ele emit feromoni pe care îi depun prin zgâriere, motiv pentru care pisicile simt nevoia să zgârie. Ele nu o fac pentru a-și enerva proprietarii, așa cum mulți cred, ci o fac pur și simplu din instinct. 

Curăță toate zonele zgâriate sau marcate de pisică

Atunci când pisicile zgârie, lasă urme de miros care le fac să se simtă fericite. Totuși, aceste semne fac, de asemenea, ca pisica ta să aibă o preferință pentru acest loc pentru a mai zgâria și ulterior.

Așadar, o modalitate bună de a împiedica pisica să zgârie din nou mobila este să cureți acest miros din aceste locuri, reducând astfel tentația pisicii de a se întoarce la ele.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Oferă-i pisicii un turnuleț special de zgâriat

Pisica ta are nevoie de un loc unde să-și întindă ghearele! Asigură-te că suportul de zgâriat îi reflectă personalitatea pentru cele mai bune rezultate. Dacă ai mai multe pisici acasă, asigură-te că pui la dispoziție cel puțin un astfel de turn pentru fiecare pisică, deoarece prietenilor noștri felini le place să aibă propriul teritoriu de zgâriat, iar acest lucru îi va ajuta să se simtă ca acasă!

Uită-te la preferințele pisicii

Atunci când alegi un loc special de zgâriat pentru pisica ta, este esențial să te gândești la locul unde îi place să se scarpine. Dacă pisica ta se îndreaptă întotdeauna spre suprafețe și țesături aspre, o opțiune bună este să plasezi un suport de zgâriat lângă locul preferat al pisicii sau lângă patul său – acest lucru o va ajuta să învețe că acesta este un loc bun pentru a își ascuți unghiile.

Folosește feromoni

Feromonii sunt esențiali pentru a împiedica pisica să zgârie mobila. Este ideal să pulverizezi acest produs acolo unde pisica ta a zgâriat, după ce ai curățat zona cu apă caldă și săpun.

Cum alegi un stâlp de zgâriat pentru pisică

Pentru ca pisica ta să nu zgârie canapeaua, ar trebui să îți procuri mai mulți stâlpi de zgâriat care să fie stabili, adică să nu cadă ușor sau să nu fie prea fragili, să aibă o înălțime de cel puțin 40 cm și să fie confecționați din materiale de calitate. 

Cele mai multe feline preferă materialele de zgâriere ale căror fibre sunt așezate pe verticală sau pe diagonală, însă, fiecare pisică este diferită. În legătură cu același aspect, multe pisici preferă stâlpii de zgâriat orizontali sau pe podea, mai degrabă decât cei verticali sau înalți, deși au tendința de a zgâria atât covoarele, de exemplu, cât și canapeaua sau perdelele.

După ce ai ales turnul potrivit, ar trebui să îl așezi chiar lângă canapea. 

În cazul în care animalul folosea mobila pentru a-și îngriji unghiile, utilizarea feromonilor sintetici este cea mai potrivită.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Dacă, pe de altă parte, aceasta zgârie canapeaua din cauza stresului, există câteva spray-uri care o fac să se simtă mai în siguranță și mai în largul ei în casă.

Un alt produs natural pe care pisicile îl adoră și care poate ajuta la redirecționarea zgârieturilor către suportul de zgâriat este iarba mâței, cunoscută și sub numele de catnip.

În cele din urmă, și legat de asigurarea unei îmbogățiri adecvate a mediului, se recomandă să oferi mai mult de un postament de zgâriere, precum și alte jucării stimulatoare pentru a îți distra pisica și a o împiedica să zgârie canapeaua.

Acoperă canapeaua sau mobila cu materiale neplăcute pentru pisică

O altă opțiune este să acoperi mobilierul cu țesături mai puțin stimulante, cum ar fi cearceafuri vechi, sau cu materiale neplăcute, cum ar fi plasticul, și să le limitezi accesul până când îi poți redirecționa instinctul.

Păstrează-i ghearele în stare perfectă

Pe lângă oferirea unor suporturi de zgârieturi care să permită animalului să-și șlefuiască unghiile, este esențial să le verifici în mod regulat pentru a te asigura că nu sunt prea lungi și a împiedica astfel pisica să zgârie canapeaua. 

Pentru a face acest lucru, este posibil să mergi la salonul de toaletare sau să păstrezi unghiile pisicii curate acasă. 

Asigură-i un mediu lipsit de stres

Multe pisici zgârie canapeaua și alte piese de mobilier ca urmare a stresului și plictiselii cauzate de un stil de viață sedentar sau de faptul că petrec mult timp singure acasă. 

Atunci când acesta este motivul pentru care o pisică zgârie canapeaua, gestul este adesea însoțit de zgârieturi pe alte obiecte și de alte comportamente, cum ar fi nervozitatea, agresivitatea, pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, creșterea poftei de mâncare.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Pentru a evita acest lucru, este esențial să se găsească și să se trateze cauza stresului pisicii, să se îmbunătățească mediul, să se urmeze instrucțiunile privind utilizarea stâlpilor de zgâriat, să se asigure o alimentație de calitate și să se petreacă timp cu animalul.

Nu pedepsi pisica

Pedepsele nu împiedică pisicile să îndeplinească un anumit comportament, ci dezvoltă o serie de consecințe negative pentru animal și pentru proprietari. 

Aceste consecințe pot include un comportament agresiv din cauza fricii, ascunderea în prezența oamenilor, creșterea comportamentului nedorit sau dezvoltarea altor probleme.

Prin urmare, indiferent dacă observi că pisica zgârie canapeaua, soluția pentru a evita acest lucru nu este să o cerți, ci să îi redirecționezi comportamentul prin amplasarea suportului de zgâriere, încurajând-o să îl folosească și, mai presus de toate, recompensând-o cu cuvinte de încurajare, mângâieri, mici snacks-uri sau ceva ce îi place. 

Comportamentul pozitiv este întotdeauna cea mai bună opțiune atunci când se caută soluții pentru a împiedica o pisică să zgârie canapeaua, deoarece animalul înțelege că, îndreptându-și comportamentul spre un alt obiect, primește o recompensă și, prin urmare, acesta este lucrul corect.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton