Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

.

Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta? Calitatea aerului pe care îl respiri poate avea un impact important asupra sănătății tale, indiferent că te afli înăuntru sau afară, în aer liber. Dar aerul din interiorul locuinței poate fi chiar mai poluat decât cel de afară. În plus, se pare că ne petrecem cea mai mare parte a timpului în interior, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a începe să ne curățăm aerul din interior.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Surse de poluare a aerului din interior

Există o multitudine de motive pentru care aerul din interior poate fi poluat. Unele surse, cum ar fi mobilierul și materialele de construcție, pot elibera poluanți mai mult sau mai puțin continuu. 

Alte surse, cum ar fi fumatul, curățenia sau renovarea, eliberează poluanți intermitent. Aparatele fără ventilație sau cu funcționare defectuoasă pot elibera în interior niveluri potențial periculoase de poluanți.

Chiar dacă mirosul poate fi acoperit, majoritatea odorizantelor nu fac decât să elibereze mai multe substanțe chimice potențial dăunătoare în casa ta.


Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Este posibil ca aerul din casa ta să nu fie proaspăt din mai multe motive, printre care:

Ventilație deficitară

Dacă locuința nu este bine ventilată, aerul viciat poate fi reținut în interior, ceea ce duce la acumularea de poluanți și mirosuri.

Poluanții din interior

Multe articole de uz casnic obișnuite pot elibera poluanți în aer, cum ar fi produsele de curățare, vopseaua și odorizantele de aer. Acești poluanți pot reduce prospețimea aerului și pot duce la probleme de sănătate.


Părul de animale de companie

Dacă ai animale de companie, părul și blana acestora pot circula în aer și pot reduce din calitatea aerului respirat.

Fumatul

Fumatul în interior poate elibera poluanți nocivi în aer și poate lăsa în urmă un miros absolut oribil.

Umiditatea: Un nivel ridicat de umiditate în locuință poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, ceea ce poate reduce prospețimea aerului și poate cauza probleme de sănătate.


Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

Deschideți ferestrele

Este cel mai simplu și cel mai ieftin lucru pe care îl poți face pentru a-ți îmbunătăți calitatea aerului din interior. Deschide ferestrele chiar și numai cinci minute pe zi pentru a atenua acumularea de poluanți atmosferici nocivi în aerul interior. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Ia în considerare posibilitatea de a dormi cu o fereastră întredeschisă pe timp de noapte pentru a asigura o alimentare cu aer curat. 


Deschide întotdeauna ferestrele în încăperile în care faci curățenie; aerul proaspăt va contribui la impresia finală de curățenie.

Ține plante în casă

Mai multe tipuri de plante de apartament filtrează compușii organici volatili comuni din aerul din interior. Plantele pot contribui la îmbunătățirea calității aerului din interior.

Difuzoarele de uleiuri esențiale

Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene și pot fi adăugate la produsele de curățare de casă sau chiar aplicate local pe piele pentru a trata o mică tăietură.


Dar aceste uleiuri pot reduce, de asemenea, bacteriile din aer. S-a dovedit că uleiurile esențiale precum eucaliptul, cuișoarele și lavanda pot contribui și ele la reducerea numărului de acarieni din casă.

Lumânări din ceară de albine

Pe lângă oxigenul de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, aerul pe care îl respirăm conține și alte gaze, precum și o combinație de diverse substanțe chimice și particule minuscule.

Multe dintre aceste substanțe chimice și particule sunt poluanți care prezintă un risc pentru sănătate după ce intră în organism prin plămâni.


Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Unele plante ajută la eliminarea acestor elemente poluante dăunătoare din aer. Ionii eliberați de anumite plante se pot lega de particulele potențial dăunătoare din aer și le pot neutraliza.

Unii oameni susțin că lumânările cu ceară de albine pură pot ajuta la neutralizarea acestor particule în același mod ca și plantele, curățând aerul din interior.

Este important de reținut că arderea oricărui tip de lumânare trimite în continuare funingine în aer, așa că ar trebui să asiguri o ventilație corectă în casă.


Scoate-ți pantofii

Murdăria de afară poate transporta lucruri foarte urâte – pesticide, polen, ciuperci, bacterii și fecale. 

Atunci când intri în casă, toate sau o parte din ele se pot afla pe talpa pantofilor, așa că cel mai bine este să te descalți când intri în casă sau să îi schimbi cu o pereche de papuci. 

Acest lucru va ajuta la menținerea aerului mai curat, dar va ajuta și podelele să rămână curate.

Perie mereu animalele de companie

Părul de animale de companie se găsește aproape peste tot într-o casă cu animale. Chiar mai mult decât blana acestora, părul poate provoca apariția unor simptome asemănătoare astmului sau poate exacerba astmul, dacă acesta există deja.


Dacă ai un animal de companie, asigură-te că îl perii în aer liber, dacă poți, aspirând podelele și mobilierul în mod regulat.

Pune în funcțiune aerul condiționat

Dacă ai aer condiționat, ai deja la dispoziție un sistem de filtrare a aerului. Acesta funcționează extrăgând aerul din casa ta, răcindu-l și pompându-l înapoi. Cele mai multe sisteme au un filtru pe care trebuie să îl schimbi în mod regulat, iar acest filtru poate reține particule în timp ce își face treaba. 

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Cu cât îl schimbi mai des, cu atât mai bine. Află ce tip de sistem de aer condiționat ai și care sunt recomandările producătorului acestuia pentru schimbarea filtrelor. (Același lucru este valabil și pentru schimbarea regulată a filtrului cuptorului).

Curăță cu substanțe chimice netoxice

Multe produse de curățare de uz casnic cumpărate din magazine conțin substanțe chimice toxice care pot provoca iritații ale ochilor, nasului, gâtului și plămânilor.

Este mai bine să le eviți, dar dacă ai de gând să le folosești, măcar deschide ferestrele în timp ce o faci. 

Dar, ca o opțiune mai ecologică, ia în considerare posibilitatea de a îți face acasă detergenții de uz casnic folosind ingrediente precum oțetul, bicarbonatul de sodiu, sucul de citrice sau uleiurile esențiale. 

Există, de asemenea, o mulțime de companii care vând produse la fel de eficiente ca și cele convenționale, dar fără substanțe chimice, și care te scutesc de grija de a le face singuri acasă.

Folosește uleiuri de gătit care nu se ard rapid

Pentru a evita o bucătărie plină de fum și un miros persistent de ulei ars care să plutească în casă ore în șir, folosește un ulei de gătit care fumegă la temperaturi mai ridicate. Uleiul de măsline extravirgin are un punct de ardere mai mic în comparație cu uleiul de avocado, uleiul de arahide, de șofrănel, de canola, de porumb și de floarea-soarelui. Adică, acesta se arde (fumegă) la temperaturi mai înalte decât alte uleiuri. Dacă preferi gustul uleiului de măsline, poți folosi uleiul de măsline ușor, care a fost rafinat și arde la temperaturi mult mai mari. 

Merită menționat, de asemenea, aragazul pe care gătești – cu siguranță mai greu de înlocuit decât uleiul de gătit pe care îl folosești.

Gazul natural este cunoscut pentru creșterea poluării cu dioxid de azot și PM2,5 (particule în suspensie) în interior. Locuințele cu aragaze pe gaz au concentrații medii de NO2 cu aproximativ 50 la sută până la peste 400 la sută mai mari decât locuințele cu sobe electrice. 

Este o sursă majoră de poluare a aerului din interior care merită o atenție sporită.

Pe viitor, încearcă să îți iei o plită electrică sau una pe inducție. Totodată, ai grijă să speli filtrele de la hotă frecvent sau chiar să le înlocuiești o dată la ceva timp, dacă grăsimea nu mai poate fi scoasă din ele.

Scapă de mucegai

Aceste tipuri de ciuperci pot elibera spori în aer care pot declanșa simptome de alergie.

Mucegaiului îi place să crească în locuri întunecate și umede, cum ar fi baia, bucătăria și subsolul. Dar nu trebuie să îl elimini cu înălbitor. Folosește ingrediente simple, fără chimicale, pentru a scăpa de mucegai. Dacă nu funcționează, poți apela la produse speciale econologice care distrug bacteriile și te scapă de mucegai.

Aerisește mobila nouă

Compușii organici volatili sunt substanțe chimice care persistă în aer și sunt peste tot în casele noastre. Toluenul și benzenul se găsesc în lucruri precum cleiurile, vopselele, țesăturile, materialele de construcție și multe altele.

Când cumperi o canapea sau un fotoliu nou, acesta va emite compuși organici volatili mai puternic la început și apoi se va diminua. Pentru a reduce efectele nocive asupra aerului din interior, aerisește cât mai mult posibil pentru a permite acestora să iasă. 

Salvie – proprietăți, la ce se folosește, curiozități

Dacă poți, păstrează piesa de mobilier în curte sau într-un garaj timp de o săptămână sau ține ferestrele din acea cameră deschise cea mai mare parte a zilei în primele câteva luni. De asemenea, poți căuta mobilier și textile folosite, deoarece este mult mai probabil ca acestea să fi emanat deja orice toxine neplăcute.

Folosește un purificator de aer

Purificatoarele de aer pot fi o modalitate eficientă de a reduce particulele nocive din aer. Dacă cineva din casă are astm, ar putea fi util să ai un purificator în camera lui. Dacă aerul este uscat în casa ta, ai putea cumpăra un umidificator care curăță și aerul din cameră.

Sursa foto: Shutterstock.com