Cum poți trece mai ușor peste astenia de primăvară

 bogdan.galca
.

După gerul și temperaturile scăzute asociate lunilor de iarnă, primăvara este mereu așteptată cu drag. Pe lângă înflorirea pomilor și a florilor și venirea păsărilor, luna martie aduce cu sine și ceea ce este cunoscut sub numele de astenie de primăvară. Acest fenomen des întâlnit în primele zile sau chiar săptămâni de primăvară se manifestă prin somnolență, oboseală, stări de iritabilitate, dureri de cap, probleme de concentrare și lipsa motivației. 

Doctorii nu știu cu exactitate care sunt cauzele asteniei de primăvară, însă există câteva explicații pentru simptomele de mai sus. Pe de-o parte, schimbările climatice, încălzirea bruscă a vremii sau alternanța frig-cald, câteva zile cu 14-15 grade, urmate de 2-3 zile cu 4-5 grade după care urmează iar temperaturi ridicate, de 15-16 grade Celsius. La acestea se adaugă mărirea zilei, precum și schimbarea orei ce are loc pe finalul lunii martie (28 martie 2021), dar și modificările de umiditate și presiune atmosferică. În același timp, faptul că dormim cu o oră mai puțin duce la alte schimbări ale stilului de viață și ale programului de lucru. 

La acestea se adaugă unele probleme specifice sezonului de primăvară, așa cum sunt alergiile la polen care pot declanșa unele simptome comune asteniei de primăvară. În acest context luarea unor măsuri ajută la minimizarea simptomelor asociate asteniei de primăvară și te ajută să te bucuri de începutul sezonului cald. Mai jos sunt câteva recomandări care te vor ajuta să treci mai ușor peste astenia de primăvară. 

Acordă mai multă atenție alimentației

O dietă sănătoasă și echilibrată poate face diferența la începutul primăverii. Alege alimente bogate în vitamine și minerale, în special complexul de vitamina B care ajută la eliminarea senzației de oboseală și energizează organismul. La acestea se adaugă vitaminele C și E și minerale precum magneziu, calciu și fier, care contribuie la recuperarea organismului după sezonul rece. Pentru a te bucura de toți acești nutrienți, include în alimentație:

  • Fructe și legume crude – acestea nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Pentru o asimilare cât mai ușoară a vitaminelor și mineralelor meniul ar trebui să conțină o varietate cât mai mare de fructe și legume.
  • Semințe de dovleac – deficitul de magneziu poate exacerba starea de oboseală specifică asteniei de primăvară. Adăugând în alimentație semințe de dovleac bogate în magneziu îi oferi organismului acest mineral de care are nevoie.
  • Cereale integrale – prin carbohidrații complecși conținuți, cerealele integrale oferă o cantitate importantă de energie.
  • Alune – acestea conțin cupru, mangan, fosfor, și reprezintă o sursă importantă de proteine.
  • Ciocolata amăruie (minimum 75% cacao) – consumată cu moderație, oferă organismului fier, magneziu, zinc, seleniu și potasiu.

Bea ceai

Ceaiul îți poate fi un aliat de nădejde în această perioadă. În special ceaiul verde sau de ginseng te ajută să îți recapeți vitalitatea, combat stresul și reprezintă o alternativă sănătoasă la cafea. Evită, totuși, să bei mai mult de două căni de ceai pe zi și niciodată după ora 16 pentru a evita apariția problemelor de somn. 

Introdu activitatea fizică în programul zilnic

Dacă nu ai suficientă energie pentru alergat sau înot, începe cu exerciții ușoare de yoga sau pilates, plimbări lungi în aer liber și grădinărit. Acestea oferă energie și promovează eliberarea de endorfine, hormonii stării de bine. În plus, relaxează organismul și reduc stresul. 

Hidratează-te

Hidratarea este foarte importantă pentru a te adapta la schimbările climatice asociate cu venirea primăverii. Consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi ajută la ameliorarea simptomelor asteniei. Pe lângă apă, poți consuma supe calde sau reci, sucuri de fructe și ceaiuri. 

Stabilește-ți o rutină a somnului

Astenia de primăvară poate afecta somnul. Lipsa unui somn odihnitor duce la irascibilitate și scăderea puterii de concentrare și afectează activitățile uzuale de peste zi. Pentru o stare bună de spirit și pentru a avea un corp sănătos, încearcă să dormi 7-8 ore în fiecare noapte. 

Limitează folosirea telefonului sau a tabletei cu cel puțin o oră înainte de culcare și optează pentru activități relaxante, respectiv o baie caldă în care ai pus câteva picături de ulei esențial de lavandă, o carte ușoară sau muzică ambientală. De asemenea, pentru adaptarea ritmului circadian la noul program de somn fixează ore pentru culcare și trezire. 

În general, astenia trece în câteva zile sau săptămâni. Este important să îi oferi organismului timpul necesar pentru a se adapta la noul sezon. Încearcă să te bucuri de fiecare zi și să iei lucrurile ușor. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Cosmopharm.eu

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton