Cum poți preveni astenia de primăvară, afecțiunea care nu iartă jumătate din populație

.

Astenia de primăvară, confundată de multe ori cu depresia, apare mai des în cazul femeilor, și afectează, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, jumătate din populație. Trecerea bruscă de la temperaturi scăzute la cele ridicate, carențele de vitamine și minerale sunt câteva dintre cauzele acesteia, resimțite de organism la început de sezon. Cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni sunt:

  • Tristeţe fără un motiv aparent;
  • Tendinţa de a te supăra mai uşor;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Migrene;
  • Hipotensiune arterială;
  • Stări regulate de apatie;
  • Lipsă de vlagă;
  • Libidou scăzut;
  • Slăbiciune musculară.

Și cum cel mai bun tratament este prevenția, iată câteva măsuri pe care le-ai putea lua din timp.

Călătorii

Fie că pleci în afara orașului pentru a te bucura de natură, fie că pentru weekend îți stabilești din timp sau chiar spontan câteva destinații de vacanță, această activitate te va ajuta cu siguranță și te va deconecta de la stresul cotidian. Indiferent de alegere, pentru a evada din oraș, ai nevoie de o mașină sigură și rezistentă la drum lung, încăpătoare, cum ar fi Renault Captur.


Este esențial să te preocupi și de starea ta psihică, să faci acele lucruri care-ți plac și care-ți aduc bucurie. Dacă ești pasionată de călătorii, nu ezita să ieși cât mai mult în afara orașului. Dacă ești o fire sociabilă, le poți propune prietenelor să vină cu tine și să vă distrați împreună. Din cauza virozelor respiratorii, dar și a aglomerației, în loc să alegeți ca mijloc de transport un tren sau autobuz, optează pentru deplasarea cu mașina. Nu doar până la destinație, ci chiar și la fața locului, această opțiune îți va da mai multă libertate de mișcare. De exemplu, dacă ajungeți în Apuseni, poate vei avea curiozitatea să vezi satele din jur, să cunoști sătenii și să interacționezi cu ei.


Alimentație sănătoasă

Fără doar și poate, adoptarea unui regim de viață sănătos, care include și o alimentație ca atare, te poate ajuta semnificativ în a combate astenia sezonieră. Mănâncă cât mai multe fructe și legume, eventual cumpărate din piață, și nu din supermarket, precum și alimente bogate în vitamina C, magneziu, vitamina E, fier și calciu. De asemenea, nu uita să te hidratezi, nu exagera cu fumatul, cafeaua și alcoolul, căci acestea provoacă oboseală. Cercetătorul John Allred de la Institute of Food Technologists recomandă consumul câtorva alimente-minune: smochine, spanac, portocale, ciocolată neagră și ceai, o licoare care are mai multe ingrediente importante, cum ar fi L-teanina. De asemenea, nu te priva de somn și încearcă să dormi cel puțin șapte sau opt ore pe noapte. De asemenea, încearcă să nu exagerezi cu dulciurile, sucurile acidulate și mâncarea de tip fast-food, căci acestea furnizează organismului tău calorii goale.


Este mult mai simplu să previi decât să tratezi. Tocmai de aceea, ai mai multă grijă de tine la început de primăvară. Hidratează-te, mănâncă sănătos, nu uita să dormi suficient pentru a te odihni și fă-ți micile plăceri.  

Foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu autovit.ro