Cum poți învăța să gătești sănătos și să ai mai multă grijă de tine

 bogdan.galca
.

În perioada de izolare, e posibil să îți fi impus la început țeluri mari, pierderea unui număr de kilograme, dar pe parcurs să te fi refugiat în mâncare. Nu trebuie să te învinovățești, e absolut normal să apelezi la ceva la îndemână pentru a acoperi multe goluri, cum ar fi restricția de a ieși din casă, de a te întâlni cu prietenele, de a merge la sala de fitness. În plus, dacă asociezi mâncarea cu dragostea maternă și ai fost „iubită cu mâncare', în ideea că în copilărie părinții și bunicii nu știau ce prăjituri și bunătăți să mai pregătească pentru a-ți intra în grații, e previzibil că chipsurile, dulciurile și înghețata te-au ajutat în această. 

Din păcate, acestea reprezintă „falși prieteni'. Ești mulțumită pe moment, dar pe parcurs te îngrași, nu ai energie, simți nevoia să mănânci și mai mult. Cu toate că mai apoi ai dedus că prăjiturile cu frișcă, foietajele, lasagna și pastele nu sunt atât de bune pentru sănătate precum gustul lor, e foarte greu să faci schimbări. 

Problema nu e, până la urmă, legată de centimetri, kilograme și alte măsurători, ci de felul în care te simți, de nivelul de energie și vârsta ta metabolică. Dacă te simți fără energie chiar dacă mănânci mult, cu siguranță faci ceva greșit. Înainte de a-ți descărca de pe internet diete drastice care promit pierderea kilogramelor în plus într-un timp record, ar fi bine să îți faci analizele medicale și să consulți un specialist. Acesta din urmă îți va explica că organismul tău e unic și că ceea ce se potrivește altora nu e ok pentru tine.

În acest articol, îți vom oferi recomandări care te pot ajuta în drumul către transformarea ta într-o persoană sănătoasă, care va deborda de energie.

Mâncare gătită

Dacă până acum ți-ai comandat mâncare care ți-a fost livrată acasă sau ți-ai cumpărat produse semicongelate de la supermarket, încet vei fi nevoită să îți reorganizezi prioritățile, să ai mai multă grijă de tine și… să începi să gătești sănătos. Și, nu, nu e vorba de omlete cu mult ulei, supe instant sau budincă pregătită în cinci minute. Dacă nu știai, gătitul reprezintă o formă de terapie. Un studiu publicat în 2019 în „Journal of Positive Psychology' arată că oamenii care gătesc – fie că e vorba despre mâncăruri sofisticate sau doar despre unele simple – se simt mai relaxați și mai fericiți în fiecare zi. În plus, concentrarea și creativitatea sunt îmbunătățite semnificativ. Așadar, suficiente motive pentru a te motiva. 

Pentru a-ți fi mai ușor, începe să prepari mâncăruri la cuptor, evitând prăjelile și având astfel libertatea de a prepara în același timp legume gratinate și friptură sau pește. Primul pas e să nu faci rabat de la calitate când vine vorba atât despre utilități, ingrediente și vase. De exemplu, dacă situația o impune, alege un model de chiuvete bucatarie care să se integreze perfect în ansamblu, dar să fie și foarte ușor de folosit, un blat foarte comod, un cuptor electric etc.

Poți începe cu ceva simplu, iar dacă consideri că ai două mâini stângi, tutorialele de pe YouTube cu siguranță îți vor demonstra contrariul. 

Fructe și legume

Mai ales că aproape a venit vara și nu vei mai fi tentată de sosuri și garnituri și vei găsi fructe și legume la discreție, încearcă să profiți de acest lucru. Consumul ridicat al acestora te va ajuta să te vitaminizezi, să ai o digestie foarte ușoară și chiar să slăbești, dacă e nevoie. În plus, vei avea un ten mult mai curat și hidratat, mai ales dacă îți faci o rutină  să bei minimum doi litri de apă pe zi. Cât despre fructe, încearcă să le mănânci în prima parte a zilei sau ca gustare între mese, însă niciodată la cină, înainte de a adormi. Poți opta și pentru fresh-uri și smoothie-uri proaspete, pe care să le consumi pe stomacul gol. Renunță la ronțăieli, iar dacă ești tentată de alune sau semințe de floarea-soarelui, alege varianta crudă, nesărată. 

Dacă vrei să faci schimbări pozitive în viața ta, nu e târziu nici acum să începi chiar de astăzi. Nu uita de mișcare și de hidratare, pentru ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.

Sursă foto: unsplash.com, pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Romstal

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton