Mulți oameni devin pasionați de anumite lucruri pe care ajung să le cumpere, uneori, compulsiv. Există foarte multe idei greșite despre persoanele care colecționează lucruri. Se spune, de pildă, că cei care cumpără foarte multe lucruri fac acest lucru pentru că vor să umple anumite goluri din viața lor sau că recuperează pentru lipsurile din copilărie. De asemenea, colecționarea unor obiecte poate fi percepută ca un semn de laudă. Motivele pentru care oamenii aleg să strângă obiecte sunt însă diverse.
Psihologii consideră că există numeroase beneficii ale colecționării unor lucruri materiale, indiferent că e vorba despre obiecte scumpe, precum mașini, tablouri, sculpturi, cercei din aur sau haine, sau de obiecte cu o valoare simbolică, precum magneți pentru frigider, creioane, căni, agende sau scrisori.
Iată câteva beneficii ale colecționării lucrurilor materiale.
Dezvoltă abilități observaționale
Când îți formezi o pasiune și devii interesat de anumite lucruri, tinzi să fii mai conștient de anumite detalii ale obiectelor pe care le cauți, ceea ce te poate face un bun observator în general. Obiectele și caracteristicile lor, care s-ar fi putut pierde în fundal înainte de a deveni colecționar, vor ieși în evidență, reducând decalajul dintre ceea ce cunoști și necunoscut.
Colecționarea poate începe de la vârste fragede. Copiii au obiceiul de a-și forma colecții de figurine cu diverse animale, de mașini de jucărie sau de păpuși. Astfel, apare dorința de a descoperi mai multe lucruri despre colecție. Dacă ești un colecționar de haine, poți deveni mai interesat de materialele din care sunt realizate, de oamenii care muncesc la fabricarea lor ori de istoria acestor obiecte vestimentare. Pe de altă parte, dacă îți place să colecționezi bijuterii, ai putea deveni curios despre materialele din care sunt fabricate, despre semnificația lor sau despre primii cercei descoperiți de istorici.
Dezvoltă funcția cerebrală
Creierul are nevoie de antrenament constant pentru a se menține sănătos, iar interesul permanent pentru un anumit subiect contribuie la dezvoltarea funcției cerebrale și îmbunățirea memoriei.
Informațiile multiple care există despre orice subiect îți pot oferi o sete mai mare de învățare. În plus, odată ce descoperi mai multe detalii despre un anumit obiect și cunoștințele tale într-o arie de interes se intensifică, vei putea observa o creștere a stimei de sine. Când ești bine informat cu privire la un subiect, astfel încât să poți să transmiți mai departe lucrurile pe care le știi, te vei simți mai încrezător în forțele proprii.
Dezvoltă creativitatea
Artiștii și scriitorii colecționează, adesea, lucruri pe care le găsesc fie stimulatoare din punct de vedere vizual, fie care le declanșează anumite sentimente. De pildă, formele simple din operele de artă ale artistului spaniol Joan Miró au fost influențate de obiectele pe care le-a găsit în timpul plimbărilor sale, printre care pietre, bucăți din lemn și scoici. Astfel, colecționarea obiectelor este un declanșator pentru imaginație și creativitate.
În plus, când găsești un obiect pe care să îl adaugi colecției tale, vei simți bucurie. Colecționarea unor obiecte este o modalitate prin care poți fi fericit.
Nu în ultimul rând, colecționarea și îngrijirea obiectelor ajută la înlăturarea anxietății și stresului. Colecționarii pot scăpa de gândurile negative și pot evada din cotidian atunci când se ocupă de completarea sau îngrijirea colecției. De asemenea, când colecționezi anumite obiecte, poți întâlni persoane cu aceleași pasiuni și astfel să îți îmbunătățești abilitățile sociale.
Sursă foto: Africa Studio/ Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Teilor