Cum citești etichetele alimentare

 Lupescu Anca
.

Cum citești etichetele alimentare în mod corect? Oamenii se uită la etichetele produselor alimentare din diverse motive. Dar, indiferent de motiv, mulți consumatori ar dori să știe cum să utilizeze aceste informații mai eficient și mai ușor. Să știi să citești etichetele produselor te va ajută să iei decizii rapide și informate pentru o dietă sănătoasă.

Cum citești etichetele alimentare

Informațiile din secțiunea principală a unei etichete nutriționale pot varia în funcție de fiecare produs alimentar și băutură; acestea conțin informații specifice produsului (mărimea porției, calorii și informații nutritive). 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Secțiunea de jos conține o notă de subsol care explică cât la sută din valoarea zilnică de nutrienți oferă produsul și care este porția recomandată.

Dimensiunea porției 

Atunci când te uiți la eticheta cu informații nutriționale, aruncă mai întâi o privire la numărul de porții din pachet (porții pe recipient) și la mărimea porției. 

Dimensiunile porțiilor sunt standardizate pentru a facilita compararea alimentelor similare; acestea sunt furnizate în unități familiare, cum bucăți, urmate de numărul de grame. 

Mărimea porției reflectă cantitatea pe care oamenii o mănâncă sau o beau în mod obișnuit. De exemplu, la produsele semipreparate care vin câte 4, o porție înseamnă o bucată (de exemplu dacă ne referim la șnițele congelate). 

Pe de altă parte, la alimente precum ovăz, porția recomandată este de 30 de grame.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Este important să realizezi că unele valori de pe etichetă, inclusiv numărul de calorii, se pot referi la mărimea porției. De exemplu, dulciurile vor avea 150 de calorii, însă porția este de 25 de grame. Vei găsi alături și caloriile pentru 100 de grame de produs.

Calorii

Caloriile oferă o măsură a cantității de energie pe care o obțiți dintr-o porție dintr-un aliment sau băutură. În exemplu, o porție de lasagna conține 280 de calorii. Ce se întâmplă dacă ai mânca o lasagna congelată întreagă? Atunci, ai consuma 4 porții, așadar caloriile vor fi mai multe.

Necesarul tău de calorii poate fi mai mare sau mai mic și variază în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivel de activitate fizică.

 Nutrienți

Uită-te la nutrienții de pe eticheta produsului. Aceasta arată câțiva nutrienți cheie care au un impact asupra sănătății tale.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Poți folosi eticheta pentru a căuta nevoile personale de dietă – caută alimente cu mai multă proteină și mai puține grăsimi, de exemplu, dacă asta îți dorești în dietă.

Nutrienți pe care să îi eviți: Grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate.

Grăsimile saturate, sodiul și zaharurile adăugate sunt nutrienți enumerați pe etichetă care pot fi asociați cu efecte adverse asupra sănătății – iar mulți oameni consumă, în general, prea mult din ei.

Aceștia sunt identificați ca fiind nutrienți care trebuie consumați mai puțin. Consumul a prea multe grăsimi saturate și sodiu, de exemplu, este asociat cu un risc crescut de a dezvolta unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Consumul a prea multe zaharuri adăugate poate face dificilă satisfacerea nevoilor nutritive importante, menținându-se în același timp în limitele calorice.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Ce sunt zaharurile adăugate și care este diferența dintre ele și zaharurile totale?

Zaharurile totale de pe eticheta cu informații nutriționale includ zaharurile prezente în mod natural în multe alimente și băuturi nutritive, cum ar fi zahărul din lapte și fructe, precum și orice zaharuri adăugate care pot fi prezente în produs. 

Nu a fost stabilită nicio valoare zilnică de referință pentru zaharurile totale, deoarece nu a fost făcută nicio recomandare privind cantitatea totală care trebuie consumată într-o zi.

Citește și:Câte kilograme are Gina Pistol și cum a slăbit:„M-au ajutat și tratamentele’

Zaharurile adăugate de pe eticheta cu informații nutriționale includ zaharurile care sunt adăugate în timpul procesării alimentelor (cum ar fi zaharoza sau dextroza), alimentele ambalate ca îndulcitori (cum ar fi zahărul de masă), zaharurile din siropuri și miere și zaharurile din sucurile concentrate de fructe sau legume. 

Dietele bogate în calorii provenite din zaharuri adăugate pot îngreuna îndeplinirea nivelurilor zilnice recomandate de nutrienți importanți, menținându-se în același timp în limitele calorice.

Nutrienți de care ai nevoie: Fibre dietetice, vitamina D, calciu, fier și potasiu.

Fibrele dietetice, vitamina D, calciul, fierul și potasiul sunt nutrienți de pe etichetă pe care oamenii, în general, nu îi consumă în cantitatea recomandată. Aceștia sunt identificați ca fiind nutrienți din care trebuie să obții mai mult. 

Consumul unei diete bogate în fibre alimentare poate crește frecvența scaunelor, poate scădea nivelul de glucoză și colesterol din sânge și poate reduce aportul de calorii. Dietele mai bogate în vitamina D, calciu, fier și potasiu pot reduce riscul de a dezvolta osteoporoză, anemie și hipertensiune arterială.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată reprezintă procentul din valoarea zilnică pentru fiecare nutrient dintr-o porție de aliment. Valorile zilnice sunt cantități de referință (exprimate în grame, miligrame sau micrograme) de nutrienți pe care trebuie să le consumi sau să nu le depășești în fiecare zi.

Citește și: Ce sunt vergeturile, liniile de pe piele pe care le are aproape orice femeie

Aceasta arată cât de mult contribuie un nutrient dintr-o porție de aliment la dieta zilnică totală.

5% din doza zilnică sau mai puțin de 5% dintr-un nutrient pe porție este considerat scăzut.

20% din doza zilnică sau mai mult dintr-un nutrient pe porție este considerat ridicat.

Alege alimente care sunt:

Mai mari în doza zilnică pentru fibre alimentare, vitamina D, calciu, fier și potasiu.

Mai mici în doza zilnică pentru grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate.

Multe dintre etichetele cu informații nutriționale de pe piață vor avea același format ca și eticheta pentru lasagna care a fost folosită ca exemplu pe parcursul acestei pagini, dar există și alte formate de etichetă pe care producătorii de alimente au voie să le folosească. Această secțiune finală va prezenta două formate alternative: eticheta cu două coloane și eticheta pentru zahăr cu un singur ingredient.

Citește și: Cum poți rămâne însărcinată dacă iei anticoncepționale.5 moduri în care pastilele contraceptive își pierd efectul

Pe lângă etichetarea cu două coloane și etichetele cu un singur ingredient de zahăr, există și alte formate de etichete pe care le puteți explora aici.

Etichete pentru produse cu un singur ingredient

Ambalajele și recipientele de produse precum mierea pură, siropul de arțar pur sau pachetele de zahăr pur nu trebuie să includă o declarație privind numărul de grame de zaharuri adăugate într-o porție de produs, dar trebuie totuși să includă o declarație privind procentul valorii zilnice pentru zaharuri adăugate. 

Citește și: De ce te îngrași fără să-ți dai seama. Mihaela Bilic:„Mâncăm pe pilot automat!’

Zaharurile și siropurile cu un singur ingredient sunt etichetate în acest mod pentru a nu părea că au fost adăugate mai multe zaharuri în produs și pentru a se asigura că consumatorii au informații cu privire la modul în care o porție din aceste produse contribuie la valoarea zilnică pentru zaharuri adăugate și la dieta lor totală.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton