Bucătăria trebuie să fie un spațiu practic, dar, în egală măsură, estetic; așa că fiecare detaliu contează și trebuie ales cu atenție, pentru a se integra în decorul general. În bucătărie, mai mult chiar decât în alte încăperi din casă, totul trebuie să fie unitar, să se îmbine perfect și să creeze continuitate.
Alegerea faianței pentru bucătărie trebuie să țină cont de câteva detalii esențiale. Contează cât de mare este bucătăria, pentru că, în funcție de spațiul disponibil, există o dimensiune ideală a fliselor și a modului în care le montezi și este importanta culoarea, pentru că trebuie să fie în acord cu cea a pieselor de mobilier. Organizarea spațiului poate influența, o dată în plus, modul în care alegi faianța, pentru că va trebui să ții seama de dimensiunea electrocasnicelor mari și a mobilierului de bucătărie.
La capitolul avantaje, faianța este, de departe, cea mai bună alegere: se curăță ușor, este foarte rezistentă în timp, fără să-și modifice culorile și vine în atât de multe forme, modele și nuanțe, la prețuri pentru orice buget, încât este imposibil să nu găsești ceva care să se potrivească imaginii generale pe care o vrei pentru bucătăria ta. Iată de ce trebuie să ții cont când alegi faianta de bucatarie:
Forma și culoarea
Forma plăcilor de faianță – de regulă pătrate, dreptunghiular sau octogonale, depinde de gustul și preferințele fiecăruia, pentru că ceea ce contează și face, cu adevărat, diferența este modul în care sunt îmbinate. În bucătăriile mici, este de preferat ca îmbinarea să fie cât mai puțin vizibilă, pentru a da continuitate și a face spațiul să pară, optic, mai mare, iar în cele care au un spațiu mai generos, delimitarea dintre flise poate să fie vizibilă și va da un plus de eleganță.
Culoarea pentru faianța de bucătărie se alege, în primul rând, în funcție de spațiul pe care urmează să îl amenajezi și de suprafața totală a acestuia. Albul și culorile deschise sunt cele mai bune alegeri pentru o bucătărie mai mică. Dacă sunt lucioase, cu atât mai bine, pentru că vor reflecta lumina. Într-o bucătărie mare se pot alege flisele colorate, dar și cele mate sau in diferite combinații de texturi și culori. În acest caz, regula eleganței spune că se pot folosi cel mult două-trei culori.
Poziția fliselor pe pereți
Acesta este unul dintre cele mai importante detalii. Ochiul poate fi păcălit, dacă se folosesc trucurile potrivite și asta va genera un sentiment plăcut de confort care vine din echilibrul formelor.
Concret, ce înseamnă asta? Într-o bucătărie unde spațiul este limitat, filsele se vor așeza mereu pe lungime. În felul acesta, impresia va fi aceea a unui spațiu mai mare. Dacă încăperea este joasă și vrei să pară mai înaltă, plăcile pot fi montate vertical, pentru a obține efectul dorit.
Plăcile de faianță nu trebuie montate neapărat în stilul clasic, vertical sau orizontal. O placă pătrată montată în diagonală va da un aspect diferit și inedit pentru stilul de amenajare din bucătărie.
Dimenisunea plăcilor de faianță
Deseori ignorat, acesta este un detaliu foarte important, pentru că poate influența major aspectul general. Regula este simplă. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât dimensiunea plăcilor de faianță poate să fie mai mică. În bucătăriile mici, prima alegere trebuie să fie cea a plăcilor mari, care vor da fluiditate spațiului și vor face încăperea să para mai mare. În replică, plăcile mici sunt o alegere bună în bucătăriile mari.
Simetric sau asimetric?
Plăcile de faianță pot fi montate simetric sau asimetric, cu jocuri de linii și forme, iar alegerea trebuie să țină cont de stilul de amenajare al bucătăriei. Variantele simetrice sunt perfecte în bucătăriile minimaliste, moderne și în cele mici și foarte mici, în timp ce jocurile, plăcile cu model și soluțiile asimetrice sunt utile într-o bucătărie clasică, în cele cu un aer vintage sau în cele în care se urmărește mai ales efectul general, nu neapărat stilul și unde detaliile de decor nu sunt unice.
Lumina din bucătărie
Lumina este un element de decor în sine și un aliat în orice amenajare, fie că este vorba despre o bucătărie sau o altă încăpere din casă. În bucătărie, faianța contribuie la amplificarea luminii naturale și poate da efecte scenografice interesante, atunci când este utilizată lumina artificială. Faianța deschisă la culoare va amplifica lumina, cea lucioasă va aduce spectacol, iar plăcile mate vor estompa volumele și vor da echilibru.
Trebuie luat în calcul cât de luminoasă este încăperea, natural și artificial. În spațiile mici, este bine să folosești o faianță în tonuri deschise. În spațiile mai mari, culorile se pot combina, pentru o amenajare personalizată.
Regulile pentru alegerea faianței din bucătărie nu sunt infailibile, ci doar orientative. În primul rând, sunt importante abordarea estetică personală, detaliile, culorile și combinațiile care îți plac. Bucătăria este un loc special în casă, așa că amenajarea ei trebuie să țină cont, înainte de orice, de dorințele celor care o folosesc și de stilul general al casei.
Sursa foto: shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu BricoDepot