O prietenie toxică poate exista atât la maturitate, cât și la adolescență. Cum efectele negative sunt demne de luat în seamă, tu, ca părinte, poți evalua ce tip de prietenii are copilul tău.
Abuz emoțional
Prietenul adolescentului tău este agresiv verbal? Îți insultă copilul, îi induce vinovăția, îl manipulează, îl minte, îl tratează cu dispreț sau șantajează emoțional? Toate acestea fac parte din paletarul aferent abuzului emoțional.
Citește și:
Regulile nu sunt echitabile
Orice tip de relație are anumite reguli, unele spuse, altele subînțelese. Dezechilibrul apare atunci când în relația de prietenie a copilului tău aceleași reguli nu se aplică atât pentru el cât și pentru prietenul său.
Suportul emoțional este unilateral
Dezamăgiri, prima iubire, certuri minore sau serioase cu gasca de prieteni… cu toții ne aducem aminte, nu?
Și ne mai amintim și cât de importantă era cea mai bună prietenă, cum vorbeam cu ea la telefon ore întregi, deși petrecusem împreună o zi întreagă.
Prietenii de suflet sunt o importantă resursă emoțională, ne încarcă dar ne și pot consuma energia dacă nu ne oferă nimic înapoi.
Iar dacă adolescenta ta este frecvent umărul pe care plânge prietena ei, însă reciproca nu este valabilă, atunci relația lor capătă conotații toxice…
Foto: Shutterstock