Cioburile aduc noroc? Ce înseamnă când spargi o farfurie

.

Cioburile aduc noroc? În timp ce unii spun că da și există tradiții în care oamenii sparg veselă la evenimente precum nunți sau botezuri, alții ar putea spune că cioburile aduc ghinion, mai ales dacă ele provin dintr-o oglindă. Așadar, cioburile aduc noroc?

În realitate, există o credință adânc înrădăcinată conform căreia cioburile aduc noroc. 


De fapt, mai multe tradiții și zicale din diferite culturi spun că cioburile aduc noroc. În România, se spune că cioburile aduc noroc. De fapt, atunci când un vas este spart, fie o farfurie sau o cană, oamenii spun că „s-a spart ghinionul’ sau că cioburile aduc noroc. 

Cioburile aduc noroc? Tradiții și culturi

Spargerea veselei la o adunare festivă, ca ritual tradițional, poate fi considerată o tradiție pe cale de dispariție, la fel ca multe alte superstiții vechi. 

Anul Nou Chinezesc 2022 – când începe. Tradiții și obiceiuri


În timp ce majoritatea populației s-ar putea să nu fi observat această practică, cei mai mulți sunt familiarizați cu ea prin intermediul filmelor și al dramelor de televiziune. 

Cu toate acestea, ca observatori din exterior, motivul din spatele acestei practici este adesea necunoscut. 

Prin urmare, aceasta îi determină pe oameni să se întrebe cu privire la întrebări precum „cine sparge vesela la reuniunile de familie?' sau „care este rațiunea din spatele acestei practici?'. 

Originea tradiției 

Din punct de vedere istoric, este o tradiție grecească de nuntă care datează din Evul Mediu. Există, de asemenea, unele culturi care folosesc această practică pentru a deplânge moartea unor rude dragi. 

Deși tradiția ar fi putut fi un ritual popular în trecut, sunt puține familii care mai urmează această tradiție în societatea actuală. 

Dietă de detoxifiere după sărbători. Cum să slăbești repede

În timp ce au existat multe astfel de tradiții care au dispărut în obscuritate, natura bizară a acestei tradiții a dus la numeroase interpretări ale practicii în mass-media populară, ceea ce reprezintă principalul motiv pentru care oamenii își amintesc de această practică.


 Dezvoltarea societății în Evul Mediu s-a bazat pe bogăție și nobilime, iar afișarea ostentativă a bogăției era o practică obișnuită în rândul nobilimii și al cetățenilor bogați. 

Deși nu există prea mult sprijin istoric în spatele acestei justificări a acestei practici, logica dictează ca raționamentul să fie plauzibil, deoarece vesela din ceramică și sticlă era un simbol al bogăției în Evul Mediu și era imposibil ca un om de rând să dețină măcar un set de astfel de obiecte în gospodărie. 


Prin urmare, spargerea veselei în timpul adunărilor ar putea fi considerată o demonstrație clară de bogăție din punct de vedere practic, deoarece distrugerea unui obiect atât de apreciat de popor indică supraabundență pentru familiile care practicau astfel de tradiții. 

În timp ce motivele economice din spatele acestei practici pot fi explicate cu ușurință, este imposibil să se folosească acest factor ca raționament acceptabil în spatele practicii dintr-o perspectivă socială. 


În spatele acestei practici se află mai mulți factori simbolici, care sunt adesea contradictorii. 

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

Mitul grecesc

În miturile grecești, spiritul unei persoane moarte nu părăsește corpul decât la trei zile după înmormântare. În acest moment, familia defunctului vizitează mormântul și participă la ceremonia în care preotul binecuvântează o farfurie de colivă și sparge farfuria pe piatra de mormânt după ce împrăștie mâncarea binecuvântată în vânt. 


Raționamentul pentru acest lucru se bazează pe simbolism, unde spargerea farfuriei este considerată o pierdere asemănătoare cu pierderea unui membru drag al familiei, ceea ce este foarte asemănător cu sacrificiile ritualice din alte culturi. 

Acest lucru îi ajută pe participanți să jelească și să își manifeste sentimentul de pierdere. Funeraliile extravagante sunt adesea un semn al statutului persoanei decedate și al familiei sale, ceea ce se aliniază cu logica anterioară care explică această practică. 


Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Această practică era obișnuită în riturile funerare grecești și are cea mai veche înregistrare a spargerii ritualice a veseliei, care a fost ulterior adoptată în alte ocazii sociale. 

Practici curente 

În prezent, mulți dintre oameni știu doar despre spargerea veselei la nunțile grecești, care a fost prezentată de numeroase ori în mass-media populară. 

Cu toate acestea, înregistrările istorice arată că practica legată de riturile funerare era mult mai veche. Prin urmare, se poate presupune că sursa tradiției se află în riturile funerare. 


Raționamentul care stă la baza spargerii veselei în ocazii festive, în special la nunți, derivă din același concept. 

Spargerea veselei la ocazii fericite ar trebui să înșele spiritele rele care ar putea fi interesate să răspândească răul în ocaziile fericite. 

Spargerea farfuriilor ar trebui să identifice tulburările domestice pentru a nu atrage atenția unor astfel de spirite rele. Prin urmare, ritualul de la nunți pare să se bazeze pe protejarea fericirii cuplului proaspăt căsătorit.

Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre

 Cu toate acestea, această practică este rar întâlnită în timpurile moderne, deoarece este considerată o risipă inutilă și potențialele pericole. 

Ea este practicată doar în ocazii pentru a atrage turiștii care învață despre tradițiile străine și astfel și-a pierdut semnificația culturală în timpurile moderne. 

Germania

Polterabend este un obicei german de nuntă în care, în noaptea dinaintea nunții, invitații sparg porțelan pentru a aduce noroc la căsătoria cuplului. 

Credința în eficiența acestui obicei este exprimată prin vechiul adagiu: „Cioburile aduc noroc' (germană: Scherben bringen Glück). 

Expresia provine dintr-o perioadă în care cuvântul „cioburi' se referea la vasele de lut neîntrerupte ale producătorilor de ceramică, și nu doar la bucățile sparte. Se spunea că un borcan plin era un lucru norocos, de unde și expresia „cioburile aduc noroc’.

Noțiunea de cioburi aducătoare de noroc este prezentă în cultura germană de foarte mult timp și, deși este una dintre cele mai excentrice idei, este folosită pe scară largă în societatea germană de astăzi.

Danemarca

În timp ce grecii sunt renumiți pentru a sparge farfurii în timpul sărbătorilor, acest lucru este popular și în Danemarca. De fapt, în ajunul Anului Nou, danezii aruncă farfurii nefolosite, păstrate pe parcursul anului, la ușile de la intrare ale familiei și prietenilor, pentru a le purta noroc. 

Ce alimente să consumi în funcție de vârsta pe care o ai

Cu cât găsești mai multe farfurii sparte în fața casei, cu atât mai mult noroc vei avea în Noul An, se pare.

România

Spargerea paharelor poate fi supărătoare pentru unii, dar românii cred că acest lucru aduce de fapt noroc. În unele regiuni, la nunți, mirele și mireasa aruncă două pahare pe jos. Cu cât se sparg mai multe bucăți, cu atât mai mult noroc și fericire vor găsi împreună.

Rusia

În multe culturi și țări, inclusiv în Rusia și India, spargerea accidentală a sticlei este un semn de noroc. Este, de asemenea, o parte faimoasă a ceremoniilor de nuntă evreiești, menită să onoreze amintirea distrugerii templului din Ierusalim în urmă cu peste 2.000 de ani. 

Cu toate acestea, miresele și mirii evrei de astăzi o consideră doar o altă tradiție distractivă.

Pentru multe culturi, spargerea accidentală a sticlei este un semn de noroc, pur și simplu pentru că se întâmplă atât de des.

Italia

O veche tradiție de Anul Nou în Italia este aceea de a arunca obiecte de uz casnic, cum ar fi vesela, farfuriile și sticla pe ferestrele de la etajele superioare pentru a alunga semnele rele și a începe anul următor cu un nou început.

Sursa foto: Shutterstock.com