Cimbru - proprietăți, la ce se folosește, curiozități

 Lupescu Anca
.

Cimbrul este o plantă mediteraneană cu utilizări dietetice, medicinale și ornamentale. Florile, frunzele și uleiul de cimbru au fost folosite pentru a trata o serie de simptome și afecțiuni. Printre acestea se numără diareea, durerile de stomac, artrita și durerile de gât.

Despre cimbru

Cea mai comună varietate este Thymus vulgaris. Folosit alături de alte biocide, cum ar fi carvacrolul, cimbrul are proprietăți antimicrobiene puternice.

Un studiu din 2010 sugerează că timolul poate reduce rezistența bacteriană la medicamente comune, inclusiv la penicilină.

Beneficiile cimbrului

Tensiune arterială ridicată

Cercetătorii de la Universitatea din Belgrad, Serbia, au descoperit că un extract apos obținut din cimbru sălbatic a redus tensiunea arterială în testele efectuate pe șobolani.

Șobolanii răspund la hipertensiune într-un mod similar cu oamenii, astfel că descoperirile ar putea avea implicații pentru oameni.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste pentru ca datele să se dovedească semnificative.

Infecții bacteriene de origine alimentară

O echipă de la Centrul de Studii de Științe Animale și Veterinare din Portugalia a studiat activitatea antimicrobiană a uleiurilor esențiale extrase dintr-o serie de plante aromatice, inclusiv a uleiului de cimbru.

Aceștia au raportat că uleiul de cimbru, chiar și la concentrații mici, a arătat potențial ca conservant natural al produselor alimentare împotriva mai multor bacterii comune de origine alimentară care provoacă boli umane.

Un studiu polonez a testat uleiul de cimbru și uleiul de lavandă, iar aceștia au observat că uleiul de cimbru a fost eficient împotriva tulpinilor rezistente de bacterii Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia și Pseudomonas.

Cancerul de colon

Un studiu realizat la Lisabona, Portugalia, a constatat că extractele de cimbru de măceș ar putea proteja oamenii împotriva cancerelor de colon.

Cancerul de sân

Cercetătorii din Turcia au analizat efectul cimbrului sălbatic asupra activității cancerului de sân și, mai exact, modul în care acesta a afectat apoptoza, sau moartea celulară, și evenimentele legate de gene în celulele cancerului de sân.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Aceștia au descoperit că cimbrul sălbatic a provocat moartea celulară în celulele cancerului de sân.

Probleme comune ale pielii

Problemele de piele sunt frecvente în întreaga lume. În unele țări, preparatele pe bază de plante sunt medicamente importante.

O echipă de la Universitatea Addis Ababa, Etiopia, a efectuat un studiu pentru a evalua beneficiile terapeutice ale unei creme cu extract de mușețel de 10% și ale unei creme antifungice cu ulei esențial de cimbru de 3% pentru leziuni asemănătoare eczemelor.

Aceștia au observat că vindecarea completă a avut loc la 66,5 la sută dintre persoanele tratate cu o cremă fungică ce conținea ulei esențial de cimbru, comparativ cu 28,5 la sută dintre cele care au folosit un placebo.

Rezultatele pentru crema cu mușețel au fost similare cu cele pentru placebo.

Acnee

Oamenii de știință din Leeds, Anglia, au testat efectele tincturilor de smirnă, gălbenele și cimbru asupra Propionibacterium acnes (P. acnes), bacteria care provoacă acneea. Ei au descoperit că cimbrul ar putea fi eficient în tratarea acneei.

Efectul său antibacterian s-a dovedit mai puternic decât cel al concentrațiilor standard de peroxid de benzoil, ingredientul activ din majoritatea cremelor pentru acnee.

La ce se folosește

Cimbrul este o plantă versatilă, cu o aromă pământie. Îl vei găsi în multe bucătării importante din lume, inclusiv în bucătăriile mediteraneană, franceză, din Orientul Mijlociu și italiană. 

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Cimbrul poate fi folosit proaspăt sau uscat și funcționează bine în supe, legume prăjite, paste, sosuri, pizza și multe altele! 

Se combină deosebit cu fripturile și cărnurile la cuptor sau în tigaie, dar și cu garnituri precum morcovi sau cartofi. 

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o plantă cu un miros distinct. Florile, frunzele și uleiul sunt folosite în mod obișnuit pentru a aromatiza alimentele și sunt, de asemenea, folosite ca medicament.

Se poate folosi pentru a face ceai sau poate fi folosit pentru proprietățile sale benefice sub formă de uleiuri esențiale sau tincturi. 

Curiozități despre cimbru

Cimbrul este o plantă a unor membri ai genului Thymus de plante aromatice perene și veșnic verzi din familia Lamiaceae.

Este cunoscut pentru aroma și savoarea frunzelor și a vârfurilor înflorite uscate.

Cimbrul este un arbust mic cu creștere joasă și este cultivat în general ca plantă anuală, deși poate persista ca plantă perenă în climatele calde. Tulpinile sunt oarecum lemnoase și poartă frunze simple, care sunt ovale până la liniare și dispuse în sens opus. Micile flori tubulare sunt purtate în vârtejuri de-a lungul tulpinilor și sunt de obicei de culoare purpurie sau albă. Albinele sunt atrase de flori, iar mierea de cimbru din Sicilia este renumită de sute de ani.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Originile cimbrului pot fi urmărite până la societățile antice din întreaga Mediterană, deși în prezent este cultivat și gătit în întreaga lume.

Există dovezi că egiptenii antici foloseau proprietățile antiseptice puternice ale cimbrului în ritualurile de îmbălsămare.

Grecii antici îl foloseau în băile lor și îl ardeau ca tămâie în templele lor, crezând că este o sursă de curaj.

În epoca romană, era larg răspândită ideea că dacă mănânci cimbru înainte sau în timpul mesei te protejează de otravă – acest lucru a făcut ca planta să fie una dintre preferatele împăraților. Se spunea chiar că o baie în apă caldă dozată din belșug cu cimbru ar putea opri efectele otravei după ce aceasta a fost consumată din greșeală.

Superstiții și legende

Se crede că răspândirea cimbrului în Europa s-a datorat romanilor, deoarece aceștia îl foloseau pentru a-și purifica camerele și pentru a „da o aromă aromată brânzei și lichiorurilor”.

În Evul Mediu european, planta era așezată sub perne pentru a ajuta la somn și pentru a alunga coșmarurile. De asemenea, în această perioadă, femeile le ofereau adesea cavalerilor și războinicilor cadouri care includeau frunze de cimbru, deoarece se credea că aduce curaj purtătorului.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

În timpul Morții Negre din Evul Mediu, se credea că timolul, compus antiseptic activ al cimbrului, protejează împotriva infecțiilor și era folosit pentru a trata leziunile cutanate cauzate de boală. 

Mai târziu, cimbrul a fost considerat un indiciu al prezenței unor zâne mitice. De-a lungul istoriei sale documentate, cimbrul a fost încorporat în metodele de conservare a alimentelor, datorită aromei sale plăcute de plante și proprietăților antibacteriene.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton