Cele mai izolate localități din lume 

 Lupescu Anca
.

Poate că acesta este visul multor oameni care stau în orașe aglomerate: să găsească cea mai izolată localitate din lume și să se mute acolo, departe de toți și toate. Pentru alții, cele mai izolate localități din lume pot părea cel mai mare coșmar. De oricare parte te-ai afla, fără îndoială aceste localități ți se vor părea cel puțin interesante. Unele dintre cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ sunt, într-adevăr, locuite de oameni. Aceste populații deosebit de rezistente s-au adaptat la circumstanțele lor anormale, fie că este vorba de a trăi pe o insulă vulcanică din Pacific sau la Polul Sud.

Cele mai izolate localități din lume 

Localitățile de pe această listă sunt cât se poate de departe de orice altceva. Iar pentru a ajunge acolo sunt necesare zboruri lungi, drumuri de o zi, plimbări cu barca de o săptămână și – într-un caz – o drumeție de 13 km.

Tristan Da Cunha, Oceanul Atlantic de Sud

Insula vulcanică Tristan Da Cunha din Oceanul Atlantic de Sud are onoarea de a fi cel mai îndepărtat punct de pe Pământ locuit de oameni. Parte a unui arhipelag de cinci insule care îi poartă numele, Tristan Da Cunha se află la 1.750 de mile de Cape Town, Africa de Sud, și ocupă doar aproximativ 61.000 de metri pătrați.

Cele mai colorate orașe din lume

Edinburgh of the Seven Seas este principala așezare de pe Tristan Da Cunha și are 241 de locuitori permanenți, din 2022 – toți cetățeni britanici (este un teritoriu britanic de peste mări).

Terenul este proprietate comunală, iar străinilor le este interzis să cumpere proprietăți. Economia se bazează pe agricultura și pescuitul de subzistență, pe vânzarea de timbre și pe un turism limitat.

Nu există un aeroport, așa că singura modalitate de a ajunge acolo este cu barca din Africa de Sud, o călătorie care durează șase zile. Bărcile de pescuit vin de opt sau nouă ori pe an.

Insulele Pitcairn, sudul Oceanului Pacific

Insulele Pitcairn, un grup de patru insule vulcanice din sudul Oceanului Pacific, fac parte, de asemenea, din Teritoriile britanice de peste mări. Doar una dintre ele, masa de uscat de 3.200 km pătrați care este Insula Pitcairn, este locuită. Potrivit site-ului guvernamental, „locuitorii din Pitcairn sunt descendenți ai răzvrătiților de pe HMAV (Her Majesty’s Armed Vessel) Bounty și ai tovarășilor lor tahitieni.”

În prezent, se poate lua lua o navă cargo din Noua Zeelandă spre insule.

Insula Paștelui, Chile

Insula Paștelui (Easter Islan) sau Rapa Nui face parte, din punct de vedere tehnic, din Chile, chiar dacă insula îndepărtată se află la aproximativ 2.200 de mile de coastă. Este la peste 2.600 de mile de Tahiti (de unde călătoresc mulți turiști), la 4200 km distanță de Insula Pitcairn.

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Insula este renumită pentru cele 887 de statui monolitice, numite moai, care au fost sculptate în rocă vulcanică de către populația indigenă Rapa Nui între anii 1250 și 1500 e.n. Insula este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, găzduind mai puțin de 8.000 de rezidenți permanenți.

Insula Devon, Canada

Insula Devon (cunoscută sub numele de Tallurutit în inuktitut) din teritoriul canadian Nunavut este cea mai mare insulă nelocuită de pe planetă, cu un peisaj rece, stâncos și izolat.

Expedițiile sezoniere de simulare sunt centrate în jurul craterului de impact al meteoritului de pe insula Devon, Haughton.

Acesta este locul unde NASA a testat roboți, costume spațiale, burghie și alte instrumente spațiale încă din anii ’90.

Insulele Kerguelen, sudul Oceanului Indian

Situate la peste 3.000 de kilometri de civilizație, aceste insule din sudul Oceanului Indian sunt cunoscute și sub numele de Insulele Dezolării, datorită locației lor incredibil de îndepărtate. Grande Terre este cea mai mare insulă din arhipelagul vulcanic, un teritoriu francez format din 300 de insule.

În Insulele Kerguelen nu locuiește nicio populație nativă, dar o mică populație de oameni de știință, care variază de la aproximativ 50 de persoane iarna la 100 vara, locuiește și face cercetări în singura așezare, Port-aux-Français.

Cele mai cool oraşe de pe Instagram

Ittoqqortoormiit, Groenlanda

Înghețat timp de nouă luni pe an, Ittoqqortoormiit este ascuns între Parcul Național al Groenlandei (cel mai mare din lume) și Scoresby Sound (cel mai mare fiord de pe Pământ).

450 de oameni locuiesc în această mică așezare izolată, presărată cu case în culorile curcubeului, munți și ghețari.

Zona este cunoscută pentru fauna sălbatică și viața marină, cum ar fi urșii polari, focile, halibutul și balenele. Ittoqqortoormiit are un pub local care se deschide o seară pe săptămână. Locuitorii iau un elicopter spre și de la cel mai apropiat aeroport. Pe vreme mai caldă, ei pot lua și o barcă.

Oymyakon, Rusia

Oymyakon, Rusia, este situat mai aproape de Cercul Polar decât de cel mai apropiat oraș mare – Yakutsk. Aproximativ 500 de oameni rezistenți trăiesc în acest colț al Siberiei, care deține recordul pentru cel mai rece loc loc locuit de pe Pământ.

Recordul său de temperatură minimă este de minus 32 de grade, înregistrat la 6 februarie 1933.

O astfel de poziție nordică extremă înseamnă că cerul este întunecat timp de 21 de ore pe zi în timpul iernii. În timpul verii, se întunecă doar trei ore pe zi. Clima este atât de ostilă încât avioanele nu pot ateriza în timpul iernii, ceea ce face ca orașul să fie la două zile de mers cu mașina de cel mai apropiat oraș mare.

Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!

Dar localnicii au trucurile lor de supraviețuire, cum ar fi o dietă pe bază de lapte de ren și de cal, care conțin micronutrienți, și carne de bou, care furnizează organismului suficiente calorii pentru a face față gerului.

Changtang, Tibet

Înălțimile fără precedent ale acestei regiuni i-au adus porecla de „Acoperișul lumii”. Changtang, situat pe platoul tibetan (el însuși la peste 3,5 km deasupra nivelului mării), se înalță la aproximativ 6 km deasupra nivelului mării. Cu alte cuvinte, este unul dintre cele mai înalte puncte de pe Pământ.

Clima de aici este extrem de rece din cauza altitudinii, cu ierni asemănătoare celor arctice. Verile pot fi călduroase, dar scurte, cu furtuni bruște și grindină. Regiunea se mândrește cu înălțimi vaste și lacuri gigantice, iar viața sălbatică este abundentă, potrivit Wildlife Conservation Society.

Cele câteva sute de mii de nomazi (numiți Changpa) care numesc Changtang acasă își împart teritoriul cu leoparzi de zăpadă și urși bruni. Cea mai mare parte a zonei este protejată în cadrul Rezervației naturale Changtang, a doua cea mai mare rezervație naturală terestră din lume.

Vila Las Estrellas, Antarctica

Villa Las Estrellas este un sat chilian și o stațiune de cercetare, unde locuiesc mai puțin de 200 de persoane, pe Insula King George.

 Este atât de izolat încât oamenilor care locuiesc aici trebuie să li se extirpe apendicele înainte de a ajunge aici, a relatat BBC, deoarece cel mai apropiat spital important se află la 600 de mile distanță.

Villa Las Estrellas (în spaniolă, „orașul stelelor”) a fost înființată în 1984 și în prezent locuiesc mai puțin de 200 de persoane. 

Cele mai mari iahturi din lume

Comunitatea include 14 locuințe, o sucursală a Băncii de Credit, o școală publică cu mai puțin de 10 elevi, oficiu poștal, sală de sport, un hostel și magazin de suveniruri. Oamenii care locuiesc aici sunt oameni de știință sau personal militar din Chile.

Insula Palmerston, Oceanul Pacific

Acest loc situat între Insulele Cook din Oceanul Pacific este alcătuit din insulițe de nisip conectate între ele de un recif de corali în formă de diamant. Insula Palmerston se află în vârful unui vechi vulcan de pe fundul oceanului, iar cel mai înalt punct al insulei se ridică la doar 3.960 de metri deasupra nivelului mării.

Reciful de corali se află prea sus în apă pentru ca hidroavioanele să poată ateriza, iar în afara recifului, oceanul este prea agitat. 

Astfel, insula este deservită de nave doar de câteva ori pe an. Recensământul din 2016 a arătat că pe insulă locuiesc 58 de persoane.

Satul Supai, Arizona

Departamentul de Agricultură al SUA a numit Supai, Arizona, situat în interiorul canionului Havasu, cea mai îndepărtată comunitate din cele 48 de state. Este capitala Rezervației indiene Havasupai, care include aproximativ 450 de persoane. Nu există drumuri, singura modalitate de a intra sau de a ieși din sat este cu elicopterul sau pe un traseu de drumeție de aproape 13 km, așa că poșta este livrată cu catârul.

Ce alimente sunt preferate de molii 

Adak, Alaska

Acest oraș din Alaska are distincția de a fi cel mai vestic punct din SUA și cea mai sudică comunitate din Alaska. Este situat pe Insula Adak din grupul Insulelor Andreanof, la 2.200 de kilometri (un zbor de trei ore) de Anchorage. 

Apropierea sa de Rusia a determinat cândva Marina americană să ridice o bază și să mute 6.000 de militari pe insulă. Conform recensământului decenal din 2020, aici locuiesc doar aproximativ 171 de persoane.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton