Ce vin se bea la friptura de miel? Atunci când gătești miel, opțiunile de asociere cu vinul pot părea nelimitate. Mielul are un gust pronunțat care este destul de greu de identificat. Unii oameni îl numesc vânat, în timp ce altora le place să se gândească la el ca fiind ierbos sau pământiu. Dacă animalul este tânăr, carnea este probabil ușor dulce și fragedă, în timp ce mielul mai bătrân și bucățile mai grase tind să fie mai picante și mai grele.
Ce vin se bea la friptura de miel
Nu există reguli de fier care să dicteze că vinurile albe și roze nu se vor potrivi bine cu carnea de miel, dar se poate spune cu siguranță că vinurile roșii au de obicei mai mult succes. Ca întotdeauna, depinde de bucata din miel, temperatura și celelalte componente din farfurie, precum garniturile și salata. Deși posibilitățile sunt la limita infinitului, iată câteva vinuri care merg ideal cu vinul.
Friptură de miel, pentru masa de Paște. Cum să faci cea mai fragedă friptură de miel la cuptor
Pinot Noir
Pinot noir are potențialul de a se asocia cu tot felul de feluri de mâncare din carne de miel, dar să optezi pentru un stil mai opulent, care poate rezista la aroma intensă a cărnii, este o modalitate inteligentă.
Cabernet Merlot
O friptură de miel și un amestec roșu de Bordeaux este o asociere de mâncare și vin cât se poate de clasică. Este un vin foarte accesibil, datorită prețului său acceptabil.
Fructele sunt cu siguranță în centrul atenției aici – coacăze roșii și negre coapte, prune și mure – dar există o mulțime de elemente savuroase amestecate.
Deși fiecare fel de mâncare de miel va avea arome diferite, cea mai bună asociere generală de vinuri este un vin roșu italian. Acesta include Dolcetto, Barbera, Sangiovese, Primitivo și Valpolicella.
Vinurile roșii sunt de obicei cu aromă de fructe roșii, inclusiv zmeură, căpșuni și afine. Ocazional, vor avea și arome de fructe negre, cum ar fi coacăze, mure sau fructe de soc. Printre vinurile cu aceste arome se numără Lambrusco, Zinfandel, Nebbiolo și Sangiovese.
Pentru cotlete de miel
O alegere bună pentru o asociere de vinuri cu cotlete de miel este un amestec roșu Bordeaux sau Pinot Noir. Aceste vinuri roșii oferă arome dulci și picante precum stejarul franțuzesc, zmeura și cireșele. Zahărul din vinul precum Pinot Noir este și el scăzut, iar acest lucru înseamnă că celelalte arome din felul de mâncare nu vor fi copleșite de vin.
Pentru friptura de miel cu ierburi
Mielul care implică mai multe ierburi se potrivește de minune cu un Sauvignon Blanc. Acesta este un vin alb cu arome de grapefruit, lămâie și fructul pasiunii, care oferă un contrapunct la mâncăruri savuroase ca aceasta.
Pentru friptura de miel ușoară, fără grăsime
Mâncărurile care sunt un pic mai ușoare pot fi asociate cu vinuri mai puternice, cum ar fi un Rhone Syrah. Acest tip de vin roșu are un nivel ridicat de taninuri, este corpolent și întruchipează gusturi de afine și măsline.
Tempranillo este o alegere excelentă dacă preferi gustul fructelor negre sau dacă aveți o rețetă de miel care i se potrivește.
Dacă nu te pricepi la vinuri, alege un vin roșu puternic, cu o concentrație de alcool medie.
Stufat de miel. Rețetă tradițională și rapidă
Poți apela la crama locală pentru a gusta diferite vinuri. Caută unul cu aromă fructată și intensă, dar unul care să nu fie prea greu.
Altfel, poți alege o selecție de vinuri și le poți încerca pe toate la masă, alegându-ți favoritul.
Sursa foto: Shutterstock.com