Ce trebuie să ştii despre insectele comestibile

 Barba Mirela
.

Ce insecte sunt comestibile se întreabă multă lume. Mai ales de când s-a permis comercializarea și utilizarea insectelor pentru consum și în Uniunea Europeană. Se mănâncă în anumite regiuni în mod tradițional și se spune despre ele că sunt sursă de proteine. Totuși, e important să știm, înainte de a testa, ce insecte sunt comestibile.

Deși lăudate, în ultima vreme, pentru calitățile lor nutritive, insectele nu par a fi un deliciu pe meleagurile mioritice. Și asta pentru că, pe la noi, nu se știe ce insecte sunt comestibile. Chiar dacă se consumă, în anumite regiuni, nu înseamnă că tot ce zboară se mănâncă, după cum spune și zicala. Totuși, deschizându-ne mintea, vom deschide și gura, dacă ceea ce ni se pune în farfurie arată bine și ne încântă papilele gustative. Gândește-te că, în urmă cu niște ani, nici sushi ori fructele de mare nu ni se păreau apetisante. Iar acum le alegem în meniu, în detrimentul preparatelor tradiționale.

La ce să ai grijă când vrei să mănânci insecte

Să previi este, întotdeauna, mai bine decât să tratezi. Așadar, înainte de a testa ceva de mâncare, este indicat să cunoști și riscurile la care te expui. E drept că studiile de specialitate arată că insectele comestibile au o sumedenie de proprietăți benefice pentru sănătate. Totuși, compoziția chimică a unora dintre insecte și modul în care au fost preparate pot duce la nepăceri în urma consumului. Spre exemplu, un gândăcel din Zimbabwe conține particule cianogenice. Consumul în cantități mari, mai ales pentru copii, este toxic.

În plus, dacă nu ai mai mâncat până acum așa ceva, nu ai de unde să știi dacă ești sau nu alergic la vreunul dintre compușii chimici ai insectei. În general, persoanele alergice la scoici ori fructe de mare nu ar trebui să mănânce insecte. Și asta pentru că e posibil să fie alergice și la substanțele pe care le conține exoscheletul insectelor, foarte asemănătoare cu cele ale crustaceelor. Prin urmare, e bine să ai o discuție cu medicul în astfel de situații. Așa vei afla și ce insecte sunt comestibile pentru tine.

În principiu, insectele comestibile sunt curate în interior. Totuși, pot ingera substanțe periculoase precum insecticidele, pesticidele ori ierbicidele. Căci trăiesc în regiuni și locuri în care se utilizează aceste substanțe toxice. Așadar, nu este recomandat să probezi ce insecte sunt comestibile în timpul unei plimbări prin natură. Nu trebuie să prinzi insecte din pădure, de pe câmpuri sau din grădini cu scopul de a le consuma. Este indicat să alegi insecte procesate sau preparate în mediu controlat. Și să le cumperi de la magazin sau de la vânzători cu experiență, care îți pot oferi și informațiile necesare pentru prepararea corectă.

Ghid european referitor la ce insecte sunt comestibile

Programul INFOODS al Food and Agriculture Organization (FAO) de la Roma a publicat Baza de date cu compoziția alimentelor pentru biodiversitate cu scopul de a arăta valorile nutritive ale alimentelor de natură sălbatică și ale celor subutilizate disponibile. În 2017, existau 471 tipuri de insecte comestibile din diferite specii și cu diferite metode de preparare. În prezent, există la vânzare șase specii comune de insecte comestibile. Acestea sunt: greierii (Acheta domesticus), albinele (Apis mellifera), viermii de mătase domestici (Bombyx mori), viermii mopane (Imbrasia belina), gărgărița africană de palmier (Rhynchoporus phoenicis) și viermii galbeni de făină (Tenebrio molitor). De la gărgărița africană de palmier, se consumă doar larvele de obicei. Iar dintre greieri, se consumă în general doar exemplarele adulte.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis în 2018 un Regulament privind hrana modernă. Acesta include o serie de prevederi referitoare la sursele de hrană moderne și tradiționale, dar și recomandări pentru autoritățile naționale ale țărilor membre UE privind autorizarea acestor produse pentru comercializare. Printre acestea se numără produsele derivate din plante, alge, fructe exotice, precum și anumite insecte. În ceea ce privește ce insecte sunt comestibile, există încă multe studii în lucru. Și asta pentru că, potrivit experților, din proteine se trag și mulți dintre alergeni. Așa că, în ciuda cantității mari de proteine, considerate de bună calitate, ar putea apărea o nouă sursă de alergii prin consumul insectelor. Pe de altă parte, răspândirea consumului de insecte comestibile ar putea duce la o serie de avantaje economice și pentru protecția mediului înconjurător.

Ce insecte sunt comestibile

Se recomandă ca fiind insecte comestibile doar câteva dintre cele consumate în lume. Iată care sunt acestea:

Lăcusta migratoare

Lăcusta migratoare se găsește în comerț sub formă de pudră, congelată sau uscată. Este una dintre insectele care poate înlocui cu succes carnea, datorită valorii mari de proteine. În plus, sunt bogate în fibre, vitamine, magneziu, calciu, zinc. Gustul lor se aseamănă cu cel al crustaceelor, fiind ușor sărat. Cel mai des se consumă prăjite, cu usturoi sau ardei iute, suc de lămâie și sare.

Greierul domestic

Deși este sigur pentru consumul uman, UE solicită ca posibilele efecte alergice să fie investigate amănunțit. Aceste insecte au un conținut ridicat de proteine și pot provoca alergii. Greierii se consumă de obicei uscați sau prăjiți, dar și sub formă de pudră, în diferite preparate, de la aperitive la deserturi. Sunt alese doar exemplarele adulte, sursă de fier, proteine și vitamina B12.

Larva gândacului de bălegar

Este cea mai recentă intrare pe lista insectelor comercializabile. În prezent, consumul acestei specii este limitat la preparatele congelate și liofilizate, care vor fi adăugate ca ingredient la diverse produse alimentare: batoane de cereale, paste, înlocuitori de carne și produse de panificație.

Viermele galben de făină

Viermele galben de făină a fost prima insectă autorizată pentru consum uman. Și a fost utilizat și înainte în diferite produse alimentare. Însă, a fost folosit cu precădere în domeniul maselor plastice, fiind recunoscut pentru utilizarea lui în eliminarea deșeurilor. Se consumă ca atare, uscat sau în diferite preparate. Sunt bogați în acizi grași Omega-3, vitamine, proteine și minerale.

Albinele

Larvele de albine sunt cele utilizate pentru consum alimentar. Sunt bogate în aminoacizi, vitamine din grupul B și alte elemente nutritive. Au o textură untoasă și sunt utilizate în anumite zone ca îndulcitori naturali.

Gândaci

Cea mai populară insectă comestibilă, la vârsta adultă, este gândacul Holotrichia parallela. Este foarte bogat în proteine, vitamine și minerale. Gândacii se consumă bine prăjiți sau sub formă de pulberi în diferite preparate, după ce li se înlătură capul și piciorușele. Se mai utilizează un extract din anumite specii de gândaci drept colorant alimentar.

Gândacii împuțiți sau puturoși, ziși și ploșnițele cerealelor, ne întorc stomacul pe dos. Ei bine, se mănâncă! Și au și numeroase beneficii nutritive. Conțin acizi grași, flavonoide, aminoacizi, minerale. Se spune că unii dintre ei au chiar gust de scorțișoară, în vreme ce alții seamănă la gust cu merele acre. Înainte de preparare, se scufundă în apă călduță, pentru a-și elibera toxinele. Apoi, se usucă la soare, se spală și se fierb în apă cu sare.

Furnici și termite

Bogate în proteine, acizi grași și numeroase micronutriente, termitele conțin și fier și calciu. Se mănâncă prăjite, afumate sau uscate. Anumite tipuri de furnici, în special larve, se consumă frecvent în Asia. Și sunt considerate delicatese în America de Sud, mai ales pentru gustul citric, cu tentă de lămâie.

Omizi

În Africa, Asia și în Mexic, sunt considerate surse de proteine, mai ales în sezoanele ploioase. Se servesc prăjite sau brezate, acompaniate de sosuri picante sau în tortillas. Sunt celebre mai ales la fundul sticlelor cu tequilla sau mescal.

Tarantule

Sursă de proteine, oferă un plus de energie și au gust asemănător cu al crabilor.

Scorpioni

Se spune că, dacă sunt fierți corect, căldura anihilează efectele veninului din coadă. Gustul este asemănător celui pe care îl are și carnea de pui.

Ce insecte sunt comestibile în preparate considerate delicatese

Chiar dacă ți se pare dezgustătoare ideea de a consuma insecte, există anumite preparate faimoase care ți-ar putea deschide apetitul:

Cas Marzio (brânză cu larve vii)

Kasu Marcy sau Casu Marzu este o brânză din lapte de oaie, populară pe insula italiană Sardinia. Numele se traduce prin „brânză putredă. Adesea i se spune și „brânză cu larve. Și asta pentru că în ea trăiesc larve vii. Se utilizează cunoscuta brânză Pecorino Sardo, care se lasă la fermentat o anumită perioadă. Apoi, i se adaugă larvele, care, cu ajutorul enzimelor lor digestive, accelerează dezintegrarea grăsimilor din brânză. Se obține un produs moale, lichid la interior. Larvele din brânză pot sări până la 15 cm, așa e recomandat să se consume cu gura acoperită cu mâna.

Greieri cu ouă

Li se mai spune și „greieri gravide'. În nordul Thailandei, sunt o adevărată delicatesă. Insectele sunt colectate, se curăță, se congelează, se fierb și se sărează ușor.

Bomboane cu scorpioni

Sunt cunoscute în California, dar se găsesc și în alte părți. În medicina orientală, scorpionii sunt considerați afrodisiace. Așa că o acadea cu scorpion poate fi și o doză de seducție în plus.

Bomboane cu un vierme, cu gust de tequila

Viermele comestibil, cultivat deloc întâmplător printre cereale și plante aromatice proaspete, se bagă în bomboana umplută cu tequila. Chervyak sau Guzano este, de fapt, o omidă care trăiește pe agave.

Furnici gigant în ciocolată

Trase în ciocolată belgiană de înaltă calitate, acestea reprezintă un deliciu culinar. Se spune că au gustul asemănător cu al alunelor și că dau energie și cresc imunitatea.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Efsaeuropa.eu, insectgourmet.com, animal-ethics.org

Citește și: Ce este scara Scoville

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton