Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de yoga

.

Cu siguranţă ai auzit despre numeroase vedete care practică yoga şi poate îţi doreşti să începi şi tu să faci acest tip de mişcare. Este bine de ştiut că yoga are numeroase beneficii, printre care cele mai importante se referă la reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii vieţii, a somnului şi a flexibilităţii. De asemenea, există studii care pun în evidenţă contribuţia pe care yoga o are la combaterea depresiei şi a stărilor de anxietate. Aşadar, dacă vrei să începi, iată câteva aspecte demne de luat în considerare. 

La sală sau acasă


Mulţi instructori de yoga îţi recomandă să începi să practici acest tip de mişcare la sală, pentru a te asigura că înveţi poziţiile de bază în mod corect. Pe de altă parte, trebuie menţionat că videoclipurile pe care le găseşti gratuit online şi care sunt dedicate acestei practici sunt foarte sofisticate şi dacă le urmăreşti cu atenţie poţi învăţa singur cum să efectuezi anumite asana (poziţii de yoga). Așadar, este complet la latitudinea ta să decizi ce te avantajează mai mult. 


De ce ai nevoie

Dacă mergi la sală, nu ai nevoie de prea multe. Te poţi prezenta într-un echipament sportiv comod, cu un prosop, eventual şi o sticlă de apă. Dacă vrei să practici yoga acasă ai nevoie de câteva produse care, din fericire, nu sunt foarte costisitoare. Salteaua de yoga este cel mai important dintre aceste produse, pentru că poate fi destul de incomod să efectuezi anumite mişcări direct pe covor sau pe o pătură. De asemenea, foarte utile se pot dovedi cărămizile de yoga, care îţi vor oferi susţinere pentru acele poziţii pe care nu le poţi efectua de la început în mod corect. Banda elastica este un alt accesoriu esenţial de care vei avea nevoie pentru a-ţi îmbunătăţi flexibilitatea. Aşadar, după cum poţi constata, pentru a te bucura de o ședință de yoga de calitate nu ai nevoie de prea multe accesorii. 


Obiective realiste

Dacă din motive care ţin de pandemie sau de timp, ai decis să practici yoga acasă, este important să îţi stabileşti obiective realiste. Începe cu şedinţe mai scurte, de 10-15 minute, dedicate poziţiilor esenţiale. Odată ce ai învăţat şi stăpâneşti practicile fundamentale, îţi vei îmbunătăţi şi abilităţile şi vei putea să alegi şedinţe mai lungi şi mai complexe. Practica yoga se construieşte în timp şi fiecare parcurs este diferit, mai ales că trebuie să răspundă nevoilor tale individuale.


Tipul de yoga potrivit

Există diferite tipuri de yoga, iar printre cele mai populare se numără Vinyasa, Hatha, Kundalini şi Ashtanga. Hatha este un cuvânt care provine din limba sanscrită şi este un termen generic care se referă la toate tipurile de yoga care pun accent pe partea fizică. Vinyasa este cel mai solicitant tip de yoga din punct de vedere fizic, în timp de Kundalini pune accent şi pe partea spirituală a acestei practici. Ashtanga, un stil din care se trage şi tipul Vinyasa, pune în valoare legătura dintre respiraţie şi mişcare. Dacă alegi să mergi la o sală de yoga, instructorul îţi va spune ce stil practică şi care sunt aspectele fundamentale pe care trebuie să le reţii. Dacă faci yoga acasă, începe cu videoclipuri dedicate unor poziţii de bază cum ar fi cea a războinicului, a copacului, a copilului, a cobrei etc. După ce înveţi să le efectuezi corect poţi trece la videoclipuri dedicate practicării yoga pentru a obţine diferite rezultate, de exemplu yoga pentru un somn liniştit.  


Yoga este mult mai mult decât un mod la modă de a face exerciții fizice. În pofida imaginilor destul de intimidante pe care le vezi pe internet, nu este nevoie să fii deja într-o formă excelentă pentru a începe să faci yoga. Dincolo de mişcarea fizică, yoga este şi o practică spirituală, care te va învăţa să îţi cunoşti mai bine corpul, să îl accepţi şi să te reconectezi cu tine însuţi.   

Sursă foto: Pexels.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Decathlon