Ce trebuie să știi dacă vrei să folosești lentile de contact

.

Dacă te gândești să schimbi ochelarii de vedere cu lentile de contact, trebuie să știi că există câteva metode de bază pe care trebuie să le respecți, astfel încât șansele de a avea o primă experiență plăcută să fie cât mai mari. Purtarea lentilelor de contact necesită întotdeauna o mică adaptare, atât la nivelul ochilor, cât și din punct de vedere al manipulării lor. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să treci rapid peste această etapă și să vezi viața… cu alți ochi.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale prescrise de un specialist oftalmolog după efectuarea unui examen ocular complet. Doar un astfel de specialist poate decide dacă lentilele de contact sunt potrivite sau nu pentru tine. De asemenea, acesta îți va oferi instrucțiuni privind purtarea și întreținerea lor.


Dacă ți-au fost prescrise lentile moi, trebuie să știi că acestea au avantajul de a fi, de cele mai multe ori, mai rapid tolerate din punct de vedere al confortului. Pe de altă parte, lentilele de contact dure implică o perioadă de adaptare a ochiului mai lungă. Însă, acestea din urmă permit corneei să respire mai bine și pot fi alternativa ideală dacă se dovedește că ochii tăi nu suportă lentilele moi. Purtarea lentilelor de contact necesită adoptarea unor noi obiceiuri, inclusiv o igienă strictă a mâinilor, pentru a evita riscul de contaminare bacteriană și infecții. Însă, în mod sigur te vei obișnui rapid cu procesul de folosire a lor. 


Cum se aplică lentilele corect

Prinde lentila cu vârful degetului arătător, fără a o atinge cu unghia, pentru a nu o zgâria. Coboară pleoapa inferioară cu degetul mijlociu al uneia dintre mâini și ridică pleoapa superioară cu degetul mijlociu al celeilalte. Apoi, ridică degetul arătător în sus pentru a aduce lentila în contact cu ochiul, asigurându-te în același timp că o ții paralel cu pupila. Apoi închide pleoapele și clipește astfel încât să fie poziționată corect. Dacă lentilele sunt moi, asigură-te că sunt la locul lor printr-o metodă simplă: atunci când le așezi ar trebui să aibă formă de U.


Cum se îndepărtează lentilele

Privește în sus și ține pleoapa inferioară cu degetul mijlociu. Cu degetul arătător, glisează lentila în jos și apoi apuc-o cu ajutorul degetului mare. În cazul lentilelor dure, vârful unui deget arătător trebuie să fie așezat chiar la marginea pleoapei inferioare, iar cel al celuilalt arătător, la marginea pleoapei superioare. Tot ce trebuie să faci este să închizi pleoapele cu mâinile, apăsându-le pe ochi, astfel încât acestea să treacă pe sub lentilă pentru a o scoate. La prima vedere, poate părea cam complicat, dar în mod sigur aceste gesturi vor deveni rapid automate. 


Cum se întrețin corect lentilele de contact

Pentru curățarea lentilelor este mai bine să folosești numai produsele care ți-au fost recomandate de medicul oftalmolog și de optician. Aceste produse au mai multe funcții, respectiv decontaminează, degresează, elimină impuritățile și clătesc lentilele. De asemenea, asigură-te că respecți data de expirare a acestor produse, că reînnoiești soluția de stocare zilnic și că schimbi în mod regulat cutia de depozitare. Lentilele de contact au o durată de viață limitată și trebuie reînnoite conform recomandărilor specialistului. 


Dacă nu sunt pentru utilizare zilnică, lentilele trebuie să fie curățate în fiecare zi, cu mare atenție. Înainte de a atinge lentilele, asigură-te că te-ai spălat foarte bine pe mâini și te-ai uscat cu un prosop care nu lasă scame. Scoate lentilele, masează-le între degete, apoi clătește-le cu soluția prescrisă. Lasă-le la înmuiat peste noapte în cutia lor, iar a doua zi masează-le din nou între degete înainte de a le pune la ochi. Carcasa se curăță cu o soluție specială și se lasă să se usuce la aer. În cazul lentilelor rigide, acestea au nevoie să fie curățate săptămânal cu o soluție de deproteinizare. 


Sfaturi pentru un plus de confort

Este posibil ca portul lentilelor să ți se pară insuportabil la început. Dacă ochii sunt uscați, utilizarea picăturilor de ochi lubrifiante poate oferi un anumit nivel de confort. Amintește-ți, de asemenea, să clipești regulat. Dacă ți-a intrat în ochi un fir de praf sau o geană, mai bine scoți lentila, o speli și apoi o pui la loc. O altă posibilă sursă de disconfort poate fi o mică fisură pe lentilă. Dacă se întâmplă, schimbă lentilele cât mai rapid. 


Lentilele nu se poartă toată ziua și chiar și mai puțin pe timpul nopții. Și, pentru orice eventualitate, nu uita să fii în permanență pregătită cu o pereche de ochelari de urgență în poșetă. 

Sursă foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Optiblu