Ce sport se potrivește copilului meu?

.

Există mari beneficii în a încuraja copilul să facă sport de la o vârstă fragedă, însă probabil te întrebi ce sport i se potrivește copilului meu?

Beneficiile sportului de la o vârstă fragedă


  • O mai bună rezistență și sănătate cardiovasculară
  • Menținerea unei greutăți sănătoase pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 și alte boli
  • Îmbunătățirea rezistenței musculare și osoase
  • Îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității
  • Cheltuirea excesului de energie
  • Îmbunătățirea tiparelor de somn
  • Mai multă încredere în sine
  • Îmbunătățirea disciplinei
  • Dobândirea unei imagini corporale sănătoase
  • Învățarea de noi abilități
  • Crearea unui obicei de exerciții fizice regulate
  • Beneficii sociale
  • Învățarea lucrului în echipă și a responsabilității
  • îmbunătățirea abilităților de comunicare
  • Crearea de noi prieteni

Având în vedere această listă lungă de beneficii imediate și pe termen lung pe care le oferă sportul, este important să îți ajuți copilul să aleagă un sport de care să fie interesat și de care să se bucure mulți ani de acum încolo. 

Ce sport se potrivește copilului meu?

Fă-i cunoștință copilului cu multe tipuri diferite de sporturi

Nu toți copiii vor fi interesați de toate sporturile, așa că găsirea unuia care să fie pe placul copilului tău va dura ceva timp și necesită, de asemenea, să fii atent la indicii care sugerează un interes special pentru un anumit sport. 

Rezervarea de timp pentru a viziona o varietate de sporturi la televizor sau a merge împreună la meciuri live în weekend-uri este o modalitate excelentă de a începe. 

Ce sport practică Violeta, fiica Andreei Marin. Este mai popular în rândul bărbaților

Discutați despre ceea ce îi place și ce nu îi place copilului tău la fiecare sport și ajută-l explocându-i regulile, astfel încât să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. 


Chiar dacă nici tu nu știi prea multe despre sportul respectiv, este important să înveți noțiunile de bază, astfel încât să poți indica unii dintre cei mai buni jucători sau vedete din competiție și să explici regulile de bază.

Sporturi de echipă sau individuale

Atât sporturile de echipă, cât și cele individuale oferă beneficii mari pentru copii. Așadar, pentru mulți copii poate fi o idee bună să găsească câte unul din fiecare pe care să îl încerce.

Potrivirea tipul de corp și abilitățile naturale


Dacă copilul tău are un anumit nivel de afinitate sau abilitate naturală cu un anumit sport, va fi mult mai probabil să se bucure de el și, prin urmare, să rămână angajat. 

Așadar, alegerea unui sport care se potrivește tipului de corp și abilităților naturale ale copilului tău este, de asemenea, foarte importantă. 

Dacă copilul este scund, corpolent și puternic, atunci poate începe cu rugby. Dacă are o bună coordonare mână-ochi, poate încerca tenis, cricket sau hochei.  


Sau dacă ai un copil înalt și atletic, atunci baschetul ar putea fi sportul său preferat. Bineînțeles, oricine poate practica orice sport, iar plăcerea și interesul reprezintă principala prioritate, dar întotdeauna este de ajutor atunci când copilul tău simte că își aduce contribuția și că are un talent natural într-un sport nou.

Sport cu sau fără contact

Există o mare varietate de sporturi atât de contact, cât și fără contact, așa că, în funcție de preferințele tale personale și de caracterul copilului poți selecta cel care i se potrivește cel mai bine. 


Ana Maria Brânză și-a anunțat retragerea din sport: „S-a încheiat un capitol din viața mea’

Dacă copilul adoră să se lupte și este destul de zburdalnic, atunci sporturile de contact, cum ar fi rugby-ul sau arte marțiale, ar putea fi o modalitate excelentă de a elibera o parte din această energie suplimentară și de a se juca dur într-un mediu sigur și supravegheat.

În schimb, dacă copilul este mai liniștit și mai blând, atunci tenisul, hocheiul sau voleiul ar putea fi o alegere excelentă pentru început.


Încearcă mai multe sporturi diferite

După ce ai redus lista de sporturi potențiale, este timpul să le încercați împreună. În zilele noastre există multe programe sportive de vacanță foarte bune care oferă tabere scurte de antrenament pentru o varietate de sporturi. 

Acest lucru îi permite copilului să încerce mai multe sporturi diferite timp de câteva zile fiecare, iar apoi să decidă care dintre ele îi plac cel mai mult.

Identifică sporturile care îl interesează cel mai mult pe copil


După ce copilul a încercat câteva sporturi diferite, vei dori să discuți cu el despre care dintre ele i-a plăcut cel mai mult. În calitate de părinte, de multe ori îți vei putea da seama foarte repede ce sporturi îi plac. Despre ce sport vorbește sau pune cele mai multe întrebări? Mai mult, ce jucători vedetă idolatrizează? Ce reguli și strategii au înțeles cel mai bine? Urmând acești pași te va ajuta să identifici rapid cele mai bune sporturi în care copilul să se inițieze.

Iată câteva modalități prin care îi poți ajuta pe copii să găsească sportul potrivit pentru ei.

Nivelul de activitate al copilului

Copilul tău aleargă în mod constant și se plânge de plictiseală? Sau preferă să își petreacă timpul liber făcând activități cu impact redus, cum ar fi cititul?

Dacă ai un copil plin de energie, ia în considerare un sport cu ritm rapid, cum ar fi fotbalul sau baschetul. Dacă sunt mai puțin interesați de sporturile de contact, copilului îi pot plăcea sporturile individuale, cum ar fi golful, tenisul sau înotul.

Ia în considerare trăsăturile fizice

Deși multe echipe au nevoie de o varietate de jucători diferiți, ia în considerare statura copilului și ce activitate i se poate potrivi cel mai bine. Copiii care sunt mai înalți și ar putea fi jucători de baschet mai buni, în timp ce cei care sunt mai scunzi și mai zvelți ar fi niște alergători grozavi.

Citește și: Ce meserie își dorește Irina, fiica lui Irinel Columbeanu:„Înainte își dorea să fie medic, acum vrea să…

Dar nu lăsa ca trăsăturile fizice ale copilului să îi limiteze de la pasiunile lor – singurele limitări sunt cele stabilite în minte.

Verifică antrenorii

Pasiunea pentru un sport se poate stinge din cauza unui antrenor prost pregătit sau respingător.

Unele lucruri pe care trebuie să le cauți la un antrenor bun sunt încurajarea, cunoașterea jocului și accesibilitatea. Un antrenor bun este pasionat de acest sport și este dedicat să ajute copiii să dea tot ce au mai bun.

Nu ezită să îi puni antrenorului cât mai multe întrebări, în măsura în care timpul îți permite, dacă sunt cu adevărat dedicați muncii lor, îți vor oferi cu plăcere feedback.

Individual vs. grup

Copilul tău are performanțe mai bune în situații individuale sau de grup?

Unii copii lucrează mai bine într-o echipă și consideră că este mai puțin stresant decât în cazul sporturilor individuale, unde concurează unul la unul. Alții ar putea găsi că este adevărat contrariul.

Dacă copilul este mai independent, ia în considerare sporturi precum tenisul sau artele marțiale, unde copiii concurează individual.

Lărgește opțiunile

Prezintă-i copilului cât mai multe sporturi, astfel încât să vadă ce îl interesează și ce îi vine natural.

Copiii vor avea mai multe probleme în a rămâne cu un sport dacă mintea lor se rătăcește la ceva ce nu au experimentat niciodată.

Ia în considerare costurile

Înainte ca copilulsă se decidă ce dorește să facă, poți să faci câteva cercetări cu privire la costurile sportului respectiv.

Lucruri precum rachetele de tenis, ghetele de fotbal și body-urile ori costumele de scrimă și arte marțială pot fi mai scumpe decât aț crede. Dacă copilul este nerăbdător să înceapă un sport scump, asigură-te că ai un angajament solid înainte de a face achiziții costisitoare.

Importanța spiritului sportiv

Să recunoaștem: nimănui nu-i place să piardă, dar studiile arată că copiii care fac față înfrângerilor sfârșesc prin a fi mai rezistenți în fața provocărilor viitoare. Temperamentul contează, de asemenea; unii copii sunt mai grațioși la înfrângere decât alții.

Cum îți poți motiva partenerul să facă mai mult sport

Pentru unii copii poate fi deosebit de greu să facă față unei pierderi într-un cadru de echipă în care există o responsabilitate comună pentru succes. Alți copii s-ar putea să nu se lupte la fel de mult cu acest scenariu. Pe de altă parte, sporturile individuale, cum ar fi tenisul sau scrima, se ocupă de confruntarea cu pierderea personală.

Oricum ar fi, este important să înveți copilul că victoria nu este totul. Faptul că joacă cât mai bine, nu că deține un trofeu, ar trebui să-l facă să se simtă de succes.

Sursa foto: Shutterstock.com