Ce semnifică șnurul de mărțisor

.

Pe 1 martie sărbătorim venirea primăverii oferind și primind mici mărțișoare legate cu șnur roșu și alb. Mărțișorul marca pe vremuri începutul noului an agricol, însă în zilele noastre simbolizează venirea primăverii și celebrarea reînvierii naturii. Dar care este istoria și simbolistica mărțișorului și a șnurului cu care vine?

Legendele din jurul mărțișorului


Deși există un consens că mărțișorul este un simbol al primăverii, există mai multe teorii cu privire la originile acestei tradiții.

O legendă spune că soarele s-a deghizat în om și a venit să viziteze pământul. Un spirit rău a recunoscut soarele pentru cine era cu adevărat și l-a răpit. În timp ce lumea plângea pierderea soarelui, păsările nu mai cântau, iar plantele nu mai înfloriseră.

Într-o zi, un tânăr s-a hotărât să găsească spiritul și să îl înfrunte pentru a elibera soarele. Când tânărul a găsit în cele din urmă ascunzătoarea spiritului, s-au angajat într-o luptă care a durat zile întregi. Tânărul a câștigat în cele din urmă bătălia, dar fusese rănit, iar sângele său s-a îmbibat în zăpadă, unde a înghețat.


Soarele eliberat s-a ridicat apoi pe cer, iar căldura și lumina soarelui s-au întors din nou în lume. Pe măsură ce lumina soarelui a topit zăpada, apa îmbibată în sângele curajosului a început să curgă pe pământ, lăsând în urma ei noile flori ale primăverii.

Șnurul roșu al mărțișorului reprezintă sângele tânărului, iar albul reprezintă zăpada și ghiocelul de zăpadă, care este prima floare care înflorește primăvara.

O altă legendă spune că Baba Dochia a avut un fiu pe nume Dragobete, care s-a căsătorit cu o fată pe care Baba Dochia o disprețuia, așa că, a făcut tot posibilul pentru a-i face viața nefericită acestei fete.


Într-o zi friguroasă de iarnă, Baba Dochia i-a spus nurorii sale să iasă în munți și să culeagă niște fructe de pădure și că nu trebuie să se întoarcă până când nu găsește.

Nora a vrut să o mulțumească pe Baba Dochia și astfel a făcut ceea ce i s-a spus. A căutat și a căutat prin zăpadă, dar nu a putut găsi nicio boabă, deoarece era încă iarnă. Îi era frig și se simțea oribil și a început să plângă. 


Deodată, a apărut un bătrânel și a întrebat-o ce s-a întâmplat. Ea i-a explicat, iar el s-a oferit să o ajute. Fără ca fata să știe, acest bărbat era Zalmoxis, zeul Soarelui și zeitatea principală a dacilor (strămoșii românilor de astăzi). I s-a făcut milă de fată și i-a produs acesteia câteva fructe de pădure, pe care le-a acceptat cu bucurie și le-a dus la Baba Dochia.

Ce semnifică șnurul de mărțisor

Unii spun că șnurul alb din mărțișor reprezintă ghiocelul de zăpadă, care este prima floare care înflorește primăvara.


Baba Dochia a fost uimită să vadă boabele și a remarcat: „Primăvara a venit mai devreme. Trebuie să-mi duc oile la pășune. 

Cum afară era încă frig, ea a înfășurat nouă piei de oaie în jurul ei și s-a îndreptat spre munte cu turma ei de oi.

Pentru o vreme, vremea s-a îmbunătățit, așa că ea a început să-și scoată pieile de oaie una câte una. Din nefericire pentru ea, nu era încă primăvară și, pe măsură ce se lăsa noaptea, un vânt rece a suflat dinspre munți. Ea și oile ei au fost prinse cu garda jos și au înghețat pe munte.


Într-adevăr, există o piatră mare pe Muntele Ceahlău din Munții Carpați despre care se spune că ar fi Baba Dochia înghețată în timpul vânturilor de iarnă (Legenda Pietrei Dochia din Muntele Ceahlau, 2009).

Deși acestea sunt două povești foarte diferite, ambele fac referire la primăvară și la revenirea soarelui. Acest lucru sugerează că tradiția schimbului de mărțișoare poate fi urmărită până în vremurile precreștine, când România se numea Dacia și se practica cultul soarelui. 


De 1 martie, oamenii poartă șnurul de mărțișor, o mică broșă sau o fundiță două fire întrepătrunse, unul roșu și unul alb, ca simbol al norocului și al fertilității. 

Șnurul de mărțișor este oferit în mod tradițional ca un cadou prietenilor, membrilor familiei și celor dragi și este purtat pe tot parcursul lunii martie.

Într-adevăr, unele surse atestă că această practică are o istorie de 8000 de ani.

Citește și: 1 Martie, tradiții și obiceiuri la români. De ce se dau mărțișoare astăzi


Mărțișorul

Sărbătoarea de Mărțișor este una plină de culoare și bucurie, cu dans și diverse evenimente culturale care au loc în orașele și satele din România. De asemenea, oamenii își decorează casele și alte spații cu flori, șnur de mărțișor și alte decorațiuni colorate.

Citește și: Cum arată casa de la țară în care s-a mutat Oreste Teodorescu: „Cu nici 60.000 de euro am ridicat-o’

În unele regiuni din România, sărbătoarea de Mărțișor este, de asemenea, asociată cu începutul ciclului agricol. Fermierii își plantează culturile, iar ciobanii își duc turmele la pășune pentru prima dată după lunile lungi de iarnă.


În general, sărbătoarea de Mărțișor este o tradiție prețuită la noi în țară, care celebrează sosirea primăverii, reînnoirea naturii și speranța unui an prosper și roditor.

Simbolistica șnurului de mărțișor

Șnurul de mărțișor este un simbol tradițional în cultura românească, care marchează sosirea primăverii la 1 martie. Cuvântul „mărțișor' provine din cuvântul românesc martie’.

Șnurul de mărțișor constă, de obicei, din două fire întrepătrunse, unul roșu și unul alb, care sunt legate împreună și purtate ca o mică broșă sau broșă. 

Firul roșu reprezintă viața și pasiunea, în timp ce firul alb reprezintă puritatea și iarna. De asemenea, se crede că aceste culori reprezintă soarele și zăpada.

Pe 1 martie, oferim și primim șnururi de mărțișor drept cadou prietenilor, membrilor familiei și celor dragi, ca o modalitate de a ura noroc și prosperitate pentru anul care urmează. 

Tradiția datează din cele mai vechi timpuri și se crede că a luat naștere ca o celebrare a renașterii naturii și a revenirii vremii mai calde după lunile lungi de iarnă.

În timpurile moderne, șnurul de mărțișor a devenit, de asemenea, un simbol al identității și culturii românești și este adesea purtat cu mândrie de oameni de toate vârstele, atât în România, cât și în întreaga lume.

Citește și: Legenda Babelor din luna martie. Cum se aleg și ce semnificație au

Semnificația culorilor alb și roșu

Pe cât de delicat, pe atât de elegant, albul emană frumusețe și grație. Asociat cel mai adesea cu lucrurile bune, albul are o reputație favorabilă. De fapt, se crede că are o prezență cerească. 

Albul – simbolistică

Cu spiritul său înălțător și esența sa încurajatoare, albul excelează în a-i face pe toți să se simtă apreciați și valorizați. Este o culoare care inspiră puritate, inocență și intenții bune.

Citește și: La ce este expus corpul uman în timpul zborului cu avionul. 8 reacții despre care nu știai

Albul este sinonim cu pozitivitatea. Această non culoare promovează optimismul și oferă oamenilor speranță. 

Această nuanță angelică este folosită pentru rochiile de mireasă, pentru costumele bebelușilor care sunt botezați sau pentru ritualuri sacre. În unele culturi, oamenii decedați sunt îmbrăcați în alb, pentru că se spune că se ridică la cer.

De-a lungul istoriei, albul a fost sinonim cu puritatea și virtutea, ceea ce se pretează la multe ceremonii religioase. De exemplu, purtarea albului la o nuntă datează de mai bine de 2.000 de ani, când miresele romane purtau tunici albe pentru a semnala virginitatea femeii, potrivit Ohio State University.

Cu toate acestea, abia după ce Regina Victoria a pășit la altar într-o rochie de dantelă albă pentru a se căsători cu Prințul Albert în 1840, purtarea rochiei albe de mireasă a devenit populară. 

În multe culturi asiatice, în special în China, albul nu este o culoare folosită în mod tradițional pentru rochiile de mireasă – roșul sau auriul pot fi culori de nuntă mai des întâlnite – dar este purtat în locul negrului la serviciile funerare și este un simbol al doliului, potrivit Yerevan State University.

Atunci când vedem culoarea albă, ne amintește că ne așteaptă posibilități promițătoare. 

Această amintire subtilă că sunt promise noi începuturi oferă credință multora. Albul este o pânză albă care poate reprezenta orice. De la noi începuturi, până la posibilități infinite.

Citește și: Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urări și felicitări de Ziua Mamei

Culoarea roșu – ce reprezintă?

În momentele de furie sau jenă, sângele oxigenat de culoare roșu aprins se grăbește la suprafața pielii.

Există multe teorii cu privire la motivul pentru care speciile umane și non-umane au evoluat această trăsătură fiziologică, însă multe dintre ele își centrează concluziile în jurul afirmării dominanței sau al apariției mai atractive pentru un potențial partener.

În legătură cu dominanța, s-a constatat că culoarea roșie are impact chiar și în lumea sportului. Un studiu publicat în revista Nature a constatat că mai multe echipe de fotbal au obținut rezultate mai bune la meciuri în timp ce purtau tricouri predominant roșii decât atunci când jucau în alte culori, cum ar fi alb și albastru. 

Citește și: Ce nu ai voie să faci în avion pe parcursul zborului. Sfaturi pentru o experiență plăcută

Culorile erau atât de puternice în culturile tradiționale încât se credea că obiectele roșii transmit sănătate doar prin culoarea lor. 

De exemplu, se credea că majoritatea pietrelor roșii, cum ar fi granatele și rubinele, aveau proprietăți care promovau sănătatea și preveneau bolile. 

La Roma, copiii purtau corali roșii ca talisman pentru a-i proteja de boli, iar în China, din motive similare, copiii purtau întotdeauna o piesă de îmbrăcăminte roșie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Citește și: Ziua Femeii. Ce semnifică și ce se sărbătorește pe 8 Martie