Ce să faci cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

.

Românii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, pe 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, care este considerat ocrotitorul României. Tradiția este că se pune grâu la încolțit. Dar ce faci cu el după ce a trecut sărbătoarea? Află în rândurile de mai jos.

Cine a fost Sfântul Andrei


 Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru și a fost și primul chemat de Iisus să i se alăture. Numele său este de origine greacă și înseamnă bărbătesc sau curajos.

Felicitări de Sfântul Andrei. Cele mai frumoase urări și mesaje de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei a predicat în vechea provincie Scythia, care includea regiunea Dobrogea de astăzi. Este, de asemenea, patronul Scoției, Greciei, Ciprului și Siciliei. A fost răstignit la 30 noiembrie, în anul 60 d.Hr., în orașul grecesc Patras.


Despre Sfântul Andrei

Pe 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, primul dintre apostolii lui Iisus Hristos care a propovăduit creștinismul în sudul României. 

Astfel, Sfântul Andrei este considerat și protectorul țării, iar mulți bărbați și femei poartă numele său. Astfel, această sărbătoare este, de fapt, ziua onomastică a multor oameni.

Înainte, dacii sărbătoreau Sântandrei, stăpânul lupilor. Ziua de 30 noiembrie marca, de asemenea, sfârșitul toamnei și începutul iernii, precum și ziua în care lupii formau haite de câte doisprezece pentru a vâna și a se pregăti pentru iarna grea. 


Așadar, Ziua Lupilor era foarte importantă, iar ritualurile erau strâns legate de ei. În prezent, Ziua Sfântului Andrei este sărbătorită ca orice altă sărbătoare religioasă, dar sunt respectate și unele superstiții vechi, care sunt în legătură directă cu credințele străvechi care au supraviețuit timpului.

Mitul Sfântului Andrei

Ajunul Sfântului Andrei este un moment important din punct de vedere al tradițiilor și superstițiilor. Vechile tradiții spun că Sfântul Andrei, fiind stăpânul și protectorul lupilor, coboară pe Pământ la miezul nopții pentru a împărți cu fiecare lup prada pentru iarnă. 


Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Chiar și astăzi, în anumite regiuni îndepărtate, oamenii cred că în această noapte, lupii devin atât de agili încât pot chiar să întoarcă capul pentru a-și vedea propria coadă și că nicio pradă nu poate scăpa de urmărirea lor. 

Dacă vitele încep să răcnească la miezul nopții, înseamnă că lupii se pregătesc pentru vânătoarea lor. Pentru a le proteja, oamenii pregătesc cruci de ceară și le lipesc pe cornul drept al vacilor. Nimeni nu are voie să muncească, să se pieptene sau să pronunțe cuvântul „lup', deoarece acestea ar putea atrage lupii însetați.


Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Dar ajunul Sfântului Andrei nu este doar despre lupi. Conform unor credințe mai vechi, spiritele morților au acum voie să reintre, doar pentru o noapte, în lumea celor vii. 

Dar este și momentul în care alte forțe malefice s-ar putea strecura. Astfel, alături de lupi și spirite, vampirii se bucură și ei de acest moment, bântuind casele abandonate.


De aceea se freacă ușile și ferestrele cu căței de usturoi, se atârnă usturoi în jurul casei sau se pregătesc diferite mâncăruri pe bază de usturoi. 

O altă tradiție este Paza Usturoiului. Fiecare fată care participă la acest ritual aduce trei bulbi de usturoi care sunt puși într-un vas. Vaza este apoi păzită de o femeie bătrână, în timp ce tinerii dansează, mănâncă și se bucură de petrecere până dimineața. 

Apoi, usturoiul este împărțit tuturor participanților și fiecare îl păstrează tot anul în cel mai sacru loc din casă, lângă icoane, pentru a fi folosit doar la nevoie, deoarece usturoiul este acum investit cu proprietăți magice și vindecătoare.


Unde se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

Fetele care vor să știe cu cine se vor căsători pun busuioc sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. De asemenea, se spune că busuiocul ține departe spiritele rele, așa că oamenii îl agață pe la icoane și îl țin în casă.

De ziua Sfântului Andrei, o tradiție comună care se păstrează și astăzi este aceea de a planta semințe de grâu și de a le păstra în casă până în noaptea de Anul Nou. 

Persoana care plantează grâul va putea spune cum va fi anul viitor în funcție de felul în care vor arăta plantele, potrivit tradiției. 


Ce să faci cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

De asemenea, unii oameni iau ramuri mici dintr-un pom fructifer, le pun în apă și le păstrează până la sărbătoarea de Crăciun. Dacă ramurile înfloresc, pomii vor face multe fructe în anul următor, spune tradiția.

De asemenea, grâul nu se aruncă. Grâul încolțit trebuie păstrat până în noaptea de Anul Nou. El reprezintă belșug și cu cât a crescut mai mare, cu atât anul care vine va fi mai bogat.


Acest grâu nu trebuie aruncat, ci poate fi dat animalelor, păsărilor sau poate fi pus la gătit. Poți face o băutură din germeni de grâu sau poți folosii germeni la salate. Ai grijă să nu arunci grâul, pentru că superstiția spune că acesta trebuie folosit cu un scop.

Sursa foto: Shutterstock.com