Ce faci cand esti deocheat

.

Ai auzit vreodată expresia „ești deocheat'? Ei bine, în timp ce deochiul este considerat de multe persoane doar o superstiție, alții cred cu putere că există persoane care au acest „blestem' de a deochea. Mai exact, deochiul se întâmplă când o persoană se uită insistent la alta, fie admirativ sau cu invidie. Se crede că este, de fapt, o scurgere de energie, în care o persoană îi absoarbe celeilalte energia, provocând dureri de cap, amețeli și greață, în unele cazuri.

Ce este deochiul


Persoanele care cred în deochi adesea vorbesc despre asta ca fiind puterea unui om de a deochi pe altcineva, atunci când se miră, se uită insistent la o persoană sau o complimentează ori se uită cu invidie și se minunează de acel om. În acel moment, persoana în cauză simte o durere de cap profundă, ca urmare a unui deochi.

Sfinții Ioachim și Ana, prăznuiți pe 9 septembrie. Rugăciunea care face minuni

Alții cred că este vorba despre puteri magice și doar anumite persoane pot „zice de descântec’, adică pot dezlega deochiul provocat de așa zișii „vampiri energetici’. Pentru a „spune de descântec’ e nevoie de un har special, pe care nu toți oamenii îl au. 


Ce faci cand esti deocheat

În anumite zone ale României, se spune că persoana deocheată trebuie să stea pe spate, cu capul spre nord și picioarele către sud, privind spre Răsărit. 

Cel care îi zice de descântec trebuie să îi țină mâna stângă în dreapta sa, făcând trei cruci și rostind descântecul de trei ori. 

După terminarea descântecului, persoana care are dureri de cap trebuie să își schimbe poziția. 

Adesea, după ce descântă pe cineva, cel care a rostit rugăciunea „scuipă’ de trei ori persoana în cauză.


Există mai multe forme de descântec, de la rugăciunea Tatăl Nostru, rostită de 3 sau 9 ori, la formule mai vechi, pe care bătrânii le aplică.

Ce se spune de descântecPasăre albă
Codalbă
Sus te suiși
Jos plesniși.
Plesnească ochii râmnitorilor,
Plesnească ochii deochetorilor!
Cine a râmnit
A plesnit
și a rămas… curat,
Lumânat,
Ca argintul strecurat.
Descântecul meu
Leacul i-l dă Dumnezeu.

Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene si sprancene,
Din fata, din corp si mana,
Din picioare, mate si oase,
Duceti-va peste noua mari si noua tari,
Ca acolo va asteapta
Noua fete de imparat
Cu mese intinse
Si cu fripturi aprinse,
Si cand s-o deochea mata si cainele
Atunci sa se mai deoache (numele),
Atunci si nici atunci.


Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui….
(se rosteste numele de botez a persoanei deochiate)

Stapane, Dumnezeul nostru, imparatul veacu­rilor, Cel atotputernic si atottiitor, Care faci pe toate si insuti le schimbi cu voia Ta;

Citește și: Fiica lui Ivan Patzaichin, discurs sfâșietor la înmormântare: „Tata a fost Ivan inimă de aur


Cel ce cuptorul cel de sapte ori incins si vapaia cea dm Babilon le-ai prefacut in roua si pe sfintii trei tineri neatinsi i-ai pazit;

Doctorul si tamaduitorul sufletelor noas­tre, mantuirea celor ce nadajduiesc in Tine, Tie ne rugam si cu umilinta cerem: departeaza, inlatura, izgoneste toata lucrarea diavoleasca, toata calea si toata vrajmasia satanei, privirea cea rea, nesatioasa si pizmasa a ochilor celor facatori de rele a oame­nilor pizmasi, de la robul Tau (N).

De altfel, se spune că dacă persoana care descântă cască foarte mult, atunci îi ia cu mâna durerea celui descântat și confirmă faptul că a fost deocheat. 


Ca să nu deoache pe cineva, oamenii spun de trei ori „Ptiu, ptiu sa nu-i fie de deochi.’

Multe persoane aleg să poarte ceva roșu ca apărător împotriva deochiului. În timp ce alții apelează la aur sau la diferite talismane. 

Sursa foto: Shutterstock.com