Lumina soarelui și întunericul declanșează eliberarea de hormoni în creier. Se crede că expunerea la soare crește eliberarea creierului de un hormon numit serotonină.
Acest lucru este asociat cu stimularea stării de spirit și ajutarea unei persoane să se simtă calmă și concentrată.
Noaptea, indicii de iluminare mai întunecați declanșează un alt hormon numit melatonină.
Acest hormon este responsabil pentru a ajuta o persoană să se simtă obosită și să meargă la somn.
Fără suficientă expunere la soare, nivelurile de serotonină ale unei persoane pot scădea.
Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu un risc mai mare de tulburare afectivă sezonieră (SAD).
SAD este o formă de depresie care este declanșată de schimbarea anotimpurilor. Unul dintre tratamentele pentru SAD este terapia ușoară, care este cunoscută și sub denumirea de fototerapie.
Un medic poate recomanda o cutie de lumină specială concepută să stimuleze creierul să facă serotonină și să reducă excesul de producție de melatonină.
Efectele provocate de lumină ale serotoninei sunt declanșate de lumina soarelui care trece prin ochi.
Lumina soarelui indică zonele speciale din retină, ceea ce declanșează eliberarea de serotonină.
Un impuls de dispoziție nu este singurul motiv pentru a obține cantități crescute de lumina soarelui.
Expunerea la lumina soarelui poate de asemenea să ajute pe cei care suferă de depresie nonsezonală, tulburare disforică premenstruală și femeile însărcinate care au depresie.
Tulburările legate de anxietate și atacurile de panică au fost, de asemenea, legate de schimbarea anotimpurilor și a reducerii soarelui. Oamenii au nevoie de lumina soarelui pentru a sintetiza vitamina D.
Totuși, există și oameni cărora lumina soarelui le face rău. Persoanele care suferă de această afecțiune, numită sindromul vampirului, evită cu orice preț lumina solară. Dacă sunt expuși la Soare, pe piele lor se formează vezicule. Cei mai mulți oameni care au această maladie au dureri foarte mari după contactul cu lumina Soarelui.
Nu toți oamenii care pot ieși doar noaptea sunt vampiri. Unii oameni care sunt normali în toate celelalte aspecte, dar se confruntă cu expunerea la soare.
Pentru aceste persoane, o călătorie pe plajă presupune purtarea unei măști, costum de mână, mănuși și cizme.
A fi expus la lumina soarelui duce la o erupție cutanată foarte dureroasă.Boala se numește protoporfie eritropoietică (EPP), o reacție alergică extremă la razele UV.
EPP este doar o formă a mai multor forme de alergii severe la soare, la care oamenii se referă ca fiind „boala vampirilor’ – o incapacitate de a ieși afară atunci când soarele strălucește.
Când corpul „luptă’ cu lumina soarelui
O alergie la soare este foarte diferită de arsurile solare. Apare atunci când sistemul dumneavoastră imunitar reacționează la expunerea la raze UV. Aceasta provoacă mâncărime, arsură și o erupție severă.