Ai auzit vreodată de picătura chinezească? Este o metodă de interogare veche de secole. Tortura chinezească cu apă a fost inventată în realitate departe de Asia și a evoluat în cele din urmă în forme de pedeapsă mult mai crude.
Despre picătura chinezească
Ființele umane și-au provocat reciproc suferințe incredibile încă de la începuturile timpului. De-a lungul secolelor, oamenii s-au străduit să conceapă forme de pedeapsă și de constrângere în continuă evoluție. În comparație cu dispozitive precum lanțurile și bicele, tortura numită picătura chinezească poate să nu sune deosebit de chinuitor, dar istoria nu este de acord.
Top 5 cele mai instagramabile plaje din Europa
Dispozitivele de tortură medievale foloseau de obicei lame ascuțite, frânghii sau instrumente contondente pentru a smulge mărturisiri de la subiecți. Cu toate acestea, tortura chinezească cu apă era mai insidioasă.
Potrivit New York Times Magazine, metoda de tortură implica ținerea unei persoane pe loc în timp ce îi picura încet apă rece pe față, pe frunte sau pe scalp. Stropul de apă este zguduitor, iar victima experimentează anxietate în timp ce încearcă să anticipeze următoarea picătură.
De la Războiul din Vietnam până la Războiul împotriva terorismului, alte metode de „interogare îmbunătățită' folosind apa, cum ar fi simularea înecului sau waterboarding, au marginalizat în mare măsură curiozitatea generală cu privire la tortura chinezească cu apă.
Dar, deși există puține dovezi ale aplicării sale reale, tortura chineză cu apă are o istorie lungă și fascinantă.
Cele mai colorate orașe din lume
Istoria macabră a picăturii chinezești
Deși istoricul torturii cu apă chinezești lipsește, potrivit Odd Feed, aceasta a fost descrisă pentru prima dată la sfârșitul secolului al XV-lea sau la începutul secolului al XVI-lea de către Hippolytus de Marsiliis. Originar din Bologna, Italia, a fost un avocat de succes, dar este cunoscut mai ales pentru că a fost primul care a documentat metoda cunoscută astăzi sub numele de picătura chinezească.
Legenda spune că de Marsiliis a conceput ideea după ce a observat cum picurarea continuă a apei pe piatră erodează în cele din urmă părți din piatră. El a aplicat apoi această metodă la oameni.
Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!
Această formă de tortură cu apă a rezistat testului timpului, fiind folosită în azilurile franceze și germane la mijlocul anilor 1800. Unii medici de la acea vreme credeau că nebunia avea cauze fizice și că tortura cu apă putea vindeca pacienții de afecțiunile lor mentale.
Celula chinezească de tortură cu apă
Convinși că o acumulare de sânge în cap îi făcea pe oameni să înnebunească, acești lucrători de la azil foloseau o „mașină de picurare' pentru a ușura congestia internă.
Pacienții erau legați și, de obicei, legați la ochi înainte ca apa rece să le fie eliberată pe frunte la intervale regulate dintr-o găleată aflată deasupra. Acest tratament era folosit și pentru a vindeca durerile de cap și insomnia – bineînțeles fără succes.
Cele mai cool oraşe de pe Instagram
Nu este clar când a apărut termenul de picătura chinezească', dar până în 1892, acesta a intrat în lexicul public și a fost menționat într-o povestire scurtă din Overland Monthly intitulată „The Compromiser'. În cele din urmă, însă, Harry Houdini a fost cel care a făcut celebru termenul.
În 1911, celebrul iluzionist a construit în Anglia un rezervor plin cu apă pe care l-a numit „Celula chinezească de tortură cu apă'. Cu ambele picioare imobilizate, a fost coborât în apă cu capul în jos. După ce curioșii l-au observat prin fața de sticlă a bazinului, perdelele i-au voalat miraculoasa evadare.
Potrivit The Public Domain Review, el a realizat trucul pentru prima dată în fața unui public pe 21 septembrie 1912, la Berlin.
Alte metode de tortură în apă de-a lungul istoriei
După ce Harry Houdini a realizat impresionanta ispravă, poveștile despre curajul său s-au răspândit în întreaga Europă și au popularizat numele actului.
Între timp, tortura cu apă propriu-zisă avea să prolifereze sub forma unor atrocități comise în timpul crimelor de război în a doua parte a secolului XX – și să fie legiferată ca „interogatoriu îmbunătățit' în secolul XXI.
Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!
Waterboarding a existat cu mult înainte ca deținuții de la Guantanamo Bay să fie torturați în urma atacurilor de la 11 septembrie și a Războiului împotriva terorismului care a urmat.
Potrivit The Nation, trupele americane care au înăbușit o mișcare de independență din Filipine au folosit această metodă la începutul anilor 1900, iar atât trupele americane, cât și Viet Cong-ul au folosit-o în timpul Războiului din Vietnam.
Waterboarding-ul a devenit infam atunci când guvernul american a fost demascat pentru că a efectuat această practică crudă în anii 2000 la Guantanamo Bay, iar torturi similare au fost dezvăluite că au fost efectuate în închisori precum Abu Ghraib. Dacă Convenția de la Geneva ar avea un cuvânt de spus, acestea ar fi clasificate drept crime de război. În cele din urmă, nu au fost niciodată.
Funcționează picătura chinezească?
Având în vedere dezvăluirile americane despre tortură și dezbaterile interminabile cu privire la eficacitatea acestora, programul de televiziune MythBusters și-a propus să investigheze.
În timp ce gazda Adam Savage a ajuns la concluzia că metoda chineză de tortură cu apă a fost cu siguranță eficientă pentru a-i face pe prizonieri să mărturisească, el a crezut că legăturile folosite pentru a ține victimele la pământ erau responsabile pentru a-i face pe prizonieri să cedeze, mai degrabă decât apa.
Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia
Savage a dezvăluit mai târziu, în serialul său web Mind Field, că cineva i-a trimis un e-mail după difuzarea episodului MythBusters pentru a-i explica faptul că „randomizarea momentului în care au avut loc picăturile a fost incredibil de eficientă'.
Aceștia au susținut că orice lucru care se întâmpla în mod regulat putea deveni liniștitor și meditativ – dar picăturile aleatorii puteau înnebuni oamenii.
„Am descoperit că am fost capabili să inducem o cădere psihotică în decurs de 20 de ore', și-a amintit Savage despre ciudatul e-mail.
Nu este clar dacă picătura chinezească a fost inventată de asiaticii antici sau doar și-a căpătat numele de la oportuniștii din Europa medievală.
Citeşte şi: În ce țări să nu mergi în vacanță în luna iulie
În cele din urmă, pare puțin probabil să fi fost o formă populară de tortură în ultimele câteva secole – așa cum au succedat waterboarding-ul și alte forme mai macabre de tortură.
Sursa foto: Shutterstock.com