Ce este legea marțială? Deși nu există o definiție universală, termenul se referă adesea la utilizarea armatei pentru aplicarea legii. Dar, contrar credinței populare, simpla chemare a membrilor armatei federale sau de stat pentru a ajuta în timpul unor situații de urgență naturală sau de tulburări civile nu este neapărat același lucru cu aplicarea legii marțiale.
Ce este legea marțială
O privire asupra istoriei legilor privind utilizarea armatei în aplicarea legii poate oferi, de asemenea, câteva indicii cu privire la ceea ce cercetătorii și oficialii americani consideră astăzi legea marțială.
Mulți experți în drept consideră că legea marțială este utilizarea personalului militar pentru a ajuta în mod dramatic sau pentru a înlocui complet sistemul juridic normal al unei națiuni în situații de urgență.
Dacă o anumită utilizare a armatei se ridică la nivelul legii marțiale este legată de cât de mult sprijin sau acțiune militară este folosită cu exactitate.
Cum se utilizează google translate. Trucuri și sfaturi utile pentru traduceri
În cadrul legii marțiale totale, sistemul legal și de aplicare a legii normal este înlocuit de un set mai strict de legi și pedepse care este controlat în totalitate de armată sau de ramura executivă a guvernului.
Deși dezbătută în unele discuții juridice, legea marțială poate apărea și în etape, fără a se ajunge vreodată la o preluare totală a puterii de către armată.
Cine poate declara legea marțială?
Legea marțială poate fi declarată de către președintele țării. Cum și când este declarată este reglementată de o serie de legi.
Exemplul Filipine – legea marțială
În seara zilei de 23 septembrie 1972, regretatul președinte Ferdinand Marcos a apărut la televiziunea națională pentru a anunța oficial că Filipinele se află sub Legea marțială.
Au început astfel aproape 10 ani de regim militar în țară. Marcos a pus capăt în mod oficial Legii marțiale la 17 ianuarie 1981, dar abia în 1986 a fost restabilită democrația – după ce dictatorul și familia sa au fost forțați să plece în exil, fiind răsturnați de o revoltă populară care a devenit cunoscută sub numele de Revoluția puterii poporului.
De ce a fost declarată Legea marțială?
Când Marcos a semnat Proclamația 1081 la 21 septembrie 1972, a invocat amenințarea comunistă ca justificare. În jurnalul său, între timp, se spunea că proclamarea Legii marțiale a devenit o „necesitate', în urma presupusei ambuscade a secretarului apărării de atunci, Juan Ponce Enrile.
În afară de semnarea Proclamației nr. 1081, președintele de atunci Ferdinand Marcos a emis, de asemenea, 6 ordine generale și o scrisoare cu instrucțiuni.
Ordinele stabilesc instrucțiuni specifice privind modul de aplicare a regimului marțial.
Ce s-a întâmplat în timpul Legii marțiale?
Prin diverse ordine generale, Marcos a pus efectiv întreaga putere guvernamentală sub conducerea unui singur om: al său. El urma să conducă națiunea și să dirijeze funcționarea întregului guvern.
El a ordonat forțelor armate să prevină sau să reprime orice act de rebeliune. Au fost aplicate orele de stingere a stingerii, au fost interzise adunările de grup, au fost închise instalațiile media private.
Cei considerați amenințări la adresa lui Marcos – cum ar fi politicieni proeminenți și membri ai presei – au fost adunați și arestați de către membrii armatei și de faimoasa Jandarmerie filipineză.
Cum au arătat anii Legii marțiale?
Marcos a jefuit visteria țării, diverse estimări situând suma între 5 și 10 miliarde de dolari.
Comisia prezidențială pentru buna guvernare, organismul care se ocupă de averile ilicite ale lui Marcos, încă recuperează acești bani; în ultimii 30 de ani, au fost recuperate cel puțin 170 de miliarde de dolari.
În afară de miliardele de dolari în averi acumulate ilegal, abuzurile privind drepturile omului erau galopante în acele zile.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie
Aproximativ 70.000 de persoane au fost încarcerate și 34.000 au fost torturate, potrivit Amnesty International, în timp ce 3.240 de persoane au fost ucise între 1972 și 1981.
În timpul acestui capitol întunecat al istoriei filipineze, mii de oameni au fost supuși la diverse forme de tortură, conform rappler.com.
Prizonierii au fost electrocutați, bătuți și strangulați. Au fost arși cu un fier de călcat sau cu țigări.
Istoricul Alfred McCoy a scris despre unitățile de tortură de elită ale lui Marcos, a căror specialitate era tortura psihologică și umilirea, pe lângă durerea fizică.
De ce și când se impune legea marțială
Legea marțială presupune înlocuirea temporară a autorității militare cu cea civilă și este invocată de obicei în caz de război, rebeliune sau dezastru natural.
Atunci când legea marțială este în vigoare, comandantul militar al unei zone sau al unei țări are autoritate nelimitată pentru a elabora și a aplica legile.
Legea marțială este justificată atunci când autoritatea civilă a încetat să mai funcționeze, este complet absentă sau a devenit ineficientă.
Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion
Mai mult, legea marțială suspendă toate legile existente, precum și autoritatea civilă și administrarea obișnuită a justiției.
Aproape fiecare stat are o dispoziție constituțională care autorizează guvernul să impună legea marțială.
Puterea legii marțiale, considerată cândva ca fiind aproape absolută, are limitări; de exemplu, civilii nu pot fi judecați de tribunale militare atât timp cât tribunalele civile sunt funcționale.
Cu toate acestea, în limitele hotărârilor judecătorești, autoritatea unui comandant militar în cadrul legii marțiale este practic nelimitată.
Legea marțială a fost declarată de nouă ori de la cel de-al Doilea Război Mondial și, în cinci cazuri.
Personalul Departamentului de Apărare este limitat în ceea ce privește ceea ce poate face pentru a aplica legea civilă.
Cele mai colorate orașe din lume
Personalul militar nu poate fi folosit în operațiuni de supraveghere sau sub acoperire și nu poate fi folosit ca informatori, investigatori sau interogatori, cu excepția cazului în care ancheta este o operațiune militară-civilă comună în care armata are un interes în rezultatul cazului.
Sursa foto: Shutterstock.com