Ce este condensul, de ce apare și cum îl putem evita

 Lupescu Anca
.

Dacă dimineața ai observat că ferestrele au picături de apă pe interior, atunci există condens în casa ta. Acest lucru nu e deloc plăcut, pentru că din cauza condensului se poate face mucegai. În plus, condensul intervine din mai multe cauze, însă poate fi observat și în alte părți, nu doar la ferestre. Dar cum se întâmplă procesul și ce poți face ca să îl eviți?

Ce este condensul?

Condensarea este schimbarea de fază a stării materiei de la gaz la lichid. Condensarea este opusul evaporării (lichidul devine gaz).

Procesul de condensare poate avea loc cu orice substanță care se vaporizează la temperaturi acceptabile, cum ar fi apa, alcoolii utilizați în distilare și hidrocarburile utilizate în rafinarea petrolului.

Se petrece condensul atunci când atmosfera nu va mai reține vapori de apă; aceasta este presiunea de saturație a vaporilor. Cu cât temperatura aerului este mai ridicată, cu atât mai mare este presiunea vaporilor de saturație. Acesta este motivul pentru care climatele mai calde au o umiditate relativă mai mare decât cele mai reci – aerul mai cald poate reține mai multă apă.

Cu cât presiunea atmosferică a vaporilor este mai mare, cu atât mai mulți vapori de apă se află deja în aer. În meteorologie, presiunea vaporilor reprezintă presiunea exercitată de moleculele de apă din aer.

Citește și: De ce sunt roșiile roșii

Procesul de condensare

Orice substanță gazoasă se condensează atunci când presiunea și temperatura permit particulelor să piardă energie termică și să se apropie unele de altele.

Vaporii de apă fac acest lucru atunci când intră în contact cu sticla mai rece. Energia termică se mută de la moleculele de apă din aer pe sticla răcită, moleculele de apă încetinesc și se apropie, iar acestea se transformă din gaz în lichid.

Cu cât este mai mare diferența de temperatură dintre suprafața rece și gazul mai cald, cu atât mai rapidă și mai mare este rata de condensare. 

Acesta este același proces ca și în cazul unui duș cu aburi care face ca oglinda din baie să se aburească.

Exemple de condens

Avioanele cu reacție lasă dâre de condensare. Acestea sunt linii de apă pură și gheață evacuate de motoarele avionului. Pe măsură ce vaporii de apă caldă părăsesc motoarele fierbinți, se condensează rapid în aerul rece, lăsând dungi albe.

Distilarea depinde de condensare. Distileriile produc băuturi alcoolice (whisky, rom, brandy și bere) prin încălzirea unor recipiente închise cu materiale fermentate (orz, hamei, secară și alte cereale, fructe sau legume) până când alcoolul se vaporizează și se formează condens pe suprafața rece a metalului din partea superioară a recipientului. Aceasta este evacuată prin serpentine metalice care se răcesc în apă.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Distilarea poate fi folosită și în laboratoarele de știință pentru a produce articole utile, cum ar fi alcoolul sanitar, ierburi, condimente și arome alimentare (în special din citrice). Apa distilată, parfumul și produsele petroliere sunt, de asemenea, fabricate prin aceleași metode.

Condensarea este o parte esențială a ciclului apei, deoarece este responsabilă de formarea norilor.

Atunci când un nor devine prea saturat, apa se va întoarce la suprafața Pământului sub formă de picături de ploaie sau alte precipitații.

Aparatele de aer condiționat și dezumidificatoarele folosesc condensarea pentru a elimina vaporii de apă din aer, făcând aerul din interior mai confortabil.

Condensarea se formează atunci când aerul cald se ciocnește cu suprafețe reci sau când există prea multă umiditate în casă și creează apă care se adună sub formă de picături pe o suprafață rece atunci când aerul umed intră în contact cu ea. 

Acest lucru este deosebit de frecvent iarna, când sistemul de încălzire centrală intră în funcțiune la orele mai reci ale dimineții și serii. În timp ce condensul în sine nu este o problemă, dacă nu îl tratezi, acesta poate provoca formarea de pete umede în care se poate dezvolta mucegai.

Modalități de a evita a condensul în casă

Folosește capace atunci când gătești

Acoperă oalele și tigăile cu un capac atunci când gătești, pentru a reduce umiditatea creată de apa care fierbe. De asemenea, asigură-te că folosești hota dacă ai una sau un ventilator.

Nu opri hota sau ventilatorul imediat ce ai terminat de gătit, deoarece umiditatea poate fi încă prezentă în aer chiar și după ce ai terminat. Lasă hota pornită timp de 10-15 minute pentru a ajuta la eliminarea aerului umed. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Închide ușile de la bucătărie și baie

Băile și bucătăriile sunt cei mai mari vinovați pentru crearea condensului pe suprafețele din toată casa ta. Atunci când gătești mâncare, pui fierbătorul în funcțiune sau faci o baie sau un duș, asigură-te că ușa de la bucătărie sau de la baie este ținută închisă pentru a împiedica umezeala din aer să intre în încăperile mai reci, ceea ce va cauza formarea condensului dacă atinge o suprafață rece.

Usucă hainele în aer liber

Ori de câte ori este posibil, încearcă să usuci hainele în aer liber pentru a preveni acumularea excesului de umiditate în locuința ta. Dacă nu le poți usca în aer liber, atunci păstrează-le într-o baie cu ușa închisă și ferestrele deschise până când hainele sunt complet uscate.

Pornește ventilatorul când folosești dușul

La fel ca atunci când gătești în bucătărie, atunci când faci un duș sau o baie asigură-te că pornești ventilatorul băii pentru a elimina aburul și umiditatea care se creează atunci când curge apă caldă într-un mediu rece. Acest lucru va ajuta la reducerea cantității de condens care apare pe ferestrele și pereții băii.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Asigură-te că mașina de spălat este ventilată corect

Dacă ai o mașină de spălat sau un uscător de rufe în proprietate, asigură-te că este ventilată corect. De la o singură spălare sunt emiși în aer doi litri de apă, acest efect este amplificat doar dacă mașina este montată într-o bucătărie, deoarece gătitul nu va face decât să sporească condensul.   

Ține mobila la distanță de pereții exteriori

Din același motiv ca mai sus, asigură-te că mobila este la cel puțin 50 mm distanță de pereții din jur pentru a îmbunătăți circulația aerului în jurul proprietății. Asigură-te că dulapurile sunt amplasate pe pereții interiori din dormitor, deoarece aceștia vor fi mai puțin reci decât pereții exteriori și mai puțin expuși umezelii și mucegaiului.

Instalează un ventilator

O ventilație adecvată este esențială pentru a permite umezelii să iasă dintr-o casă înainte ca aceasta să se transforme în condens. Instalarea unui ventilator de extracție eficient din punct de vedere energetic în bucătărie și în baie poate îmbunătăți nivelul de umiditate și poate preveni formarea condensului.

O abordare alternativă ar fi instalarea unui sistem de ventilație pentru întreaga casă, pentru a ajuta la reducerea nivelului de umiditate în întreaga locuință.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Deschide ferestrele atunci când vremea de afară este mai caldă

Dacă folosești o cameră în mod regulat, cum ar fi o cameră de zi, iar vremea nu este rece afară, deschide ușor o fereastră pentru a îmbunătăți ventilația din încăpere. 

Respirația este una dintre principalele cauze ale condensului, așa că acest lucru va contribui la îmbunătățirea ventilației în locuința ta.

Șterge suprafețele reci

Dacă nu ai un ventilator în baie sau în bucătărie, atunci asigură-te că ștergi toate suprafețele reci atunci când ai gătit sau ai făcut un duș pentru a îndepărta orice umezeală care s-ar fi putut depune pe suprafață. Acest exces de umiditate din aer se depune pe suprafață și se va transforma rapid în mucegai dacă nu este tratat.

Asigură-te că proprietatea ta are o încălzire adecvată

Asigurarea unei cantități adecvate de încălzire în casa ta va îmbunătăți temperatura internă a suprafețelor din casă și va reduce probabilitatea apariției condensului. 

De asemenea, asigură-te că locuința ta este eficientă din punct de vedere energetic, asigurându-te că ai pereți izolați și ferestre cu geamuri duble instalate, astfel încât căldura să nu iasă din proprietate.

Nu umple prea mult dulapurile și șifonierele

Nu îți umple prea mult șifonierele sau dulapurile din bucătărie. Lipsa de ventilație și umiditatea aerului reținută în dulapurile calde și prea pline pot deveni un teren propice pentru mucegai, deoarece aerul nu poate circula liber în interior. Este posibil să observi un miros de mucegai sau să constați că hainele au o senzație de umezeală, ceea ce este un semn sigur că dulapul este prea plin.

Instalează geamuri duble și izolație

Geamurile duble, izolarea mansardei și izolarea contra curentului de aer vor contribui la reducerea cantității de căldură care se pierde dintr-o proprietate.  

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Instalarea izolației va ajuta la menținerea temperaturii suprafețelor din interiorul proprietății tale la un nivel mai ridicat, făcând în același timp casa ta mai eficientă din punct de vedere energetic și ajutând atunci când facturile la căldură sunt în creștere.

Acoperă acvariile și bazinele de pești

Multe familii au animale de casă și plante care produc multă umiditate. Asigură-te că îți acoperi acvariul pentru a preveni scăparea excesului de umiditate în aer. Dacă încep să apară pete de umezeală pe pereți sau dacă începi să observi mai mult condens de suprafață pe ferestrele și pereții din apropierea plantelor de casă, caută să le muți afară.

De ce se produce condensul pe geamuri

Condensarea pe ferestre apare deoarece vaporii de apă din aer se depun pe suprafețele care se află la temperaturi mai scăzute. 

Atunci când aerul umed intră în contact cu suprafața rece și impermeabilă a geamului ferestrelor tale, el eliberează o parte din această umiditate pe sticlă sub formă de picături de apă. Aceasta este condensarea. 

În cele mai multe cazuri, problemele de condensare internă apar din cauza umidității prea mari din încăpere sau a unei circulații a aerului insuficiente sau inexistente. De asemenea, temperaturile interne scăzute din încăpere pot crea suprafețe reci (în special pe ferestre și pe pereții exteriori), ceea ce permite aerului cald să se condenseze cu ușurință pe acestea.

Condensarea apare atunci când aerul cald se ciocnește cu suprafețele reci sau atunci când există prea multă umiditate în casă. 

Condensarea este cauzată de umiditatea din aer, milioane de particule minuscule de apă suspendate în aer. Atunci când intră în contact cu o suprafață mai rece, cum ar fi sticla, un tavan sau un perete rece, aceasta atinge punctul de rouă și se transformă din nou în picături de apă. 

Ce sunt plăcile tectonice. Plăcile tectonice ale Pământului și deplasarea lor

Atunci când întâlnește sticla rece a ferestrelor dormitorului tău, aerul devine incapabil să rețină atât de multă umiditate, care se condensează. 

Condensarea este rezultatul aerului cald și umed care intră în contact cu o suprafață rece. 

Când acest aer cald și umed întâlnește această suprafață prea rece, umiditatea din el se condensează. Pe termen mediu și lung, condensul poate provoca mucegai și poate desprinde vopseaua de pe marginile ferestrelor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton