Ce alimente sunt preferate de molii 

 Lupescu Anca
.

Dacă ai găsit vreodată găurele în haine sau musculițe în dulapul cu condimente, atunci să știi că ai molii. Dar ce sunt ele și cu ce să hrănesc? Ei bine, există mai multe tipuri de molii și ele pot infesta chiar și cele mai curate case și pot crea pagube mari. Cheia pentru a elimina atât moliile din cămară, cât și cele de haine este înțelegerea ciclului lor de viață și luarea de măsuri pentru a le extermina în funcție de locul în care trăiesc, se înmulțesc, se hrănesc și se ascund.

Ce alimente sunt preferate de molii 

Există, de fapt, două tipuri de molii de haine răspândite în întreaga lume. Ambele tipuri de molii se hrănesc cu fibre naturale care se găsesc în haine, covoare, draperii, tapițerie și lenjerie de pat. Ele vor mânca lână, mătase, bumbac și orice altă fibră naturală pe care o găsesc. 

Citește și: Ce este picătura chinezească

Dacă rămân fără fibre de îmbrăcăminte, moliile vor mânca chiar și blana animalelor de companie sau vor ronțăi materialele sintetice pentru a se înfige în fibrele naturale de dedesubt.

Molia adultă zboară în apropierea sursei de hrană pentru a se împerechea și a depune ouă. 

Moliile adulte au o lungime de aproximativ un sfert de centimetru. 

Odată ce adulții se împerechează, femelele depun aproximativ 40-50 de ouă pe o perioadă de câteva săptămâni pe țesături adecvate, cum ar fi cașmirul, blana și lâna. 

Ea fixează ouăle pe fibrele de îmbrăcăminte cu un adeziv special. Ouăle sunt atât de mici încât sunt greu de văzut fără o lupă.

După aproximativ patru până la 10 zile, în funcție de temperatură, larvele eclozează. Temperaturile calde favorizează o ecloziune mai rapidă, în timp ce temperaturile scăzute întârzie sau împiedică ecloziunea. 

Larvele trăiesc între 35 de zile și doi ani și jumătate, în funcție de sursa de hrană și de temperatură. În acest timp, ele pot provoca daune destul de mari țesăturilor.

Citește și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Moliile care țes pânze creează tuneluri de mătase temporare din care pot ieși la ambele capete pentru a se hrăni. Moliile care fac carcase creează în jurul lor o carcasă cu coajă tare, pe care o transportă în timp ce se târăsc printre hainele dumneavoastră.

Cum îți dai seama că ai molii

Larvele de molii de îmbrăcăminte sunt greu de depistat. Molia care face carcasă, de exemplu, folosește fibrele pe care le mănâncă pentru a face o carcasă de aceeași culoare cu hainele cu care se hrănește. Moliile care fac pânze sunt ceva mai ușor de observat – pânzele, deși mici, pot fi adesea observate cu ochiul liber.

Deși seamănă puțin cu moliile de cămară, acestea nu se deplasează foarte departe de sursa lor de hrană. Pe de altă parte, moliile de cămară vor zbura în jurul casei căutând surse alternative de hrană.

Totuși, cel mai simplu mod de a depista o infestare cu molii de îmbrăcăminte este după stricăciunile de pe haine.

Citește și: Ce este gutiera.Ce rol are și când trebuie folosită 

Moliile preferă să mănânce de-a lungul gulerelor și manșetelor sau în locuri ascunse de-a lungul cusăturilor. Găurile variază în funcție de mărime.

Cum să ții la distanță moliile

Moliile de haine pot intra în casa ta în mai multe moduri. Articolele nou achiziționate pot adăposti ouă, mai ales dacă sunt cumpărate de la second hand. Transpirația, urina, petele de mâncare și umiditatea atrag moliile adulte.

Menținerea curățeniei în casă previne, de asemenea, infestările cu molii. Aspirarea zonelor de locuit, precum și a dulapurilor poate reduce sau elimina dăunătorii, deoarece aspiratorul prinde ouăle și larvele.

Dacă ai descoperit o infestare cu molii în dulap, nu intra în panică. Există mai mulți pași pe care îi poți face pentru a scăpa de moliile de haine.

Curăță la uscat articolele din lână și orice lucru pe care scrie „doar curățare uscată” înainte de a le depozita la sfârșitul sezonului.

Spală obiectele de uz casnic și hainele cu apă caldă și săpun. Spălarea țesăturilor în apă la 60-70 de grade timp de 20 până la 30 de minute ucide eficient moliile de haine.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Soare și periaj. Periajul distruge ouăle și mătură larvele la suprafață. Larvele urăsc lumina soarelui, iar acestea cad de pe îmbrăcăminte în timp ce se grăbesc să scape de razele soarelui.

Se spune că uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de cedru, resping moliile de îmbrăcăminte. Alte metode populare includ frunze de dafin și amestecuri de uleiuri esențiale de lavandă și rozmarin.

Pentru moliile de bucătărie, curăță și aruncă orice condimente sau produs afectat.

Scoate toate produsele și verifică-le. Spală recipientele celor infestate. Șterge și curăță rafturile. Pune înapoi doar produsele neinfestate de molii.

Spală pe jos cu un produs antibacterial.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

O infestare cu molii de cămară este destul de ușor de depistat. Larvele țes pânze în jurul lor în timp ce mănâncă, iar alimentele infestate vor conține pânze și omizi mici, de culoare albă sau crem.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton