Ce alimente să consumi în funcție de vârsta pe care o ai

 Lupescu Anca
.

Ce alimente să consumi în funcție de vârsta pe care o ai? Pe măsură ce îmbătrânim, interesele, prioritățile și obiceiurile noastre alimentare se schimbă, așa că nu este de mirare că și nevoile noastre nutriționale se schimbă. 

Principiile de bază ale unei diete sănătoase rămân aceleași la 25 sau 65 de ani; avem nevoie de un echilibru între diferite alimente hrănitoare pentru a putea arăta și a ne simți cât mai bine, însă corpul nostru are nevoie de nutrienți specifici pe măsură ce trecem prin diferite etape ale vieții.

Cantitatea zilnică recomandată de fibre este de 30 g pe zi, însă aportul mediu pentru adulți este de numai 19 g. Dietele sărace în fibre, bogate în zahăr și sare pot contribui la probleme digestive, cum ar fi constipația, și la un risc crescut de boală diverticulară și hipertensiune arterială mai târziu în viață.

Femeile care se gândesc să întemeieze o familie ar trebui să se asigure că mănâncă suficient și își iau substanțe precum acid folic și minerale precum fierul și calciul.

Ce ar trebui să mănânci la 20 și 30 de ani?

Alimente bogate în calciu – Trebuie să consumi zilnic trei porții din grupul produselor lactate (1 porție = 200 ml lapte, 150 g iaurt, 30 g brânză). 

Epilare inghinala acasă – cele mai bune metode

Dacă nu consumi lactate, încearcă produsele vegetale bogate în calciu, cum ar fi varza, broccoli, spanacul, fasolea și alternativele de lapte pe bază de plante îmbogățite. Alte surse alimentare utile includ conservele de pește cu oase, cum ar fi somonul și sardinele.

Cereale integrale – Fă-ți timp pentru micul dejun. Mănâncă cerealele integrale fortificate sau ovăz cu fructe tocate sau o mână de nuci și semințe, inclusiv semințe de in. Un mic dejun adecvat va furniza fibre și mai mulți micro-nutrienți cheie.

La 40 de ani

În această perioadă a vieții, mulți oameni își iau sănătatea de-a gata, iar alimentația sănătoasă și exercițiile fizice sunt adesea amânate.

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

 Dar, pe măsură ce îmbătrânim, o alimentație bună și exercițiile fizice regulate devin și mai importante. O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva unor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, Alzheimer, cataracta și anumite tipuri de cancer.

Alimente bogate în antioxidanți – Fructele și legumele viu colorate sunt cea mai bună sursă de antioxidanți. Mănâncă cel puțin cinci porții pe zi și include o mare varietate de produse diferite.

Alimente bogate în fier – Ficatul și carnea roșie slabă sunt cele mai bune și mai ușor de absorbit forme de fier, așa că mănâncă carne roșie de aproximativ două ori pe săptămână – nu trebuie să mănânci porții uriașe, 70 g (greutate gătită) este suficient. 

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Cu toate acestea, ar trebui să eviți ficatul și produsele care conțin ficat (cum ar fi pateul) în timpul sarcinii, deoarece ficatul conține multă vitamina A, care poate fi dăunătoare pentru copil.

Vegetarienii pot mânca cereale îmbogățite pentru micul dejun, linte și multe legume cu frunze verzi, cum ar fi sfeclă, spanac, fasole verde, sparanghel și broccoli.

60 ani și peste

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, apar diverse schimbări fiziologice și psihologice care au un efect direct asupra cerințelor nutriționale.

 Organismul devine mai puțin eficient în absorbția și utilizarea multor vitamine și minerale. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă poate reduce absorbția anumitor nutrienți. 

În același timp, mulți oameni constată că, odată cu înaintarea în vârstă, apetitul lor scade. Deoarece nevoia de vitamine și minerale rămâne aceeași sau, în unele cazuri, crește, devine și mai important ca alimentele pe care le consumăm să fie sănătoase și nutritive.

Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre

Problemele digestive, cum ar fi constipația, hemoroizii și boala diverticulară, sunt mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim și devenim mai puțin activi. Menține aportul de lichide la un nivel ridicat, bând multă apă. 

A fi activ ajută intestinul să funcționeze corespunzător – mersul pe jos sau yoga pot ajuta la gestionarea nivelurilor de stres și anxietate, care pot contribui la constipație.

Riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral crește, de asemenea, în mod constant odată cu vârsta. Principalii factori care contribuie – deficiențele nutriționale, excesul de grăsimi saturate, alcoolul, fumatul și lipsa de exerciții fizice sunt factori care pot fi abordați.

Citește și: Mască peel-off cu cărbune activ împotriva punctelor negre

Organismul poate produce vitamina D prin acțiunea razelor solare asupra pielii, dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să petreacă mai puțin timp afară, așa că asigură-te că dieta conține alimente bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle și peștele gras. 

De asemenea, persoanele de peste 65 de ani sunt sfătuite să ia un supliment de 10 micrograme de vitamina D zilnic.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton