Europa este unul dintre cele șapte continente, reprezentând aproximativ 2% din suprafața Pământului, cu o suprafață totală de 10.180.000 km². Ca atare, este al doilea cel mai mic continent, dar al treilea cel mai populat, cu o populație totală de 747,8 milioane de locuitori (începând cu anul 2021).
Câte țări sunt în Europa?
În total, în prezent, în Europa există 27 de țări.
- Germania
- Franța
- Italia
- Spania
- Polonia
- România
- Țările de Jos
- Grecia
- Belgia
- Portugalia
- Cehia
- Ungaria
- Suedia
- Austria
- Bulgaria
- Danemarca
- Finlanda
- Slovacia
- Irlanda
- Croația
- Lituania
- Letonia
- Slovenia
- Estonia
- Cipru
- Luxemburg
- Malta
Regiuni europene
În mod convențional, în Europa există patru regiuni sau subregiuni geografice principale:
- Europa de Nord
- Europa de Vest
- Europa de Est
- Europa de Sud
Datorită istoriei sale îndelungate și complicate – mai ales că Europa este considerată locul de naștere al civilizației – continentul este astăzi una dintre cele mai influente puteri politice și economice din lume.
Uniunea Europeană
Mai multe țări europene s-au unit pentru a crea o piață comercială comună, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Uniunea Europeană. UE s-a extins dincolo de scopul său economic și a ajuns la libertatea de circulație între oameni, bunuri și servicii. În prezent, este o forță politică și economică esențială în Europa, fiind formată din 27 de state membre, iar alte câteva sunt în negocieri pentru a se alătura uniunii.
Top 5 cele mai instagramabile plaje din Europa
Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă fără frontiere în cadrul UE, care le permite cetățenilor UE să călătorească fără vize și pașapoarte între statele membre. În plus, acordul Schengen emite o viză uniformă pentru cetățenii străini, care le permite acestora să intre în orice țară din Spațiul Schengen cu o viză Schengen valabilă.
Cele mai colorate orașe din lume
Zona euro
Zona euro include țările din Europa care utilizează euro ca monedă. În prezent, există 19 state membre, dar nu toate fac parte din UE și nu toate țările UE folosesc euro. În prezent, opt state membre ale UE folosesc încă moneda lor locală.
Comisia Europeană
Comisia Europeană este formată din 27 de șapte membri care reprezintă statele UE și servește drept organ executiv al UE.
Aceasta are numeroase responsabilități, de la propuneri legislative până la elaborarea politicilor UE. Fiecare membru al Comisiei depune jurământul ca reprezentant al obiectivelor comune ale UE, mai degrabă decât al obiectivelor individuale ale țărilor lor de origine.
Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!
Parlamentul European
Parlamentul European este organul legislativ al UE, însărcinat cu reglementarea legilor pe care le urmează fiecare țară din UE. Parlamentul este ales în urma unui proces de vot pe cinci ani, în cadrul căruia fiecare națiune din Uniunea Europeană are drept de vot.
Potrivit UE, Parlamentul European are trei obiective principale:
Responsabilități legislative, adică să adopte sau să respingă orice lege pe care o propune Comisia Europeană sau să aducă modificări la orice lege, după caz.
Responsabilități de supraveghere, și anume, apărarea drepturilor cetățenilor UE și tragerea la răspundere a fiecărei țări din UE pentru acțiunile sale.
Responsabilitatea bugetară, și anume aprobarea și stabilirea bugetului UE.
Consiliul European
Consiliul European este unul dintre numeroasele organisme oficiale ale UE care – împreună cu Parlamentul European – are puterea de a respinge sau de a accepta legile propuse de Comisia Europeană.
Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS)
Asociația Europeană a Liberului Schimb este un tratat de liber schimb între patru state europene: Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția. Niciuna dintre aceste țări nu face parte din UE, dar participă la acordul Schengen.
Cele mai cool oraşe de pe Instagram
Tratatul permite celor patru state membre să colaboreze cu UE în ceea ce privește aspectele economice și libertatea de circulație, dar, în același timp, le oferă o marjă de manevră în ceea ce privește respectarea tuturor reglementărilor UE – în special a politicilor standard în domeniul pescuitului.
Spațiul Economic European
Pentru a se integra în piața unică a UE, trei țări AELS (mai puțin Elveția) au semnat un acord cu UE – SEE – care cuprinde membrii UE și Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Elveția continuă să își mențină tratatele separate cu UE.
Grupul Med UE
Grupul UE-Med este un tratat în cadrul UE încheiat între următoarele țări mediteraneene:
- Croația
- Cipru
- Franța
- Grecia
- Italia
- Malta
- Portugalia
- Slovenia
- Spania
Datorită istoriei și trecutului lor comun greco-roman, acest tratat a fost creat pentru a promova un dialog politic între aceste țări și celelalte țări ale UE și pentru a le reprezenta interesele comune în fața Parlamentului și a Comisiei Europene.
Grupul de la Visegrad
Alcătuit din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia, grupul are ca rol principal stabilirea unei cooperări militare mai ample cu UE, precum și aspecte economice și culturale. Din 2004, toți membrii grupului fac parte din Uniunea Europeană.
Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!
Acordul de liber schimb al Europei Centrale (CEFTA)
CEFTA este un acord politic între țările din afara UE și UNMIK- care reprezintă Kosovo. În prezent, următoarele țări fac parte din CEFTA:
- Albania
- Bosnia și Herțegovina
- Moldova
- Muntenegru
- Macedonia de Nord
- Serbia
- UNMIK
Aceste țări au fost anterior membre ale CEFTA, dar, după aderarea la UE, statutul lor de membru a încetat. Scopul CEFTA este de a promova colaborarea și cooperarea economică între UE și țările europene care nu sunt încă membre ale uniunii.
Este Marea Britanie în Europa?
Regatul Unit al Marii Britanii nu mai face parte din UE. A părăsit oficial uniunea în 2020, fiind astfel singura țară care a părăsit Uniunea Europeană de la înființarea acesteia.
Date interesante despre Europa
Cea mai mică țară după suprafață și populație este Vaticanul.
Cea mai vizitată țară din Europa este Franța, cu 85 de milioane de vizitatori pe an.
Țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa este Luxemburg.
Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia
În Europa se află țara care consumă cea mai multă ciocolată- Elveția.
Celebrul castel Disney a fost inspirat de Castelul Neuschwanstein, aflat în Bavaria, Germania.
Europa găzduiește cel mai important tratat economic din lume- Uniunea Europeană.
Cele mai ieftine țări europene pentru turiști
Dacă vrei să vizitezi orice țară din Europa, trebuie să te asiguri că nu ai nevoie de viză Schengen pentru a intra în țara de destinație. Apoi, poți să îți planifici vizita și să economisești vizitând cinci dintre cele mai accesibile țări din UE:
Albania este considerată o bijuterie ascunsă în Europa, dar, în ultima vreme, a devenit destul de populară printre turiștii din întreaga lume.
În funcție de cât timp stai și de cumpărăturile suplimentare, întreaga vacanță te poate costa destul de puțin.
La fel ca Albania, Muntenegru oferă unele dintre cele mai bune locuri de vacanță și mâncare fantastică la prețuri foarte accesibile.
Poți găsi o cameră cu doar 120-150 de lei, iar uneori micul dejun este inclus în preț, ceea ce îți lasă destul loc să te răsfeți pentru celelalte mese. Ca urmare, suma totală a vacanței tale poate rămâne destul de mică.
Citeşte şi: În ce țări să nu mergi în vacanță în luna iulie
Pe lângă prețurile ieftine la hotel și mâncare, poți găsi și una dintre cele mai accesibile stațiuni de schi din Bulgaria. În acest fel, poți planifica atât vacanța de vară, cât și cea de iarnă în Europa- în limita bugetului.
Poți găsi cazare la prețuri foarte bune în România. În plus, vei găsi aici unele dintre cele mai fermecătoare plaje și, ca să nu mai vorbim de faimosul castel Dracula, pe care îl poți vizita pentru doar câțiva lei.
Grecia oferă atât cele mai bune opțiuni ieftine pentru cei care vor să călătorească cu un buget- cât și opțiuni mai scumpe, cum ar fi insula Santorini.
Citește și: Top 5 cele mai spectaculoase lacuri din România
Dar, chiar și așa, o cameră în Santorini poate costa și 100 de euro, dacă o rezervi în plin sezon. Dacă vizitezi după sezonul de vârf, vei găsi cazare și mai ieftină și mai puțină aglomerație pe plaje.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi ce este PIB-ul unei țări şi cum se calculează, precum şi ce este inflația și cum se calculează aceasta!