Germenii și bacteriile se regăsesc pe toate suprafețele din jurul nostru, pe haine și pe corp. O mare parte dintre aceștia îi reprezintă germenii buni, naturali, însă spațiile și suprafețele pot fi acaparate de bacterii dăunătoare. De la hainele copiilor, la prosoape și lenjerie intimă, toate acestea pot reprezenta un adevărat risc dacă nu sunt curățate și spălate temeinic. Iată care sunt articolele de care trebuie să te ocupi în mod special:
Hainele copiilor
Hainele copiilor sunt printre cele mai expuse la bacterii și germeni, din cauza diverselor activități pe care le au în timpul zilei. Echipamente de sport, de exemplu, pot deveni gazdele unor fungi sau stafilococi. Asigură-te că speli bine hainele celor mici după fiecare antrenament sau după zilele în care se joacă foarte mult pe afară sau cu animalele de companie. Petele mai complicate se pot trata și cu soluții pe care le ai la îndemână, precum oțetul și bicarbonatul de sodiu. Acestea sunt potrivite mai ales pentru a îndepărta mirosurile neplăcute persistente. De asemenea, dacă ai copii mai mici, dar și bebeluși, va trebui să le speli hainele separat. În cazul articolelor bebelușilor, optează pentru un detergent special cu o formulă mai delicată, pentru a-i proteja de chimicale și de bacteriile prezente pe alte haine ale copiilor mai mari.
Prosoapele
Din cauza materialului gros, prosoapele pot adăposti un număr mare de bacterii și germeni. Umezeala se păstrează cu ușurință pe bumbacul gros, iar prosopul devine mediul propice pentru dezvoltarea și răspândirea acestora. Tocmai din acest motiv, este de preferat să depozitezi prosoapele murdare și umede într-un coș de rufe diferit de cel cu haine. De exemplu, specialiștii afirmă că prosoapele sunt o suprafață de înmulțire pentru infecții cauzate de Staphylococcus aureus. Cea mai bună metodă de a evita contactul cu diferite bacterii și microbi este obiceiul de a spăla cât mai des prosoapele. Prosoapele din baie ar trebui spălate o dată la două zile, în special dacă ai copii. Le poți spăla mai des, dacă reușești să le usuci complet între utilizări. Atenție și la prosoapele care încep să miroasă ciudat chiar și după o utilizare. Acestea trebuie înlocuite cât mai repede, deoarece mirosul neplăcut arată că le-ai folosit prea mult.
Lenjeria intimă
Lenjeria intimă este și ea gazda mai multor bacterii de materie fecală și germeni care pot apărea în urma infecțiilor genitale precum micozele. La fel ca în cazul prosoapelor, lenjeria intimă trebuie spălată cât mai des, cu apă fierbinte de peste 60 de grade. Se recomandă, de asemenea, ca în cazul femeilor cu predispoziție la ciuperci și alte infecții, lenjeria să fie călcată cu aburi după spălare și uscare sau spălată cu un detergent hipoalergenic.
Recomandări pentru suprafețe și tehnici mai sigure
Felul în care ai grijă de suprafețele din casa ta și cum abordezi curățenia au un efect considerabil asupra siguranței tale. Dacă îți dorești ca hainele tale să fie spălate cât mai bine, trebuie să ai grijă și de mașina de spălat. Aceasta trebuie curățată regulat cu produse special formulate pentru a distruge bacteriile care se ascund în cuvă sau în alte orificii la care nu ai acces.
Trebuie să mai știi că dezinfectarea obsesivă a tuturor suprafețelor nu este o soluție pentru a trăi cu sentimentul de siguranță. Este recomandat să te concentrezi pe anumite zone ale casei care sunt folosite mai des, precum chiuveta, cada, suprafețele pe care toci legume și carne sau baia. Ustensilele și accesoriile ca bureții cu care speli vasele sau prosoapele de bucătărie trebuie schimbate și spălate foarte des, pentru a nu deveni gazde pentru bacteriile nocive care îți pot afecta organismul.
În special în aceasta perioadă marcată de pandemia de coronavirus, trebuie să știi că hainele și materialele textile au nevoie de spălare la o temperatură mai mare de 40 de grade pentru a fi considerate libere de virusuri. În cazul măștilor de bumbac sau al textilelor cu care au intrat în contact mai mulți oameni, temperatura trebuie să treacă de 60 de grade pentru a distruge virusul. Desigur, nu toate hainele pot fi spălate la mai mult de 30 de grade, așa că nu este necesar să-ți sacrifici topurile preferate, ci le poți spăla la temperatura potrivită.
Cunoaște-ți inamicii invizibili, însă evită să acționezi din paranoia sau ipohondrie. Germenii și bacteriile sunt peste tot în jurul nostru, dar este de datoria ta să ai grijă de articolele pe care le folosești. Curățenia te va feri de multe afecțiuni precum infecțiile și vei fi mult mai liniștită acasă, știind că familia ta este în siguranță și sănătoasă.
Sursa foto: unsplash.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro