Care sunt grupele de sânge și ce este factorul RH 

.

Tu știi care este grupa ta de sânge? De ce e important să o știi și ce reprezintă factorul RH? Toate aceste enigme le vom desluși în articolul ce urmează. Pentru a îți afla grupa de sânge este necesar să îți faci analize pentru a afla. Dar cum e determinată grupa de sânge și de ce e importantă?

Care sunt grupele de sânge și ce este factorul RH 


Există 4 grupe principale de sânge (tipuri de sânge) – A, B, AB și O. Grupa ta de sânge este determinată de genele pe care le moștenești de la părinții tăi.

Fiecare grupă poate fi fie Rh (D) pozitiv, fie Rh (D) negativ, ceea ce înseamnă că în total există 8 grupe de sânge.

Anticorpi și antigeni

Sângele este alcătuit din globule roșii, globule albe și trombocite într-un lichid numit plasmă. Grupa ta de sânge este identificată prin anticorpi și antigeni din sânge.

Citește și: Ce este picătura chinezească


Anticorpii sunt proteine care se găsesc în plasmă. Ei fac parte din apărarea naturală a organismului tău. Ei recunosc substanțele străine, cum ar fi germenii, și alertează sistemul imunitar, care le distruge.

Antigenele sunt molecule de proteine care se găsesc pe suprafața globulelor roșii.

Sistemul ABO

Există 4 grupe sanguine principale definite de sistemul ABO:

  • grupa de sânge A – are antigene A pe globulele roșii cu anticorpi anti-B în plasmă
  • grupa de sânge B – are antigeni B cu anticorpi anti-A în plasmă
  • grupa de sânge O – nu are antigene, dar are atât anticorpi anti-A, cât și anti-B în plasmă
  • grupa de sânge AB – are atât antigene A, cât și B, dar nu are anticorpi

Primirea de sânge din grupa ABO greșită poate pune în pericol viața. De exemplu, dacă unei persoane cu grupa de sânge B i se administrează sânge din grupa A, anticorpii săi anti-A vor ataca celulele din grupa A.

Acesta este motivul pentru care sângele din grupa A nu trebuie să fie niciodată administrat unei persoane care are sânge din grupa B și viceversa.


Deoarece celulele roșii din grupa O nu au antigeni A sau B, poate fi administrat în siguranță oricărui alt grup.

Sistemul Rh

Globulele roșii au uneori un alt antigen, o proteină cunoscută sub numele de antigen RhD. Dacă acesta este prezent, grupa ta de sânge este RhD pozitiv. Dacă este absent, grupa ta de sânge este RhD negativ.

Acest lucru înseamnă că poți fi 1 din 8 grupe de sânge:

  • A RhD pozitiv (A+)
  • A RhD negativ (A-)
  • B RhD pozitiv (B+)
  • B RhD negativ (B-)
  • O RhD pozitiv (O+)
  • O RhD negativ (O-)
  • AB RhD pozitiv (AB+)
  • AB RhD negativ (AB-)

În majoritatea cazurilor, sângele O RhD negativ (O-) poate fi administrat în siguranță oricui. Este adesea folosit în urgențe medicale, atunci când grupa de sânge nu este cunoscută imediat.

Citește și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Este sigur pentru majoritatea primitorilor, deoarece nu are antigeni A, B sau RhD pe suprafața celulelor și este compatibil cu orice altă grupă de sânge ABO și RhD.

Test de grupă sanguină

Pentru a afla grupa de sânge, celulele roșii sunt amestecate cu diferite soluții de anticorpi. Dacă, de exemplu, soluția conține anticorpi anti-B și ai antigeni B pe celulele tale (ai grupa sanguină B), acestea se vor aglutina.


Dacă sângele nu reacționează la niciunul dintre anticorpii anti-A sau anti-B, este din grupa de sânge O. Pentru a identifica grupa de sânge se poate folosi o serie de teste cu diferite tipuri de anticorpi.

Dacă faci o transfuzie de sânge – în cazul în care sângele este luat de la o persoană și administrat altei persoane – sângele tău va fi testat în comparație cu o mostră de celule ale donatorului care conțin antigeni ABO și RhD. Dacă nu există nicio reacție, se poate folosi sângele donatorului cu același tip ABO și RhD.


Sarcina

Femeilor însărcinate li se face întotdeauna un test de grupă sanguină. Acest lucru se datorează faptului că, dacă mama este RhD negativ, dar copilul a moștenit sânge RhD pozitiv de la tată, ar putea provoca complicații dacă nu este tratat.

Femeile RhD-negative aflate la vârsta fertilă ar trebui să primească întotdeauna numai sânge RhD-negativ.

Donarea de sânge

Majoritatea oamenilor sunt capabili să doneze sânge, dar numai 1 din 25 de persoane o face efectiv. Poți dona sânge dacă:


  • Ești în formă și sănătos
  • Cântărești cel puțin 50 kg 
  • Ai între 17 și 66 de ani 
  • Ai peste 70 de ani și ai donat sânge în ultimii 2 ani

RH pozitiv sau negativ

Rh pozitiv este mult mai frecvent decât Rh negativ. A avea o grupă de sânge Rh negativ nu este o boală și, de obicei, nu afectează sănătatea. Dar poate afecta sarcina. 

Citește și: Ce este gutiera.Ce rol are și când trebuie folosită 

Sarcina ta are nevoie de o îngrijire specială dacă ești Rh negativ și copilul tău este Rh pozitiv. Asta se numește incompatibilitate Rh. Un copil poate moșteni factorul Rh de la oricare dintre părinți.


Medicul te va sfătui să faci un test de depistare a grupei sanguine și a factorului Rh în timpul primei vizite prenatale. Acesta va arăta dacă ești Rh pozitiv sau Rh negativ.

De ce se face testul la femeile însărcinate

În timpul sarcinii, pot apărea probleme dacă ai Rh negativ și copilul tău are Rh pozitiv. De obicei, sângele tău nu se amestecă cu sângele bebelușului tău în timpul sarcinii. Cu toate acestea, o cantitate mică din sângele bebelușului ar putea intra în contact cu sângele tău atunci când copilul se naște. 

Se poate întâmpla, de asemenea, dacă ai sângerări sau traumatisme la nivelul abdomenului în timpul sarcinii.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Dacă ai Rh negativ și bebelușul are Rh pozitiv, organismul tău ar putea produce proteine numite anticorpi Rh dacă sângele tău și sângele bebelușului se amestecă. 

Acei anticorpi nu reprezintă o problemă în timpul primei sarcini. Dar pot apărea probleme dacă rămâi din nou însărcinată.

Dacă următorul copil este Rh pozitiv, anticorpii Rh pot traversa placenta și pot afecta globulele roșii ale copilului. Acest lucru ar putea duce la anemie care pune viața în pericol, o afecțiune în care celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât le poate înlocui organismul copilului. Globulele roșii sunt necesare pentru a transporta oxigenul în tot corpul.

Dacă ai Rh negativ, s-ar putea să fie nevoie să faci un alt test de sânge – numit screening de anticorpi – de mai multe ori: în primul trimestru, în săptămâna 28 de sarcină și la nașterea copilului. Unele persoane au nevoie de acest test mai des.

Acest test este folosit pentru a detecta anticorpii la sângele Rh pozitiv. Dacă nu ai început să produci anticorpi Rh, probabil că vei avea nevoie de o injecție a unui produs din sânge numit imunoglobulină Rh. 

Aceasta împiedică organismul tău să producă anticorpi Rh în timpul sarcinii.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Dacă bebelușul se naște cu Rh negativ, nu ai nevoie de niciun alt tratament. Dacă bebelușul se naște cu Rh pozitiv, vei avea nevoie de o altă injecție la scurt timp după naștere.

Sursa foto: Shutterstock.com