Care este diferența dintre catolicism și ortodoxism

.

Care este diferența dintre catolicism și ortodoxism ? Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă sunt biserici creștine, cu aceleași rădăcini religioase. Credința în Iisus le unește, dar există și diferențe semnificative. Găsești în cele ce urmează care este diferența dintre catolicism și otrodoxism.

Lumea creștină numără mult peste 2 miliarde de credincioși. Iar aceștia aparțin celor trei ramuri principale ale creștinismului: catolicism, ortodoxie și protestantism. Deloc de neglijat este faptul că mai bine de jumătate dintre creștini sunt catolici, Biserica Catolică fiind cea mai mare confesiune sub conducere unică. Suveranul Pontif sau Papa este autoritatea supremă a credincioșilor catolici și a celor din bisericile orientale unite cu Roma. Pe de altă parte, credincioșii ortodocși aparțin mai multor Biserici surori: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Elenă, Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă a Georgiei. Fiecare Biserică Ortodoxă are câte un Patriarh. Bisericile Catolică și Ortodoxă s-au separat prin Marea Schismă de la 1054. Deși principalele cauze de atunci au fost factori culturali și politici, diferențele teologice sunt încă motiv de controverse.


De ce a avut loc Marea Schismă

Învățăturile Mântuitorului s-au răspândit prin discipolii Săi în toată lumea, pe parcursul a peste două milenii. Totuși, în urmă cu peste o mie de ani, lumea creștină a suferit cea mai mare ruptură. A vut loc acea separare dintre biserica apuseană, legată de Papa de la Roma şi cea răsăriteană, în frunte cu Partriarhul ecumenic al Constantinopolului.

Totul a pornit în anul 589, când un consiliu al Bisericii spaniole din Toledo a schimbat Crezul. Atunci s-a acceptat în Vest că Duhul Sfânt vine deopotrivă de la Dumnezeu Tatăl şi Dumnezeu Fiul. Totuși, lumea bizantină considera că doar Dumnezeu-Tatăl este sursa Duhului Sfânt. În timp, s-au adâncit diferențele între ritualuri, de la cel al Botezului, până la Împărtășanie, cultul icoanelor, al moaștelor și al sfinților. Și totul a culminat cu Marea Schismă din 1054. Atunci, romano-catolicii şi ortodocşii s-au despărţit.


Fundamentul Bisericii Catolice privind primatul papal este revendicarea sa de la Sfântul Petru, Prinţul Apostolilor, ucis de romani în timpul persecuţiilor creştinilor şi îngropat chiar acolo unde este acum bazilica Sfântul Petru de la Vatican. De altfel, cuvântul catolic însuși înseamnă universal. În secolul al XVI-lea, în plină splendoare renascentistă, Biserica Romano-Catolică s-a scindat ea însăşi. I-a pierdut pe protestanţii care au întemeiat astfel a treia ramură a creştinătăţii. Biserica Romei a mers însă mai departe, credincioasă menirii sale universale, aşa cum o arată şi Constituţia adoptată prin Conciliul Vatican.


Care este diferența dintre catolicism și ortodoxism

De altfel, sunt mai multe deosebiri între cele două confesiuni. Totuși, catolici și ortodocși deopotrivă respectă în comun Vechiul și Noul Testament, cultul liturgic, Sfintele Taine sau Sacramente, cinstesc icoanele sfinților și țin tradițiile religioase. Însă, deși ambele Biserici celebrează Liturghia, ortodocșii au păstrat-o pe cea a lui Ioan Gură de Aur, de rit bizantin, în vreme ce catolicii au adoptat-o pe cea a Sfântului Grigorie cel Mare, de rit latin. Iată care sunt principalele diferențe dintre cele două credințe. Potrivit volumului „Ne vorbește părintele Cleopa', vol.3, p.65, ed. Episcopiei Romanului, 1996, „Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul și Sfântul Ioan Gură de Aur, iar catolicii au liturghia romană și cea ambroziană


Semnul Crucii

În vreme ce ortodocșii se închină făcând semnul Crucii de la dreapta la stânga, credincioșii catolici fac semnul Crucii de la stânga spre dreapta.

Papa este infailibil

Spre deosebire de conducerea ortodoxă, Suveranul Pontif este infailibil. El nu poate să greșească atunci când vine vorba despre pronunțarea unor adevruri religioase sau despre morala creștină. Este autoritatea primită de către primul Papă, Sfântul Petru, de la Fiul lui Dumnezeu Însuși. Pe de altă parte, în ortodoxism, deciziile nu aparțin unui singur conducător, ci se iau de către Sinod, adunarea ierarhilor de rit bizantin.


Sfântul Duh, motiv de controverse

Ambele confesiuni cred în Duhul Sfânt. Numai că există o nuanță care este diferența dintre catolicism și ortodoxism. Pentru ortodocşi, a treia Persoană Dumnezeiască provine de la „Tatăl, prin Fiul. În schimb, învăţătura creştină de rit latin susţine că Duhul Sfânt vine în acelaşi timp de la Tatăl şi de la Fiul.

Purgatoriul

Referitor la cultul morţilor, catolicii cred în Purgatoriu. Este vorba despre locul în care ajung, după moarte, sufletele care au păcate, înainte de a intra în Rai. Această stare intermediară prin care trece sufletul după moarte nu este acceptată de doctrina ortodoxă.


Sfânta Fecioară s-a născut?

Da, există acest semn de întrebare. Căci dogma catolică susţine că Fecioara Maria s-a născut fără de păcatul strămoşesc. Și asta pentru că părinţii ei, Ioachim şi Ana, nu puteau avea copii. În plus, ea este prezentată în Biblie ca fiind fără de păcat. Pe de altă parte, ortodocşii cred că Sfânta Fecioară a fost curăţită de păcatul strămoşesc abia după Buna Vestire.

Botezul și Mirungerea

La catolici, Botezul se face prin stropirea cu apă sfințită a bebelușului. Pe de altă parte, la lortodocși, bebelușul este scufundat în apa sfințită. Și imediat după ce a primit Taina Botezului, copilul este și însemnat cu mir. La catolici, Mirungerea coincide cu Comuniunea, eveniment care marchează prima împărtășanie a copiluluiș i are loc abia la vârsta de 7-8 ani.


Taina Spovedaniei sau Mărturisirea

În ritul catolic, mărturisirea se face într-un loc privat, unde preotul și cel care se mărturisește nu se văd. În ortodoxie, mărturisirea are loc în fața felinarului cu Evanghelia și cu crucifixul în fața restului enoriașilor, dar la o anumită distanță de ei.

Împărtășania

Credincioşii de rit bizantin folosesc la Taina Euharistiei sau la Împărtăşanie pâine dospită. Și aceasta se primește numai în anumite condiții, în anumite perioade. În schimb, catolicii primesc pâine nedospită sau azimă, la finalul Liturghiei.


Păcatul originar

Când te întrebi care este diferența dintre catolicism și ortodoxism , păcatul originar este un răspuns. Ortodoxismul susţine că Iisus a fost răstignit pentru a răscumpăra păcatul lui Adam şi al Evei, care a fost transmis oamenilor. Astfel, Fiul, prin răstignire, împlinea o datorie de onoare a omului faţă de Dumnezeu. Pe de altă parte, catolicismul consideră că Dumnezeu l-a pedepsit o singură dată pe om pentru păcatul strămoşesc, făcându-l muritor şi izgonindu-l din Rai.


Căsătoria preoţilor

Potrivit religiei catolice, preoţii nu au voie să se căsătorească. De cealaltă parte, Biserica Ortodoxă acceptă căsătoria preoţilor şi a diaconilor, însă numai dacă are loc înainte de hirotonia acestora. Singurii celibatari ortodocși sunt episcopii și arhiereii.

Divorţul

În cultul catolic, divorţul nu este acceptat. Și asta pentru că preotul a fost doar martorul unei uniuni legalizate de Dumnezeu Însuși. La credincioşii ortodocşi, preotul este cel care dă binecuvântarea întemeierii unei noi familii. Dar tot el poate s-o „desfacă la nevoie.

Postul

Dacă tot a venit vorba despre post, iată un alt răspuns la întrebafrea care este diferența dintre catolicism și ortodoxism. Și postul alimentar diferă la cele două confesiuni. În vreme ce postul ortodox interzice consumul aricărui aliment de proveniență animală și presupune chiar lipsa totală de alimente în cazul postului negru, catolicii se abțin de la carne doar în zilele de vineri de peste an. În zilele care încep Postul Paștelui și în Vinerea Mare, mănâncă fără carne și doar o singiră dată pe zi. În rest, fiecare catolic poate ține post când și cum dorește: în zilele de miercuri și vineri, odată cu ortodocșii, înainte de Împărtășanie.

Sărbătoarea Învierii Domnului

Una dintre cele mai cunoscute diferențe dintre catolicism și rtodoxism constă în data la care se celebrează Sărbătoarea Învierii. Sărbătorirea se face la date diferite în cele două culte, în funcţie de calendar. La catolici, se respectă calendarul gregorian, iar credincioşii de rit bizantin se bazează pe datele din vechiul calendar iulian.

Diferențe la ritul de înmormântare

Fiecare dintre cele trei rituri creștine, ortodocși, catolici și protestanți, are obiceiurile și ritualurile sale, diferite între ele. Așa cum ritualul botezului diferă, la fel se întâmplă și la înmormântări. Dar indiferent de credința pe care o are un creștin, acesta are nevoie de rugăciune când părăseste această lume.

Spre deosebire de ortodocși, la catolici nu există parastasele. Ei consideră că cel trecut în neființă a avut timp suficient să facă fapte bune in timpul vieții, care să-i aducă mântuirea. Catolicii nu cred în parastasele ce sunt făcute după moarte deoarece, conform viziunii lor, nu există vămile văzduhului. Judecata are loc imediat după moarte. Totuși, credincioșii îi pot ajuta pe cei decedați prin rugăciuni, liturghii, cât și prin post.

Cât despre ritualurile de înmormântare, religia catolică practică trei ritualuri ce diferă prin locul unde se desfașoară:

  • primul tip presupune desfîșurarea ritualului de înmormântare atât in casa celui care nu se mai află printre cei vii, cât și la biserică și cimitir;
  • al doilea tip presupune ca ritualul să fie făcut in capela cimitirului și, în cele din urmă, la mormânt;
  • al treilea tip de înmormântare implică doar un moment, acela fiind în casa celui trecut în lumea de dincolo.

Cel mai obișnuit rit este cel care se realizează în toate cele trei locuri, presupunând patru momente principale: primirea celui plecat dintre cei vii prin rugăciune din partea comunității, prin jertfa euharistică după ce sicriul este așezat in biserică, salutul de bun-rămas când tcei prezenți se roagă pentru sufletul celui plecat și Liturghia Cuvântului ce are loc în momentul inmormântării.

Așadar, ca și la înmormantarea ortodoxă, cea catolică are rugăciunile făcute la casa celui trecut în neființă, în biserică și la cimitir. Există și la catolici o serie de tradiții și obiceiuri similare cu cele ortodoxe. Priveghiul este o necesitate. La catolici, privegherea are loc la capela bisericii sau a cimitirului.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.com, credo.ro, digi24.ro, totcum.com

Citește și Paștele ortodox și Paștele catolic, în aceași zi