Când viața personală îți afectează viața profesională. Ce e de făcut pentru a depăși situația

.

Problemele de familie, situațiile care îți schimbă viața, problemele de sănătate sau dificultățile care te solicită emoțional își lasă, inevitabil, amprenta și asupra performanțelor tale la locul de muncă și, în timp, îți pot pune în pericol cariera. Oricât ai încerca să separi viața personală de cea profesională, încercările prin care treci ajung să aibă un impact și asupra situației tale la locul de muncă. De aceea, este bine nu numai să iei măsuri din timp, dar și să înțelegi în profunzime cum și de ce îți poate afecta o problemă personală viața la serviciu. Iată ce poți face pentru a te descurca într-o asemenea situație și ce e de făcut pentru a nu lăsa problemele personale să-ți dea peste cap și viața profesională:

Nu ascunde faptul că ai probleme


Nu este nevoie să vorbești în stânga și-n dreapta despre problemele tale cu colegii de serviciu, însă o discuție sinceră cu superiorul tău poate fi de mare ajutor pentru situația ta la job. Explică-i managerului tău faptul că treci printr-o situație dificilă și încearcă să găsești la el înțelegerea de care ai nevoie, precum și soluțiile prin care poți depăși acest moment. Poate fi vorba despre extinderea unor termene-limită, de posibilitatea de a lucra mai mult de acasă sau de o flexibilitate mai mare a programului, astfel încât să te poți ocupa de probleme care trebuie rezolvate acasă. Majoritatea oamenilor înțeleg astfel de situații și ai șanse mari ca managerul tău să-ți acorde sprijin, dacă mergi din timp la el și îi expui problema. 


Ia-ți câteva zile libere

Dacă nu te simți în stare să lucrezi, câteva zile libere în care să-ți pui în ordine gândurile pot fi de mare ajutor. În unele țări, angajații au inclusiv dreptul la zile libere pentru sănătatea lor mentală, zile pe care și le pot lua atunci când se simt extenuați sau mult prea stresați. Chiar dacă firma în care lucrezi nu îți oferă un astfel de beneficiu, îți poți lua două-trei zile de concediu atunci când te simți epuizată sau când ai nevoie de puțin timp pentru a-ți reveni dintr-o situație care te-a pus la pământ din punct de vedere emoțional. De asemenea, este bine de știut că ai dreptul inclusiv la concediu fără plată, o soluție de ajutor atunci când ai nevoie de mai mult timp pentru a rezolva niște probleme de familie sau niște situații mai complicate. Citește despre situațiile în care îți poți lua concediul fara plata și vezi dacă te încadrezi pentru a-l solicita.


Dezvăluie doar atât cât simți nevoia


Dacă tu sau cineva apropiat ție se confruntă cu o problemă de sănătate, nu este întotdeauna nevoie să faci public diagnosticul și la locul de muncă, dacă nu te simți confortabil să vorbești despre asta. Cât și cui dezvălui din ceea ce ți se întâmplă depinde doar de tine. Desigur, în unele situații este posibil să ai parte de mai multă înțelegere și susținere dacă vorbești deschis despre lucrurile prin care treci și s-ar putea chiar să ai parte de surprize plăcute din partea celor alături de care muncești. Însă dacă nu ești încă pregătită să vorbești despre asta cu oameni pe care nu îi cunoști foarte bine, nu este greșit să ții totul doar pentru tine o perioadă. 


Mergi la terapie

Dacă ai trecut printr-o situație grea și nu simți că nu reușești să o depășești, orice ai face, atunci terapia s-ar putea să te ajute nu numai să îți revii din starea în care te afli, dar și să nu lași această situație să îți afecteze performanța sau comportamentul la locul de muncă. Atunci când oamenii sunt stresați sau îngrijorați din cauza unei probleme, izbucnirile temperamentale ori furia pot fi dificil de ținut sub control. Terapia te poate ajuta să îți ții în frâu pornirile și să îți canalizezi energia negativă spre a face lucruri care să te ajute să ieși din situația dificilă în care te regăsești. 


Sursa foto: Engin Akyurt from Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu calculatorvenituri.ro