Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în 2022

.

Când trecem la ora de vară 2022? Momentul este mai aproape decât credeai, așa că pregătește-ți alarma ca sa îți dai ora înainte. Asta înseamnă că vei dormi mai puțin cu o oră. Iată cum funcționează schimbarea orei și când trecem la ora de vară 2022.

Când trecem la ora de vară în 2022


Ora de vară începe în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 martie 2022. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

Ora de vară este practica de a muta ceasurile înainte cu o oră față de ora standard în timpul lunilor de vară și de a le schimba din nou înapoi în toamnă. Ideea generală este că acest lucru ne permite tuturor să folosim mai bine lumina naturală a zilei: mutarea ceasurilor înainte cu o oră primăvara ne oferă mai multă lumină în timpul serilor de vară, în timp ce mutarea ceasurilor înapoi cu o oră toamna ne oferă mai multă lumină în timpul dimineților de iarnă.


Ora de vară începe întotdeauna în a doua duminică din martie și se termină în prima duminică din noiembrie. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi’.

Ora de vară începe duminică, 27 martie 2022, la ora 3:00 A.M. În noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 martie), ceasurile sunt date înainte cu o oră (adică pierd o oră) pentru a „trece înainte’, de la 3:00 A.M la 4:00 A.M.

Ora de vară se încheie duminică, 30 octombrie 2022, la ora 4:00 A.M. Sâmbătă seara, ceasurile sunt date înapoi cu o oră (adică câștigă o oră) pentru a „da înapoi’. Pe 30 octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00.

De ce a început ora de vară? 

„Un proiect economic' al lui Benjamin Franklin, scris în 1784, este cea mai veche propunere cunoscută de „economisire' a luminii zilei. Avea un ton capricios, susținând legi care să-i oblige pe cetățeni să se trezească în zorii zilei pentru a economisi cheltuielile cu lumina lumânărilor:


Cum ne afectează sănătatea trecerea de la ora de vară la ora de iarnă

„În fiecare dimineață, de îndată ce răsare soarele, toate clopotele din fiecare biserică să fie puse să sune; iar dacă acest lucru nu este suficient, să se tragă cu tunul pe fiecare stradă pentru a-i trezi pe leneși în mod eficient… . Obligați un om să se trezească la patru dimineața, și este probabil că se va culca de bunăvoie la opt seara.'

Primul adevărat susținător al orei de vară a fost un englez pe nume William Willet. Constructor londonez, acesta a conceput ideea în timp ce își călărea calul într-o dimineață devreme, în 1907. 


El a observat că obloanele caselor erau bine închise, deși Soarele răsărise. În manifestul campaniei sale personale de economisire a luminii, Willet a scris: „Toată lumea apreciază serile lungi și luminoase. Toată lumea deplânge micșorarea lor pe măsură ce zilele se scurtează; și aproape toată lumea a exprimat regretul că lumina aproape clară și strălucitoare a unei dimineți timpurii în timpul lunilor de primăvară și de vară este atât de rar văzută sau folosită… . 


Faptul că până la 210 ore de lumină naturală sunt irosite în fiecare an, din toate punctele de vedere, este un defect al civilizației noastre. Anglia să recunoască și să remedieze acest lucru.’

Află și când are loc echinocțiul de primăvară 2022

Istoria trecerii la ora de vară

Willet a cheltuit o mică avere făcând lobby pe lângă oameni de afaceri, membri ai Parlamentului și Congresul SUA pentru a devansa ceasurile cu 20 de minute în fiecare dintre cele patru duminici din aprilie și pentru a inversa procesul în duminicile consecutive din septembrie.


Dar propunerea sa a fost întâmpinată în mare parte cu ridicol. O comunitate s-a opus din motive morale, numind această practică păcatul de a „minți' cu privire la ora adevărată.

Primul Război Mondial a dus la adoptarea orei de vară

Atitudinile s-au schimbat după izbucnirea Primului Război Mondial. Guvernul și cetățenii au recunoscut necesitatea de a conserva cărbunele folosit pentru încălzirea locuințelor. Germanii au fost primii care au adoptat în mod oficial sistemul de prelungire a luminii în 1915, ca măsură de economisire a combustibilului în timpul Primului Război Mondial. 


Trecerea la ora de vară și efectele resimțite de organism. Ce se întâmplă cu persoanele în vârstă, depresive sau anxioase

Acest lucru a dus la introducerea, în 1916, a orei de vară britanice: De la 21 mai la 1 octombrie, ceasurile din Marea Britanie au fost devansate cu o oră.

Statele Unite au urmat-o în 1918, când Congresul a adoptat Standard Time Act, care a stabilit fusurile orare.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.


După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). 

Semnificația orelor – Ce înseamnă când te uiți la ceas la oră fixă

Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Vezi și:  Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ne influențează

Sursa foto: Shutterstock.com