Când se vopsesc ouăle de Paște

 Lupescu Anca
.

Când se vopsesc ouăle de Paște, conform tradițiilor creștine? Anul acesta, ziua de Paște cade pe 24 aprilie. Aceasta este ziua în care oamenii ciocnesc ouă și rostesc „Hristos a înviat!', răspunzându-se cu „Adevărat a înviat!'.  Joia Mare este ziua în care femeile fac curat în casă, iar bărbații se ocupă de curte și grădină. În această zi, familia curăță casa și o purifică.

Când se vopsesc ouăle de Paște

Tot în Joia mare se pregătesc și bucatele tradiționale pentru Paște, precum drobul, pasca, cozonacii și alte preparate. Ouăle roșii sunt simbolul Paștelui și se vopsesc în Joia Mare sau Joia Patimilor. 

Ouăle se vopsesc în roșu, în mod tradițional, semnificând sângele lui Iisus care s-a scurs la baza crucii sale. 

Ce semnifică ouăle roșii, care se ciocnesc în Duminica Paștelui, și ce legătură au cu urările „Hristos A Înviat' – „Adevărat A Înviat'

Astăzi, oamenii vopsesc ouăle în toate culorile, pentru diversitate și aspect. 

Tradiţia spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apără oamenii de suferinţe şi necaz.

De regulă, coaja ouălor se îngroapă în pământ pentru a apăra vitele de boli. 

Ouăle se vopsesc și cu ocazia Înălțării Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Acesta este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

Cum se vopsesc ouăle de Paște

Multe magazine alimentare au în stoc kituri de vopsire a ouălor. Dar este la fel de ușor de făcut acasă, cu ingrediente și instrumente pe care le ai deja. Cel mai bun lucru este că vopsirea ouălor de Paște este o activitate rapidă și distractivă, suficient de simplă pentru copii de toate vârstele. 

Începe cu ouă și apă clocotită sau foarte fierbinte – încălzește o jumătate de cană pentru fiecare culoare pe care o vei folosi. Apoi adună-ți uneltele.

  • Colorant alimentar
  • Oțet alb
  • Pahare transparente

Colorant alimentar: Colorantul alimentar lichid funcționează cel mai bine pentru vopsirea ouălor. Cumpără orice marcă și culori care îți plac.

Citește și: Ce să faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște. Rețetele cu care vei salva tot ceea ce vrei să arunci

Oțet alb: Al doilea ingredient pentru colorarea ouălor de casă este oțetul alb simplu. 

Pahare transparente: Poți folosi orice pahar, castron sau cană termorezistentă pentru a vopsi ouăle de Paște, dar paharele transparente te ajută să îți faci o idee mai bună despre ce culoare are vopseaua ta înainte de trece la treabă.

Citeste si: Alimentele care îngrașă cel mai mult. Mare atenție în ce cantitate le consumi!

Pregătește ouăle fierte tari. Înainte de a desface vopseaua, trebuie să faci ouă fierte tari. Pentru a face acest lucru, pune ouăle (cât mai multe) într-o cratiță și acoperă-le cu apă.

Asigură-te că există aproximativ un centimetru de apă care să acopere partea de sus a ouălor. Apoi, adu apa la fierbere, ia cratița de pe foc, acoper-o și las-o să stea timp de 12 până la 15 minute. Scurge apa din cratiță și răcește ouăle trecându-le sub apă rece.

Pregătește vopseaua. În fiecare ceașcă, toarnă o jumătate de cană de apă clocotită, o linguriță de oțet și colorantul ales de tine. Vei avea nevoie de 10 până la 20 de picături de vopsea sau colorant alimentar în funcție de nuanța și intensitatea culorii pe care o dorești.

Citește și: Sorin Bontea dezvăluie rețeta ideală pentru cea mai bună friptură de miel. Iese fragedă, aromată și ți se topește în gură

Poți crea aproape orice culoare folosind coloranți alimentari galbeni, roșii și albaștri:

Când ouăle sunt complet reci și culorile sunt amestecate, începe distracția!

Folosind un suport de ouă, un tel sau doar o lingură, scufundă ouăle în colorantul alimentar și lasă-le să stea timp de 5 până la 10 minute pentru a absorbi complet culoarea. Cu cât se scufundă mai mult timp, cu atât culoarea finală este mai vibrantă; le poți scoate periodic din baie pentru a verifica.

Citește și: Rețetă de pască din ciocolată. Desertul ideal pentru Paște

Scoate ouăle din vopsea și lasă-le să se usuce pe prosoape de hârtie, sau chiar în cutia de carton. Odată ce partea de sus a ouălor este uscată, întoarce-le pentru ca partea de jos să se usuce. Păstrează-le în frigider până când ai nevoie de ele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton