Când se pun murăturile pentru iarnă

 Lupescu Anca
.

Când se pun murăturile pentru iarnă? Murăturile sunt una dintre cele mai mari atracții de sărbători. Fie că vorbim despre varza murată cu care se fac sarmalele sau castraveții și conopida care acompaniază friptura de Crăciun, aceste legume conservate sunt nelipsite din orice bucătărie.

Când se pun murăturile pentru iarnă

Cel mai bun moment pentru a pune murăturile este  sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Experții spun că dacă murăturile se pun mai devreme, există riscul să se strice din cauza căldurii și a faptului că stau mult prea mult în borcane, la murat.

Așadar, pentru murături delicioase cu o textură crocantă, ar trebui să te apuci de pus legumele în saramură la finalul lunii septembrie, început de octombrie, adică atunci când vremea s-a mai răcorit și nu există riscul ca murăturile să stea în căldură prea mult timp.

Sfaturi pentru murături

Murarea legumelor este o modalitate de a păstra bogăția recoltei sezonului.

Procesul constă în adăugarea de acid, de obicei oțet, la un aliment cu aciditate scăzută pentru a-i scădea pH-ul la 4,6 sau mai puțin. 

Rețetă de murături în saramură. Simplă și aromată

Produsele trebuie să fie proaspete atunci când sunt murate. Evită să folosești produse de supermarket cerate.

Spală bine legumele. Folosește sare pentru conserve sau murături (nu sare de masă iodată!). Sarea pentru murături nu are aditivi. 

Sarea iodată face ca saramura să fie tulbure și poate schimba culoarea și textura legumelor, precum și, eventual, poate lăsa sedimente pe fundul borcanelor.

Pentru cele mai bune rezultate, folosește oțet alb distilat sau oțet de cidru cu o aciditate de 5 la sută. Folosește oțet alb atunci când este de dorit o culoare deschisă, ca în cazul conopidei.

Pentru murături mai crocante, pune legumele (întregi sau feliate) într-un castron lat și întinde deasupra un strat de sare de murături. 

Acoperă și lasă să stea peste noapte într-un loc răcoros. Aruncă lichidul, apoi clătește și usucă legumele înainte de a le pune la murat sau la conservă ca de obicei. Sarea ajută la scoaterea umidității din legume și le face mai crocante.

Citește și: Rețeta de pește cu legume a lui Sorin Bontea.Perfectă vara

Măsoară sau cântărește cu atenție, deoarece proporția de alimente proaspete față de alte ingrediente va afecta aroma și, de multe ori, siguranța.

Ce să ții minte când pui murături

Sterilizează borcanele goale. Nu folosi borcane comerciale reciclate sau borcane de conserve de casă de tip vechi. Acestea se pot sparge în procesul de punere a murăturilor.

Folosește capace noi pentru borcane pentru o închidere etanșă. Pentru a evita rugina, capacele cu filet trebuie îndepărtate de pe borcanele prelucrate care sunt depozitate. Acestea pot fi îndepărtate cu ușurință după ce borcanele s-au răcit și sigilat, iar apoi pot fi reutilizate.

Șterge întotdeauna marginea borcanului pentru o bună etanșare după umplere și chiar înainte de a pune capacul.

Prelucrează borcanele într-o oală cu apă clocotită pentru timpul corect. 

Etichetează și datează borcanele și depozitează-le într-un loc curat  răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi o cămară, un dulap sau o pivniță. Nu le depozita într-un loc cald!

Pentru a permite murăturilor să se înmoaie, așteaptă cel puțin 3 săptămâni înainte de a le folosi.

Ingrediente, înlocuiri și ajustări

Apă – Aceasta reprezintă 1/2 din lichidul de murături. Poți folosi o cantitate egală de apă și oțet pentru a crea baza lichidului de murat. Dacă vrei să ai o aromă de oțet mai puțin intensă, joacă-te cu raportul dintre apă și oțet. 

Citește și: Chiftele de dovlecei de post.Rețetă gustoasă și dietetică

Oțetul – Oțetul este cealaltă jumătate a lichidului de murat. Acesta este componenta care acționează pentru a conserva legumele și pentru a le da acea aromă picantă. Poți folosi oțet de mere și oțet distilat pentru a pune legumele la murat. Sau chiar un amestec între ele. Poți folosi orice combinație de oțet pentru murat, în funcție de aroma pe care vrei să o dai legumelor.

Zahăr (opțional) – Acesta este un ingredient opțional. Poți folosi puțin zahăr pentru a contracara acreala oțetului.

Sare – Sarea scoate în evidență aroma celorlalte ingrediente. Folosește întotdeauna sare de murături, nu sare iodată, pentru că aceasta din urmă va înmuia legumele și nu vei mai avea acea textură crocantă iubită de toată lumea.

Legume sau fructe la alegere – Poți folosi conopidă, castraveți, gogoșari, morcovi, gogonele, ceapă sau orice altă legumă.

Murături asortate. Cea mai simplă și gustoasă rețetă

Ierburi (opțional) – Poți adăuga frunze de vișin, frunze de dafin, cimbru uscat, crenguțe de mărar, boabe de piper sau orice alte condimente pentru un plus de aromă. Adăugarea de ierburi și condimente poate fi o idee bună pentru a da legumelor murate diferite arome.

Rețetă de murături

Ingrediente

  • Varză roșie si varză albă
  • Morcov
  • Struguri
  • Castraveți
  • Țelină rădăcină
  • Usturoi
  • Ardei iute
  • Conopida
  • Gogoșari
  • Boabe de piper
  • Pepeni
  • Gogonele
  • Hrean
  • Sfeclă roșie
  • Frunze de țelină
  • Mărar uscat
  • Busuioc proaspăt sau uscat
  • Pentru saramura
  • Sare de murături (neiodata)
  • Apa

Mod de preparare

Toate legumele și fructele se spală în mai multe ape și se scurg bine. Unele legume și fructe le poți lăsa întregi. Se decojesc rădăcinoasele, iar conopida se desface în bucățele.

Se spală bine butoiul sau borcanele se sterilizează și se lasă la uscat. Pe fundul butoiului se pun jumătate din mărar, busuioc, ardei iute, usturoi , hrean și condimente.

După ce se adaugă toate legumele și fructele se lasă spațiu de câteva degete, o palmă, de la gura borcanului sau a butoiului.

Citește și: Rețetă rapidă de maioneză.E gata în doar 3 minute

Se toarnă boabele de piper și orice alte condimente se mai folosesc. 

Prepară saramură. La 10 litri de saramură se pun 250 g de sare neiodată. Se toarnă în borcane sau în butooi și se completează dacă mai e nevoie. Trebuie ca saramura să acopere legumele. Se fixează legumele cu un capac sau o bucată de ceva greu ca să stea sub lichid.

Butoiul sau borcanele se pun într-un loc răcoros. Durează două luni până se murează totul, apoi se pot depozita în borcane la loc răcoros. 

Dacă îţi plac murăturile şi vrei să te bucuri de ele la iarnă, îţi recomandăm şi rețete de gogonele în saramură, dar şi rețete de gogonele în oțet. Încearcă și aceste rețete de ardei iuți murați și de castraveți murați

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton