Când pică Rusaliile 2022. Tradiții și obiceiuri

.

Când pică Rusaliile 2022? Această sărbătoare este una importantă pentru creștini. Sărbătoarea Pogorâririi Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălțarea Domnului și la 50 de zile de la Înviere, adică de la duminica Peștelui. Din acest motiv, sărbătorea Rusaliilor mai este numită și Cincizecimea. 

Când pică Rusaliile 2022


Sărbătoarea Rusaliilor în 2022 va avea loc duminică, pe 12 iunie. Rusaliile cad pe 12 iunie 2022. Creștinii participă la Sfânta Liturghie în această zi și, conform tradiției, iau frunze de nuc sfințite de preoți și le așează deasupra icoanelor din casă pentru noroc și bunăstare.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

De Rusalii, oamenii se abțin de la munca pe câmp, pentru că lelele îi pedepsesc pe cei care muncesc în această zi. De altfel, cei care nu respectă sărbătoarea vor avea de-a face cu aceste spirite rele care se spune că provoacă boli.


Originea sărbătorii Rusalii

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. 

Revărsarea Duhului Sfânt – revărsarea Duhului lui Dumnezeu pentru a umple și a locui în oameni – a fost profețită în Vechiul Testament și s-a împlinit la Cincizecime. 

 În ziua de Rusalii, Petru a citat o altă profeție ca fiind împlinită: „Voi revărsa Duhul Meu peste tot poporul. Fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri vor visa vise, tinerii voștri vor avea viziuni. Chiar și asupra slujitorilor Mei, bărbați și femei, voi turna Duhul Meu în acele zile . . Și oricine va invoca numele Domnului va fi mântuit’.

Revărsarea Duhului Sfânt a inaugurat o nouă eră, epoca bisericii. În Vechiul Testament, Duhul Sfânt era un dar rar, care se dădea doar câtorva persoane și, de obicei, doar pentru perioade scurte de timp. 

Ce faci cu ouăle rămase de la Paște. Rețete delicioase


Revărsarea Duhului Sfânt asupra omenirii a fost inaugurarea Noului Legământ, care fusese ratificat prin sângele lui Isus. Conform termenilor Noului Legământ, fiecărui credincios i se dă Duhul Sfânt.

Încă de la Cincizecime, Duhul Sfânt l-a botezat pe fiecare credincios în Hristos în momentul mântuirii, întrucât El vine să locuiască permanent în copiii lui Dumnezeu.

În cartea Faptele Apostolilor, există trei „revărsări' ale Duhului Sfânt, către trei grupuri de oameni diferiți, în trei momente diferite. Prima a fost adresată evreilor și prozeliților din Ierusalim.


 A doua a fost către un grup de samariteni credincioși. A treia a fost către un grup de neamuri credincioase. 

În mod semnificativ, Petru a fost prezent la toate cele trei revărsări. De trei ori, Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt cu semne demonstrabile, în timp ce se împlinea Marea Trimitere. 

Salată de boeuf pentru Paște. Rețeta lui Florin Dumitrescu

Același Duh Sfânt venind peste evrei, samariteni și neamuri în același mod, în prezența aceluiași apostol, a păstrat unificată biserica primară. Nu exista o biserică „iudaică', o biserică „samariteană' și o biserică „romană' – exista o singură biserică, „un singur Domn, o singură credință, un singur botez' (Efeseni 4:5).


Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

La sate, credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Ei își împodobesc cu aceste crenguțe casele și icoanele.

De asemenea, oamenii își pun în buzunare sau la piept aceste crenguțe ca să nu fie luați din Rusalii’.


Rețete de prăjituri pentru Paște. Simple și gustoase

În Olteni, în a doua zi de Rusalii se face dansul Călușarilor, pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. 

În Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit udatul nevestelor. Tradiția spune că femeile trebuie stropite cu apă ca să fie sănătoase și frumoase tot anul.

Sursa foto: Shutterstock.com