Când pică Floriile în 2022. Ce se face în această zi

.

Când pică Floriile în 2022? În tradiția românească, sărbătorile de primăvară (și de început de vară) sunt numeroase. Floriile, potrivit etnologilor semnifică Duminica Floriilor, peste care Biserica creștină a suprapus sărbătoarea intrării triumfale a lui Iisus în Ierusalim.

Când pică Floriile în 2022


În 2022, Paștele ortodox pică duminică, 24 aprilie, în vreme ce Paștele Catolici este cu o săptămână mai devreme, duminică, 17 aprilie. Floriile ortodoxe, în anul 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie. În anul 2022, Floriile catolice vor fi în ziua de duminică, 10 aprilie.

În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

La renașterea naturii, când înfloresc plantele, sălciile și pomii fructiferi, se adăugau noi semnificații, mai ales cele legate de cultul strămoșilor și al înaintașilor. Este o caracteristică a momentelor de cumpănă, care acționează ca intermediari între vremurile vechi și cele noi, ale noastre, venerarea spiritelor celor care au pornit la drum „în lumea cealaltă'.


În general, se consideră că ramurile de salcie simbolizează ramurile de palmier cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, de către mulțimea entuziasmată și fericită.

 În zona tradițională românească, semnificațiile simbolice sunt mult mai numeroase. Astfel, unul dintre rolurile ramurilor de salcie sfințite în Duminica Floriilor este unul important. Împodobind cu ele crucile, mormintele, altarele, ferestrele, ușile și porțile caselor, ele asigură o protecție magică și alungă spiritele rele.


Un alt rol, nu mai puțin important, al acestor ramuri de salcie este acela de a fi îngrășăminte. Ele sunt date vitelor pentru a se înmulți, sunt plantate pe câmp sau atârnate în pomii fructiferi și în vița de vie pentru a le da fructe bogate 

Este importantă și funcția sa magică. Potrivit credinței populare, ramurile de salcie cu care vin oamenii la biserică previn durerile de spate în timpul recoltei, dacă femeile și bărbații sunt legați cu ele; oprește și furtunile cu grindină din timpul verii, ajută la efectuarea de vrăji și incantații.


În Duminica Floriilor, femeile din unele sate din Oltenia obișnuiau să facă din ramurile de salcie un cerc care trebuia străbătut pentru a obține vindecare. Coroanele de salcie erau obiecte sacre prin care se sărutau fetele în ziua nunții și se purtau pe cap pentru Paparude.

Tradiții și obiceiuri de Florii 

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. 

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.


În ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua ceremonia Lazarita, care era structurată după modelul colindelor – era un ceremonial la care participau numai fetele. 

„Una din fete, numită Lazarita, se îmbracă în mireasă și colindă împreună în față ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimbă cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărică: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci’, conform creștinortodox.


În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a le sfinți și le pune la icoane. 

Nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajută să rodească. Există credință că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii de teamă că aceștia să nu rămână fără rod.

În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, că albinele să se bucure de binecuvântarea divină.


Ramura de salcie sfințită era utilizată și în scopuri terapeutice. 

Sursa foto: Shutterstock.com