Călătorii, haine și cumpărături - cum să le împaci pe toate vara aceasta

 bogdan.galca
.

De câte ori ți-ai spus luna aceasta trebuie să pun niște bani deoparte'? Intenția ta era bine stabilită, dar când trăgeai linie, contul de economii nu se îmbunătățea cu nimic. Când vine vorba de bani, economisirea este un subiect sensibil pentru multe dintre noi. Ne gândim că a economisi înseamnă a tăia de pe listă multe dintre momentele noastre de răsfăț: vizitele la salon, sesiunile de shopping sau ieșirile în oraș cu prietenii. Nu neapărat. Uneori, a economisi bani presupune doar sa te organizezi mai bine, sa gândești strategic și să urmărești câțiva pași simpli:

  1. Mergi la cumpărături cu „burta plină' și cu lista făcută 

Raioanele din magazine sunt pline cu produse tentante. Le-ai cumpăra pe toate, mai ales atunci când ai pus ochii pe ceva ce îți doreai de foarte mult timp sau când ai o stare emoțională nu foarte bună, care te împinge să compensezi dezechilibrul, cumpărându-ți lucruri inutile. Este o regulă bine știută să mergi la shopping cu gândul să cumperi doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Întocmește o listă cu produsele absolut necesare și respect-o în totalitate.

2. Folosește rațional cardul de cumpărături și urmărește-ți cheltuielile 

Băncile oferă acum posibilitatea ca, printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil sau pe tabletă, să îți urmărești cheltuielile și încasările, să faci rapid tranzacții online. În felul acesta, știi exact pe ce ai dat banii și îi poți monitoriza foarte ușor. De exemplu, folosind un card de cumpărături de la BCR ai acces la aplicația „George', care îți permite să vezi în timp real cât ai cheltuit și cât ai economisit pentru planurile tale. Monitorizează-ți bugetul prin astfel de aplicații. Observă în ce produse investești cei mai mulți bani și dacă poți reduce cheltuielile pentru ele. În loc să cumperi trei bluze cu același model, dar de culori diferite, ai putea să te rezumi la una singură. Observă la ce alte trucuri poți recurge în perioada în care îți dorești să economisești bani (de exemplu, așteaptă perioada reducerilor, renegociază prețul plătit pentru telecomunicații dacă ți se pare prea mare – telefon, internet).

3. Stabilește obiective pe termen scurt și creează-ți un cont de economii

Stabilește suma de bani pe care vrei să o economisești și ce îți propui să faci cu ea. Este indicat să îți dai un termen limită cât mai scurt, cum ar fi: „vreau ca în următoarele două săptămâni să economisesc 150 lei' sau „luna acesta vreau să pun deoparte 200 lei'. Rezultatele vizibile te motivează, așa că păstrează acești bani într-un cont dedicat special economiilor. 

4. Fă-ți o pușculiță 

Când eram mici, ne plăcea să adunăm monedele rătăcite de adulți prin casă și să le punem într-o pușculiță. După câteva luni o spărgeam, nerăbdătoare să aflăm câți bani am strâns și ce putem face cu ei. Obiceiul acesta este util în continuare, indiferent de vârstă. Adună monedele într-un borcan colorat sau într-o pușculiță pe care să lipești un bilețel cu un mesaj de genul: „bani pentru călătorii/ bani pentru o nouă garderobă'. Dedică acele economii dorințelor tale sau momentelor de răsfăț. Asta te va motiva să umpli pușculița cât mai repede. 

5. Cercetează înainte să te distrezi

În perioada în care ți-ai propus să economisești, fii atentă la prețuri, oferte, reduceri. Dacă vrei să pleci în excursii, concedii sau călătorii nu te avânta la primele oferte pe care le găsești. Evită impulsurile de moment. Cercetează prețurile înainte de a achiziționa ceva și vezi dacă există magazine sau platforme online unde găsești produsul dorit mai ieftin sau cu un preț redus.

6. Participă la concursuri online

Paginile de pe site-urile de socializare încep să organizeze concursuri din ce în ce mai diverse. Înscrie-te la cele care ți-ar oferi produse, servicii, oferte de care știi că ai nevoie. În acest fel, economisești banii pe care i-ai fi dat pentru a plăti prețul integral. 

Este drept că banii nu aduc fericirea, dar uneori ne dau posibilitatea să împlinim o parte dintre dorințe. Din acest motiv, grija pentru investițiile tale înseamnă grija pentru micile tale bucurii.

Sursa foto: www.pexels.com

Vezi şi locuri de vizitat în Estonia – cele mai apreciate destinații de vacanță!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton