Buna Vestire - tradiții și obiceiuri

.

Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, fiind ceva mai nouă decât Paștele și mai veche decât Crăciunul, apărând aproximativ odată cu Patimile, dar mai veche decât Duminica Floriilor. Acest lucru o face probabil a doua cea mai veche comemorare creștină dintre toate. Mai exact, comemorează anunțul pe care Gabriel l-a făcut Mariei că ea îl va concepe și îl va naște pe Mesia. Prin urmare, comemorează în mod specific data la care a fost conceput Iisus.

Când e Buna Vestire


Buna Vestire este celebrată la 25 martie în fiecare an, indiferent de ziua săptămânii. Deoarece Paștele poate avea loc la 22 martie sau la 25 aprilie, Buna Vestire poate avea loc după Paște sau, mai frecvent, în timpul Postului Mare sau al Postului Patimilor. 

Când pică Paștele în 2022

În acest an, ea cade în timpul Postului Patimilor, care se desfășoară între 22 martie și 4 aprilie. Adică în prima săptămână a Postului Patimilor, cunoscută sub numele de Săptămâna Patimilor. Buna Vestire, comemorează faptul că Maria a aflat că îl va naște pe Mesia și este pe 25 martie, în timp ce Vinerea Durerii, care comemorează durerea Mariei la moartea lui Iisus, cade pe 27 martie.


Ce semnifică sărbătoarea? 

Buna Vestire comemorează anunțul făcut de Gabriel Mariei că ea îl va naște pe Mesia: 

Nu te teme, Maria, căci ai găsit favoare la Dumnezeu. Și iată că vei concepe în pântecele tău și vei naște un Fiu și-i vei pune numele Isus. El va fi mare și se va numi Fiul Celui Preaînalt; și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul tatălui Său David; și va domni peste casa lui Iacov în veci; și din împărăția Lui nu va fi sfârșit…. Duhul Sfânt va veni peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea și lucrul sfânt care se va naște din tine se va numi Fiul lui Dumnezeu.' (Luca 1:26-38.) 

Ce faci cu ouăle rămase de la Paște. Rețete delicioase

Prin urmare, simultan, comemorează faptul că Maria l-a conceput pe Isus.

Paștele a fost comemorat încă din primul secol d.Hr. și posibil în primul an după moartea lui Isus. Prima mențiune a acesteia ca zi de sărbătoare creștină datează din anul 656 d.Hr., în care se afirmă că sărbătoarea a fost celebrată în întreaga Biserică, astfel încât știm că comemorarea ei este semnificativ mai veche decât anii 600 d.Hr.


Buna Vestire – tradiții și obiceiuri

În această zi, se spune că nu este bine să dormi prea mult, pentru că vei fi tot anul somnoros. 

Oamenii de la țară nu caută păsările de ouă, pentru că puii vor ieși cu probleme sau se vor îmbolnăvi. Ouăle de la găini nu se păstrează de Buna Vestire și nici nu se consumă. 

Salată de boeuf pentru Paște. Rețeta lui Florin Dumitrescu

Se spune că dacă te cerți în această zi, vei avea parte de ceartă tot anul.

În anumite zone ale țării, oamenii fac focul în curte, în dreptul ușii. Lângă foc se pun 3 castroane cu apă, sare și pâine, pe care le dau mai apoi de pomană.


Castroanele se pun pe pragul ușii pentru a potoli foamea îngerilor, care vor veghea locuința respectivă. 

În popor se spune că vremea din ziua de Buna Vestire va fi la fel cu vremea din ziua de Paște. 

Această zi se mai numește și Ziua Cucului, pentru că este prima oară din an când cântă cucul. 

Se spune că nu este bine ca oamenii să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea parte de necazuri și supărări tot anul. 

Rețete de prăjituri pentru Paște. Simple și gustoase


Pe 25 martie, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că se spune că toți peștii din apa respectivă vor muri.

În această zi se purifică locuința cu tămâie, se ard cârpe pentru sănătatea vitelor și a oamenilor. Tot astăzi se scot din lăzi straiele și țesăturile la aerisit. 

Cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, ca să aibă parte de noroc și bogăție. 

Sursa foto: Shutterstock.com