Beneficiile scaunelor de birou și cum să alegi unul potrivit pentru tine

 bogdan.galca
.

Fie că lucrezi de acasă sau de la birou, productivitatea ta este influențată de foarte mulți factori. Pentru a munci la capacitate maximă, ai nevoie de liniște, lumină cât mai bună și un cadru confortabil.

S-ar putea să te surprindă, dar scaunul de birou contează mai mult decât crezi. Chiar dacă ai impresia că poți lucra de oriunde, dacă ai laptopul în brațe, postura este esențială pentru o productivitate crescută și o sănătate de fier.

Iată de ce este atât de important scaunul de birou și cum poți alege unul potrivit pentru tine!

Postura corporală, aspectul cheie de care trebuie să ții cont

De ce contează atât de mult scaunul pe care lucrezi? Ei, bine, totul se rezumă la postura corpului. De regulă, când muncești, stai în jur de opt ore, sau chiar mai mult, în aproximativ aceeași poziție.

În plus, atunci când ești concentrată pe o sarcină profesională sau te afli într-o ședință importantă, ai tendința de a-ți curba spatele, de a-ți alungi gâtul și de a tensiona ceafa și umerii. Astfel, pui presiune pe vertebre și pe ligamente, rezultatul fiind, adesea, disconfort sau chiar durere.

De asemenea, când stai pe un scaun inconfortabil, vei avea tendința de a-ți încrucișa picioarele, de a te apleca pe marginea șezutului sau de a-ți pune picioarele pe un suport înalt. Toate aceste gesturi te fac să stai într-o postură incorectă și foarte periculoasă pentru coloana vertebrală.

Cum să alegi corect scaunul de birou: 3 elemente esențiale

1. Spătarul ergonomic

Fără doar și poate, cele mai bune scaune de birou sunt cele care oferă sprijin coloanei vertebrale. Mai exact, scaunele cu spătar curbat, care susțin forma naturală a coloanei.

Acestea permit relaxarea spatelui fără să tensionezi alte părți ale corpului. Astfel, umerii vor sta relaxați, gâtul va veni natural în continuarea coloanei, iar zona lombară va fi protejată și susținută.

2. Înălțimea potrivită

Atunci când scaunul este prea sus, tălpile tale nu vor atinge solul sau îl vor atinge doar parțial. Drept urmare, îți vei așeza picioarele sub șezut, unul peste celălalt sau în alte poziții, comode pe moment, dar, periculoase pe termen lung.

În acest caz, pot apărea furnicături, dureri de genunchi sau senzația de întindere musculară în gambe și cvadriceps.

Dacă, din contră, scaunul este prea jos, genunchii tăi vor avea de suferit, iar gâtul se va afla întotdeauna în extensie, ca să ajungi să vezi monitorul. De aceea, caută întotdeauna scaune de birou confortabile, cu înălțime ajustabilă. În acest mod, vei putea regla scaunul după bunul plac și conform înălțimii tale.

3. Materialul scaunului

Dacă scaunul are înălțimea potrivită și un spătar bun pentru coloana vertebrală, este timpul să analizezi și materialele folosite.

Un scaun prea pufos, din material textil, poate suna bine, însă este capcana perfectă. Dacă perna scaunului este prea moale, vei fi tentată să te „scufunzi' în ea, iar starea ta de spirit nu va fi alertă și focusată pe muncă.

În schimb, dacă materialul este prea dur, nu te vei relaxa sau simți confortabil. Din contră, te vei mișca excesiv și nu te vei putea concentra pe cerințele de la job.

Prin urmare, alege un scaun suficient de moale pentru a sta comod pe el, dar destul de dur pentru a nu te simți la fel ca pe canapea. Echilibrul este cheia!

În final, recomandarea specialiștilor este să investești într-un scaun calitativ, chiar dacă e mai scump – confortul și sănătatea ta primează, iar achiziția te va bucura ani întregi! 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/AgXQNPPoRIM

(P) Material publicitar realizat împreună cu Scauneonline

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton