Balzac și Bach, printre marii iubitori de cafea din istoria acestei băuturi

 bogdan.galca
.

Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii asupra sănătății, milioane de oameni din întreaga lume alegând zilnic această băutură.

Fiind una dintre cele mai consumate și îndrăgite băuturi la nivel mondial, cafeaua se bucură în prezent de o mare popularitate. Numărul cafenelelor este într-o continuă creștere și aproape în orice casă există un aparat de preparat cafeaua. De la ibric și cafetieră până la espressor cafea, avansul tehnologic a schimbat semnificativ modul în care este preparată cafeaua.

Încă dinaintea aparatelor de preparat cafea, această băutură era printre cele mai consumate din lume, unii scriitori, precum Balzac, ajungând să bea câte 50 de cești de cafea în fiecare zi. Consumatorii împătimiți spuneau că această băutură le dădea energie, dar îi ajuta și în procesul de creație. Iată câțiva dintre cei mai mari consumatori de cafea:

Honoré de Balzac

Scriitorul Honoré de Balzac era dependent de cafea. El obișnuia să bea aproximativ 50 de cești în fiecare zi. Spunea că dacă n-ar fi cafeaua n-ar putea să scrie, drept urmare n-ar putea trăi. Programul lui era atipic: se trezea la ora 01.00 și scria timp de șapte ore. La 08.00 se culca și nu dormea mai mult de 90 de minute. Scria din nou de la ora 09.30 până la ora 16.00. „Odată ce cafeaua este în stomacul tău, se produce o agitație generală. Cafeaua este aliatul tău, iar scrierea încetează să mai fie o luptă, spunea Balzac despre consumul acestei băuturi.

Voltaire

Despre Voltaire se spune că bea zilnic între 30 și 40 de cești de cafea, dar amestecată cu ciocolată. Deși medicul său l-a avertizat în repetate rânduri că băutura lui preferată îl va ucide la un moment dat, Voltaire nu a renunțat la cafea și a trăit până la 83 de ani. Filosoful francez era unul dintre clienții fideli ai cafenelei Le Procope din Paris.

Johann Sebastian Bach

Celebrul compozitor baroc Johann Sebastian Bach a fost un împătimit al cafelei, într-atât încât a compus Cantata Cafelei, după un libret de Picander (Christian Friedrich Henrici). Această lucrare are la bază dependența de cafea, care în secolul al XVIII-lea era văzută ca un viciu periculos. Povestea se concentrează în jurul personajului Schlendrian, tatăl lui Lieschen, care încearcă să o determine pe fiica sa să renunţe la cafea. O amenință cu dezmoștenirea și că nu îi va mai găsi un soț, dar nu are câștig de cauză, pentru că fata spune că renunță de bună voie la tot, în favoarea cafelei.

Benjamin Franklin

Figură emblematică din istoria politică a Statelor Unite ale Americii, Benjamin Franklin se numără printre marile personalități care iubeau cafeaua. În perioada în care a fost ambasador în Anglia, Benjamin Franklin și-a petrecut mare parte a timpului în cafenelele londoneze, unde organiza întâlniri politice, juca șah sau doar savura o ceașcă de cafea. El spunea că „printre numeroasele produse de lux ale unei mese, cafeaua poate fi considerată cel mai valoros; stârnește veselie fără intoxicații.

Søren Kierkegaard

Filosoful danez Søren Kierkegaard avea un ritual special în privința consumului de cafea. Punea foarte mult zahăr într-o ceașcă după care turna cafea neagră fierbinte, pentru ca acesta să se dizolve. El avea peste 50 de tipuri de cești și, atunci când voia să își prepare cafeaua, îl ruga pe secretarul său să aleagă una dintre ele și să îi ofere un motiv filosofic întemeiat pentru preferința sa.

În prezent, la nivel mondial, se consumă, în fiecare zi, aproximativ trei miliarde de cești de cafea, iar numărul acestora este într-o continuă creștere. Pentru a arăta cât de apreciată este această băutură, la 1 octombrie este marcată Ziua Internațională a Cafelei, o sărbătoare dedicată milioanelor de oameni implicați în procesul de producere a acesteia, precum și iubitorilor de cafea.

Sursă foto: Ko Backpacko/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Badabum

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton