Alergia la frig. Cum se manifestă și ce poți face

 Lupescu Anca
.

Alergia la frig este o reacție cutanată la frig care apare la câteva minute după expunerea la frig. Pielea afectată dezvoltă bătături, urticarie, pete roșiatice, cu mâncărimi.

Persoanele cu urticarie la rece prezintă simptome foarte diferite. Unii au reacții minore la frig, în timp ce alții au reacții severe. Pentru unele persoane cu această afecțiune, înotul în apă rece ar putea duce la tensiune arterială foarte scăzută, leșin sau șoc.

Citește și: Mască peel-off cu cărbune activ împotriva punctelor negre

Alergia la rece apare cel mai frecvent la adulții tineri. Tratamentul include, de obicei, măsuri preventive, cum ar fi administrarea de antihistaminice și evitarea aerului și apei reci.

Simptome

Semnele și simptomele alergiei la frig pot include:

Vârtejuri (urticarie) roșiatice temporare, cu mâncărimi, pe zona de piele care a fost expusă la frig.

O înrăutățire a reacției pe măsură ce pielea se încălzește.

Umflarea mâinilor în timp ce ții în mână obiecte reci.

Umflarea buzelor în urma consumului de alimente sau băuturi  reci

Reacțiile severe pot include:

O reacție a întregului corp (anafilaxie), care poate provoca leșin, bătăi bruște ale inimii, umflarea membrelor sau a trunchiului și șoc.

Umflarea limbii și a gâtului, ceea ce poate face dificilă respirația.

Simptomele urticariei la rece încep la scurt timp după ce pielea este expusă la o scădere bruscă a temperaturii aerului sau la apă rece. Condițiile umede și de vânt pot face mai probabilă o acutizare a simptomelor. Fiecare episod poate persista timp de aproximativ două ore.

Cele mai grave reacții apar, în general, la expunerea completă a pielii, cum ar fi înotul în apă rece. O astfel de reacție poate duce la pierderea cunoștinței și înec.

Când trebuie să consulți un medic

Dacă ai reacții cutanate după o expunere la frig, adreseaz-te medicului. Chiar dacă reacțiile sunt ușoare, medicul tău va dori să excludă afecțiunile subiacente care ar putea cauza problema.

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Caută asistență medicală de urgență dacă după o expunere bruscă la frig ai o reacție a întregului corp (anafilaxie) sau dificultăți de respirație.

Ce cauzează alergia la frig

Nimeni nu știe exact ce cauzează alergia la frig. Anumite persoane par să aibă celulele pielii foarte sensibile, din cauza unei trăsături moștenite, a unui virus sau a unei boli. 

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

În cele mai frecvente forme ale acestei afecțiuni, frigul declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe chimice în sânge. Aceste substanțe chimice provoacă roșeață, mâncărime și, uneori, o reacție a întregului corp (sistemică).

Factori de risc pentru alergia la frig

Ai mai multe șanse să aveți această afecțiune dacă:

Ești un adult tânăr. Cel mai frecvent tip – urticaria primară dobândită la rece – apare cel mai frecvent la adulții tineri.

Ai o afecțiune de bază. Un tip mai puțin frecvent – alergia la frig dobândită secundară – poate fi cauzată de o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi hepatita sau cancerul.

Epilare inghinala acasă – cele mai bune metode

Ai anumite trăsături moștenite. Rareori, această afecțiune este moștenită. Acest tip provoacă bătături dureroase și simptome asemănătoare gripei după expunerea la frig.

Complicații

Principala complicație posibilă a alergiei la frig este o reacție severă care apare după expunerea unor suprafețe mari de piele la frig, de exemplu, prin înot în apă rece.

Prevenție

Următoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea unui episod recurent de urticarie la rece:

Ia un antihistaminic fără prescripție medicală înainte de expunerea la frig.

Ia medicamentele așa cum ți-au fost prescrise. Protejează-ți pielea de frig sau de schimbările bruște de temperatură. Dacă mergi să înoți, înmoaie mai întâi mâna în apă și vezi dacă ai o reacție cutanată.

Cum eviți să ți se încrețească părul când e umiditate

Evită băuturile și alimentele reci ca gheața pentru a preveni umflarea gâtului.

Dacă medicul ți-a dat epinefrină (EpiPen, Auvi-Q, altele), păstrează injecția asupra ta pentru a preveni reacțiile grave.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton