Adolescentul tău minte? Psihologii îți spun ce să faci!

Fiecare părinte de adolescent s-a confruntat cu situația în care copilul său a mințit. Uite cum să gestionezi problema în mod corect.

În primul rând nu treci cu vederea minciuna. Dar nici nu spui vorbe grele, ameninți, aplici pedepse ori corecții pe care știi că le vei regreta.

Toate acestea îți ventilează ție furia, dar vor întări comportamentul copilului, care în mod cert pe viitor va apela la minciună, tocmai ca să evite ceea ce a primit emoțional/fizic de la tine.

Deschide-te emoțional

Dă-ți voie să fii vulnerabilă și să îi spui adolescentului tău cum te simți acum că te-a mințit, cât de valoros este să îți spună adevărul și că ai încredere că va face asta.

Căutați soluții

Minciuna a fost soluția pentru o problemă. Ce l-a determinat pe copil să mintă? Cum se prezintă problema și care ar fi soluțiile bune, sănătoase?

Evident fiecare soluție are anumite costuri și anumite beneficii, analizați pe rând ambele variante.

Poate nu știe să gestioneze o situație delicată și a ales minciuna drept răspunsul simplu și la îndemână. Modelează, arată-i ce înseamnă rezolvarea de probleme.

Punctează și consecințele pe care le are minciuna, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Validează-i momentele când este sincer.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton