Aceste alimente sunt toxice! Gătite incorect, pot fi fatale

.

Sunt foarte mulți oameni care consumă destul de des alimente care sunt toxice. Chiar și produsele comune, regăsite în cămara oricui, pot provoca mari probleme de sănătate. Puiul gătit incorect sau fructele și legumele nespălate, spre exemplu, pot duce la toxiinfecții alimentare. Iată lista alimentelor toxice.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

În marile magazine există numeroase alimente care sunt toxice, iar oamenii le cumpără fără să fie conștienți de pericolul la care se expun. Consumul acestora poate duce la toxiinfecții alimentare și, în unele cazuri poate fi fatal. Organizația Mondială a Sănătății precizează că 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc, anual, din cauza consumului de alimente toxice, iar aproape 400.000 de persoane mor.


Cauzele îmbolnăvirilor pot fi variate și nu se datorează întru totul ingerării de alimente toxice. Unii oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de ingrediente preparate sau mânuite necorespunzător, alții după ce mănâncă alimente contaminate cu diverse substanțe, dar se pot dezvolta și alergii din cauza mncării. Cu toate acestea, există persoane care participă la concursuri de mâncat, făcându-și rău în mod voluntar.

Citește și: Alimentele care te ajută să scapi de insomnie. Ce să mănânci pentru a adormi mai ușor

Citește și: Alimente bogate în vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva COVID-19

Citește și: Care sunt alimentele cu grăsimi bune și cum să le consumi

Citește și: Alimentele care te ajută să trăiești mai mult. Trucurile lui Jamie Oliver nu dau greș


Printre alimentele toxice se numără o specie de pește care poate deveni fatal dacă nu e gătit ca la carte și un aliment extrem de apreciat de către români. Din păcare, și acesta poate dăuna organismului dacă nu este preparat corect și dacă e consumat în stare crudă.

Care sunt câteva dintre alimentele toxice

Peștele fugu este, fără doar și poate, una dintre cele mai periculoase mâncăruri. Este o specie otrăvitoare de pește și poate ucide consumatorul, dacă este pregătită incort. Din acest motiv, bucătarii care gătesc această delicatesă trebuie să obțină o certificare. De altfel, și persoanele care prepară peștele fugu, un aliment extrem de toxic, își pot pune viața în pericol. Dacă nu îl mânuiesc cu mare atenție, o înțepătură îi poate costa viața.


Peștele fugu poate fi consumat abia după ce vor fi eliminate următoarele organe: ochii, creierul, ficatul și intestinele. Acest proces elimină tetrodotoxina, substanța otrăvitoare prezentă în peștii fugu, care este de 1.200 de ori mai mortală decât cianura, spun specialiștii. Mai mult, un singur pește poate omorî… 30 de adulți! Potrivit studiilor, marea majoritate a persoanelor care mor din cauza otrăvirii sunt chiar cei care îl pregătesc, iar decesul este unul rapid. În 24 de ore, persoana care a fost expusă la acest aliment toxic poate muri de paralizie respiratorie.


Fructul național din Jamaica a fost interzis în Statele Unite ale Americii

În aceeași ordine de idei, fructul Ackee, fructul național din Jamaica este un alt aliment toxic care poate duce la hipoglicemie și, implicit comă sau chiar deces. Hipoglicina A, toxina prezentă în fructul necopt acționează asupra nivelului de glucoză din sânge, motiv pentru care americanii au interzis acest aliment toxic încă din 1973.


Semințele sunt mult mai toxice decât miezul necopt, iar singura parte a fructului care poate fi consumată este miezul, dar doar atunci când este copt! Când este gata pentru a fi mâncat, fructul va avea coaja roșie crăpată, lăsând la vedere miezul alb.

În America de Sud, Maniocul (sau Cassava) este un arbust cultivat pentru rădăcina sa care se folosește în producția de tapioca- un ingredient des întâlnit în Insulele Caraibe sau în America Latină, perluțele de tapioca fiind la mare căutare și de către Europeni, în celebrele bubble tea-uri. Dacă este nepreparat, Maniocul conține cianură otrăvitoare fiind, deci, un aliment toxic.


Dintre cele două tipuri existente de Manioc (dulce și amar), cel dulce trebuie gătit, iar cel amar trebuie trecut printr-un procedeu mai complex înainte de gătire, dat fiind faptul că are o cantitate mult mai mare de cianură în componența sa.


Rubarba poate fi un alt aliment toxic, dacă este gătită incorect

Rubarba este extrem de gustoasă, însă trebuie să fim precauți. Dacă nu este consumată corect ( adică doar tijele), rubarba poate fi toxică din cauza conținutului ridicat de acid oxalic. Frunzele sunt considerate alimente toxice, indiferent de modul în care sunt gătite, iar substanța pe care o conțin duce la iritarea intestinelor, la formarea de calculi renali (pietre la rinichi) și poate fi chiar fatală .

Și fasolea roșie poate deveni periculoasă, dacă este consumată în stare crudă sau dacă nu este gătită insuficient. Boabele de fasole conțin fitohemaglutinină, substanță care cauzează greță și vărsături. Pentru a evita intoxicația cu substanța toxică din fasolea roșie, fasolea roșie se va lăsa la înmuiat 5 ore și va fi fiartă cel puțin 30 de minute.