7 moduri în care îți este afectată sănătatea când ai un job toxic

.

Un loc de muncă toxic îți poate afecta sănătatea în diferite moduri. Când ești blocat într-un job pe care îl urăști, acest lucru tinde să îți consume fiecare moment din viața ta. Chiar dacă nu ai un șef care te sună la orice oră sau îți trimite e-mailuri la miezul nopții, atmosfera și sarcinile de la locul de muncă te bântuie și după ce ai plecat de la birou.

Specialiștii susțin că un loc de muncă avantajos este acela care îți permite un echilibru între viața profesională și cea personală, ceea ce înseamnă să te poți deconecta de tot ce ține de locul de muncă în momentul în care ți se termină programul și să te bucuri de timpul tău liber.


Semnele că lucrezi într-un mediu toxic pot fi ușor de identificat. Iată câteva dintre schimbările care au loc în organismul tău când nu îți mai place locul de muncă pe care îl ai.

1. Ai insomnii

Știi că lucrurile nu funcționează cum trebuie atunci când începi să ai coșmaruri legate de locul de muncă, însă situația devine îngrijorătoare în momentul în care nu mai reușești să dormi deloc. Nopțile nedormite sunt, de regulă, specifice persoanelor care au foarte multe de făcut la locul de muncă și, pentru că nu reușesc să termine în timpul programului, continuă să lucreze și acasă. Insomniile apar când toate sarcinile de care ești responsabil la job se înmulțesc, astfel că, susțin psihologii, ajungi să te trezești în timpul nopții gândindu-te cum să rezolvi anumite situații. Mult mai grav este când nu reușești să adormi, iar motivul îl reprezintă stresul de la locul de muncă. Câteva nopți nedormite nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă, dacă insomniile devin o obișnuință, acesta poate fi un semn că stresul de la locul de muncă a devenit toxic.


2. Stomacul îți creează probleme

Indigestii, constipații, balonare, crampe abdominale – toate acestea pot fi asociate cu stresul la locul de muncă. Mulți dintre cei care, la un moment dat, au fost angajați într-un mediu care era toxic pentru ei au povestit că la finalul weekendului resimțeau dureri abdominale, fără a putea identifica o cauză reală a acestor suferințe. Studiile arată că, din cauza stresului, stomacul îți poate crea probleme. Daca asociezi si o toxiinfectie alimentara determinată de consumul de alimente alterate atunci cu atat mai mult. Poți folosi FILTRUM®, un supliment natural care te poate ajuta în eliminarea manifestarilor  abdominale în cazul în care acestea sunt legate și de consumul de alimente cu risc potențial de toxiinfecție alimentară.


3. Ai dureri de cap

Un alt semn că jobul tău este toxic este reprezentat de durerile de cap. O stare de tensiune  la nivelul gâtului, umerilor și capului poate fi asociată cu migrene și dureri de cap. Stresul creează simptome fiziologice care se manifestă sub forma de durere.


4. Sănătatea mentala suferă modificări

Stresul in masura in care se accentueaza  poate exacerba problemele existente privind sănătatea mentala. Dacă ești o persoană care se îngrijorează constant, într-un mediu toxic această îngrijorare poate crește exponențial până la pragul critic. Tratamentul incorect la locul de muncă poate duce la amplificarea stresului. O cercetare realizată în 2012 a scos în evidență legătura dintre inechitatea organizațională și problemele de sănătate ale angajaților, printre acestea numărându-se depresia și tulburările de alimentație.


5. Te îmbolnăvești mai des

Dacă ești răcit în permanență, poate ar trebui să acorzi o mai mare atenție locului de muncă și pentru ceea ce simți când te gândești la jobul tău. Mai multe cercetări arată că stresul cronic poate compromite sistemul imunitar și astfel devii mai susceptibil la diferite boli.

6. Îți pierzi interesul pentru sex

Când aduci problemele de la serviciu acasă, relația ta poate avea de suferit. În privința femeilor care trebuie să jongleze cu obligațiile profesionale și cele personale, specialiștii au remarcat o scădere a dorinței sexuale. În cazul bărbaților, stresul cronic poate avea drept rezultat o producție scăzută de testosteron, ceea ce duce la un libido scăzut.


7. Ești obosit tot timpul

Oboseala este unul dintre simptomele pe care angajații îl pot resimți când își petrec ziua într-un mediu de lucru toxic. Este vorba despre o oboseală profundă, pe care odihna de weekend nu o poate vindeca.

Dacă ai identificat unele dintre aceste simptome, poate e cazul să te gândești la un alt loc de muncă. 

Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Filtrum