5 tipuri de alimente care îți pot afecta dantura atunci când sunt consumate frecvent

.

O vorbă veche spune că ești ceea ce mănânci, iar în privința danturii tale este cât se poate de adevărată. Indiferent dacă ești la un interviu pentru un loc de muncă, la o întâlnire sau în oraș cu prietenii, dantura este ca o carte de vizită. Orice problemă va fi vizibilă, iar asta te va face să zâmbești mai puțin. Iar așa cum specialista în psihologie comportamentală Sarah Stevenson subliniază, dopamina, serotonina și endorfinele sunt eliberate atunci când zâmbești, ceea ce oferă creierului și minții tale o avansată stare de relaxare. Nu există nicio îndoială că ceea ce mănânci îți poate afecta dantura. Atunci când te preocupă totul despre albirea dentara a dintilor, trebuie să alegi în primul rând care sunt alimentele pe care le consumi zilnic. În acest fel, vei reuși să îți păstrezi dantura albă și să te bucuri de un zâmbet strălucitor, indiferent de context.

5 tipuri de alimente care îți pot afecta dantura atunci când sunt consumate frecvent:


  1. Portocalele și lămâile

Fiind vorba despre citrice, le vom pune în aceeași categorie. În ciuda faptului că sunt bogate în vitamina C, ceea ce le face extrem de sănătoase pentru organismul tău, consumul acestora în cantități mari poate fi dăunător pentru dantură. Citricele conțin o cantitate mare de acid, iar pe termen lung acesta va afecta smalțul dinților tăi. Un truc prin care poți limita aceste efecte este să-ți clătești gura cu apă plată după ce ai consumat citrice.


  1. Pâinea

Considerat inamicul principal pentru kilogramele în plus, pâinea are efecte nedorite și asupra danturii tale. Atunci când mesteci pâine, saliva descompune amidonul în zahăr, iar pasta pătrunde printre dinții. Pe termen lung, procesul poate provoca apariția cariilor, cea mai cunoscută afecțiune a persoanelor care au între 6 și 19 ani, potrivit datelor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention. Pentru a putea evita astfel de probleme, poți apela în primul rând la produse făinoase care au la bază făină integrală, cu mai puțin zahăr. În al doilea rând, trebuie să folosești o periuță de dinți eficientă, care poate asigura un periaj dentar complet.

  1. Alcoolul

Motivele pentru care consumul de alcool nu este recomandat sunt foarte multe. De la sănătatea generală a corpului tău, la incapacitatea de a te odihni corect, până la acumularea kilogramelor în plus, alcoolul este responsabil pentru multe din problemele cu care te poți confrunta, mai ales atunci când cantitățile sunt considerabile. Chiar și în cazul în care bei  destul de puțin, alcoolul este un factor nociv pentru dantura ta, din cauza faptului că unul dintre primele efecte ale sale este să îți lase gura uscată. Atunci când nivelul de salivă scade considerabil, mâncarea se va lipi mai ușor de dinți, iar resturile alimentare nu vor mai fi îndepărtate. Acesta este și unul dintre motivele pentru care este foarte important să te hidratezi constant pe timpul zilei, chiar dacă nu ai băut.


  1. Chipsurile

Nelipsite la un film sau o seară de jocuri de societate petrecută cu prietenii, chipsurile conțin mari cantități de amidon și nu sunt cu mai sănătoase decât pâinea. Pe lângă grăsimile nesănătoase pentru silueta ta, acestea pot afecta placa dentară și necesită folosirea unei ațe dentare, pentru a elimina resturile dintre dinți.

  1. Gheața

Nu mai este mult până la venirea lunilor mai călduroase, iar gheața va fi nelipsită din pahare. Mestecarea cuburilor de gheață nu este un obicei atât de neobișnuit pe cât ai crede. În orice caz, nu este foarte sănătos. În ciuda faptului că are în compoziție doar apă, potrivit American Dental Association, în clipa în care mesteci gheață îți pui în pericol smalțul dinților. Mai mult, acest obicei poate duce chiar la ciobirea dinților, motiv pentru care ar trebui să renunți la el și să alegi în schimb un pahar de apă rece.


Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Martin Novak