5 motive pentru care ar trebui să îți îndrepți dantura

 bogdan.galca
.

Un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă sunt extrem de importante pentru stima ta de sine și pot influența inclusiv modul în care te percep cei din jur. Dincolo de criteriul estetic, o dantură frumoasă, cu dinții aliniați corect, te poate ajuta să scapi de numeroase probleme, inclusiv de carii sau de ciobirea dinților.

Multe persoane care se confruntă cu problema unei danturi strâmbe amână însă momentul în care să o corecteze, gândindu-se că vor trebui să poarte un aparat dentar inestetic, că vor cheltui sume impresionante de bani și că, până la urmă, nu merită să mai intervină asupra danturii lor. Însă toate acestea au devenit, mai ales în ultimii ani, mai degrabă mituri stomatologice. O dantură sănătoasă și frumoasă are mult mai multe avantaje decât ai crede inițial, iar multe dintre ele sunt beneficii de care te poți bucura pe termen lung:

Dinții drepți sunt mai sănătoși

Dinții îndreptați sunt mai puțin expuși riscului de a face carii, de a se decolora sau a se ciobi, iar gingiile sunt și ele mai sănătoase, astfel încât poate scădea inclusiv riscul apariției parodontozei. Prin îndreptare, dantura poate deveni mai puțin sensibilă la senzațiile de cald sau rece și vei putea mesteca alimentele fără neplăceri. Pe termen lung, mai puține probleme cu dantura înseamnă și costuri mai mici cu repararea ei, așa că îndreptarea dinților ar trebui privită ca o investiție pe termen lung, care te poate ajuta să economisești bani în anii următori.

Poți opta pentru un aparat dentar invizibil

Multe persoane își fac griji pentru aspectul inestetic al aparatului dentar și pentru modul în care îi vor percepe cei din jur din această cauză. Deși aparatele dentare clasice erau vizibile chiar și în timpul unei conversații, trebuie să menționăm faptul că purtarea lor este doar temporară. În plus, acum poți opta inclusiv pentru un aparat dentar  confecționat dintr-un material transparent, astfel încât nimeni nu își va dea seama că porți un astfel de aparat.

Te vei simți mai încrezătoare

Atunci când nu ești mulțumită de aspectul danturii tale și ai tendința să îți acoperi gura cu mâna de fiecare dată când zâmbești, inevitabil acest lucru îți afectează încrederea în forțele proprii. Un zâmbet frumos este ca o carte de vizită ce poate face o impresie bună asupra persoanelor din jur și care te poate ajuta să îți recuperezi stima pentru propria persoană, să te simți mai încrezătoare și să nu mai ai complexul unei danturi de care nu ești pe deplin mulțumită.

Scazi riscul fracturilor dentare accidentale

Dinții strâmbi sunt mult mai predispuși ciobirii sau fracturării accidentale, în timp ce mestecăm, facem sport sau din cauza unor incidente neprevăzute. Un dinte fracturat nu numai că poate provoca durere și disconfort, dar poate fi destul de complicat și costisitor de reparat. Atunci când poziția dinților este una incorectă, acest lucru poate afecta modul în care mesteci și poate inclusiv să afecteze modul în care se dezvoltă maxilarul, dacă problema nu este tratată încă din adolescență.

Dantura sănătoasă poate însemna o viață mai lungă

Un studiu publicat în 2009 în Jurnalul American de Cardiologie a descoperit că persoanele care suferă de afecțiuni ale gingiilor au un risc cu 24-35% mai mare de a suferi și de afecțiuni cardiovasculare, ale arterelor coronare. O igienă dentară corectă, care include perierea dinților cel puțin de două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare poate reduce acumularea plăcii dentare și a numărului de bacterii care se formează la baza dinților. Motivul pentru care oamenii de știință au descoperit această legătură între sănătatea gingiilor și cea a arterelor este unul simplu: bacteriile care se acumulează în jurul gingiilor pătrund în sânge, ajung la nivelul arterelor, unde pot provoca apariția unor plachete care împiedică buna funcționare a vaselor de sânge. Sistemul imunitar detectează prezența bacteriilor și răspunde prin inflamație, care contribuie la îngustarea acestor vase de sânge, ducând astfel la apariția problemelor cardiace.

Așadar, o dantură frumoasă nu are doar beneficii pentru aspectul tău fizic, ci și pentru starea generală de sănătate. Iar cu cât te preocupi mai mult de sănătatea dinților tăi, cu atât poți scădea riscul apariției unor afecțiuni, precum și a cronicizării unor probleme.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Izabela Magier

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton