5 mituri despre sănătate demontate de știința modernă

.

Miturile răspândite despre ce ar trebui să facem pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate sau pentru a ne trata pot fi periculoase uneori. Nu numai că multe dintre acestea nu elimină problemele cu care ne confruntăm, dar există riscul ca măsurile pe care le luăm să ne agraveze starea sau să creeze alte probleme. De cele mai multe ori, măsurile greșite pe care le luăm pentru sănătatea noastră au în spate o informare deficitară, adesea de pe internet, fără a cere opinia specializată a unui medic. 

În ultimii ani, medicii au tras un semnal de alarmă în privința pacienților care își pun singuri un diagnostic, bazându-se doar pe informațiile pe care le găsesc online și se tratează tot singuri, ceea ce a dus, în unele cazuri, la apariția unor fenomene grave. Iată care sunt cele mai frecvente mituri despre sănătate și cum au fost ele demontate de știință:


Detoxifierea organismului printr-o dietă lichidă

Dieta lichidă pentru detoxifiere sau promovarea alimentelor-minune pentru detoxifiere sunt un mit. „Rinichii și ficatul sunt organe al căror rol este de a elimina toxinele din organism, așa că dacă nu ai o problemă la aceste organe, nu va exista o acumulare de toxine în corp. Regimurile alimentare recomandate în dietele de detoxifiere pot deshidrata organismul și îl pot priva de nutrienți esențiali, astfel că acele kilograme pe care le pierzi în primele zile vin, de fapt, din pierderea de apă. Este opusul a ceea ce ar trebui să faci pentru sănătatea ta’, explică Julie Lohre, specialist în nutriție. 


Deși dietele de detoxifiere sunt un mit, o alimentație echilibrată, cu un consum limitat de alcool, grăsimi sau zahăr, poate contribui din plin la menținerea unei stări bune de sănătate și la funcționarea optimă a organelor din corp.

Tratarea răcelilor cu antibiotice

România este a șasea țară din lume la consumul de antibiotice pe cap de locuitor, potrivit unui studiu realizat între anii 2000 și 2015 și publicat de Proceedings of The National Academy of Sciences of The United States of America. Acest fenomen îngrijorător apare din cauza lipsei de informare și a credinței greșite că antibioticele funcționează în orice situație, inclusiv în cazul gripelor sau virozelor cauzate de viruși. De fapt, antibioticele sunt prescrise de medici doar în cazul infecțiilor sau problemelor de sănătate cauzate de bacterii, iar tratamentul trebuie urmat cu strictețe, întocmai după recomandările medicului. 

Consumul de antibiotice fără prescripția unui medic duce la apariția unor bacterii rezistente la antibiotice, care apoi nu mai pot fi tratate eficient. În plus, în cazul femeilor, consumul de antibiotice poate cauza și alte probleme de sănătate, precum candidoza, o afecțiune care apare din cauza unui dezechilibru al florei vaginale și care poate deveni recurentă dacă nu este tratată corect la timp. 


Glutenul este nociv pentru organism

Pe măsură ce dietele fără gluten au devenit tot mai populare, glutenul a început să fie asociat în mod negativ cu un nutrient pe care ar trebui să îl evităm, dacă ținem la sănătatea noastră. „Dieta fără gluten este sănătoasă doar pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum intoleranța la gluten sau boala celiacă. Persoanele care au boala celiacă trebuie să evite alimentele care conțin gluten, întrucât acesta cauzează o reacție adversă în organism și o inflamație la nivelul intestinelor, cauzând astfel probleme serioase de sănătate’, spune Kimberly Hershenson, un terapeut specializat în probleme de alimentație. 


Motivul pentru care dietele fără gluten au devenit atât de populare pentru pierderea în greutate este pentru că multe dintre alimentele care conțin gluten sunt și bogate în carbohidrați, iar eliminarea lor din dieta noastră zilnică poate duce la pierderea unor kilograme. În realitate, o persoană sănătoasă, activă, ar trebui să consume carbohidrați pentru a-și menține nivelul de energie și pentru a avea o dietă diversă sănătoasă. 

Suplimentele alimentare cu vitamine îți îmbunătățesc sănătatea


Suplimentele alimentare cu vitamine sau minerale sunt necesare doar dacă în organism există un deficit. Iar acest deficit poate fi identificat doar printr-un set complet de analize. Consumul „după ureche’ al suplimentelor poate cauza dezechilibre în organism și poate conduce la apariția unor probleme reale de sănătate. De aceea, este important ca înainte să iei orice astfel de supliment să discuți cu un medic, să îți faci un set de analize și să respecți întocmai indicațiile doctorului privind perioada de tratament, precum și dozele recomandate de acesta. 


Zahărul brun, siropul de agave sau mierea sunt mai sănătoase decât zahărul

Consumul de zahăr nu este recomandat întrucât zahărul este bogat în calorii, dar este lipsit de nutrienți, ceea ce înseamnă că vom consuma calorii goale. Deși zahărul nerafinat poate reține unele minerale, precum calciu, fier sau potasiu, cantitatea conținută este una insignifiantă. Pe de altă parte, mierea, siropurile de agave sau arțar sau zahărul brun pot fi la fel de nocive atunci când sunt consumate în cantități mari. La fel ca zahărul obișnuit, acestea nu conțin nutrienți, dar sunt bogate în calorii, ceea ce înseamnă că, indiferent ce îndulcitori am prefera, moderația este cuvântul-cheie de care ar trebui să ținem cont. 


Sursă foto:Vincenzo Giove from Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu reginamaria.ro